MarathonMonks_500x750_webИздателство „Вакон“ публикува уникална за българския пазар книга – „Монасите маратонци от планината Хией, Япония“, дело на авторитетния професор по будистки изследвания Джон Стивънс.

За монаха маратонец денят започва в полунощ. Подобно на фантом той се понася в бялата си роба през гъсти гори и ледени потоци, за да изпълни поклонението, повелено му от будистката школа Тендай – 1000 дни и 40 000 км в обиколка на свещената японска планина Хией. На един особено суров етап от изпитанието обутият в сламени сандали атлет трябва ежедневно да преодолява дължината на два олимпийски маратона в продължение на 100 последователни дни. Истинското предизвикателство обаче идва със седмицата на неподвижност, в която храната, водата, сънят и дори почивката са напълно забранени. Десетки загиват по склоновете на Хией, ала оцелелите се връщат с мъдростта и спокойствието на преродени буди. Станали едно цяло с планината и божествения Фудо Мьо-о, те летят напред без никакви ограничения.

Проф. Стивънс е първият западен учен, получил възможността да общува лично със свръхиздръжливите атлети и да опише тайнствените им тренировъчни методи, стриктния хранителен режим и дългите молитвени пости, поддържащи умовете и телата им. Безценен източник за живота на монасите маратонци, книгата на Стивънс представлява и задълбочен поглед върху тендай будизма, който от векове крепи мъжете по осеяния с остри камъни и отровни змии път към просветлението.

Една истинска история за духовна сила, желязна дисциплина и пълно себеотдаване, след която непостижимостта ще се превърне в поредната илюзия на сетивата.

За автора:

Джон Стивънс живее в Япония в продължение на трийсет и пет години, където работи като професор по будистки изследвания в университета „Тохоку Фукуши“ в град Сендай. Стивънс е дълбоко уважаван преводач, ръкоположен будистки свещеник, куратор на няколко големи изложби на изкуството на Дзен и инструктор по айкидо. Автор е на повече от трийсет книги и е един от най-изтъкнатите специалисти по айкидо в Западния свят, като е носител на майсторската степен 7-и дан в стил Айкикай. Десетилетия наред Стивънс изучава и калиграфия, като написва превърналата се в класика „Тайната калиграфия на Изтока“ (Sacred Calligraphy of the East).

Отзиви:

„Задълбочен поглед върху живота на монасите маратонци, който ни дава надежда, че ще постигнем възвишените си, привидно невъзможни цели.“

Д-р Стан Бийчъм, автор на Elite Minds: Creating the Competitive Advantage

„Монасите маратонци отиват до ръба на смъртта, за да се върнат по-живи от всякога.“

Натали Голдбърг, автор на Long Quiet Highway: Waking Up in America

 

Вашият коментар