След като спечели симпатиите на българските читатели с романа си „Живи рани“ Виктор дел Арбол сега ни предлага „Навечерието на почти всичко“. Вторият роман на български език от испанския писател излезе на 31 август 2017 г.

Разказва ни историята на Жерминал Ибара, изпаднал в депресия полицай, преследван от слухове и от собствените си угризения. Три години по-рано по негова молба е преместен в полицейското управление в Ла Коруня, след като разрешаването на нашумелия случай с убийството на малката Аманда го превръща в герой, какъвто той никога не е искал да става. Уединението и анонимността обаче, които Жерминал смята, че е постигнал, се оказват илюзия, когато в болницата приемат пациентка с наранявания, свидетелстващи за голяма жестокост.

Тайнствена жена на име Паола, която се опитва да избяга от собствените си призраци, се е появила три месеца по-рано в едно затънтено място на галисийския бряг. Отсяда като гост в къщата на чувствителната и изтерзана Долорес, която я приема, без да задава много въпроси и я въвежда в тесния кръг от познати, облекчаващи самотата.

Тези две истории се пресичат във времето, подобно на два плаващи един срещу друг кораба, чийто сблъсък е неминуем.

Този роман потвърждава отново заслугите на Виктор дел Арбол за съвременната литература и обяснява множеството награди, които испанският писател е получил.

Последната такава беше Ордена на изкуствата и литературата. Почетният орден, учреден от френското правителство през 1957 г., се връчва на дейци на изкуството за изключителния им принос към световната, и в частност към френската, култура.

Сред носителите на Ордена са Ерик Клептън, Силви Вартан, Джордж Клуни, Майкъл Кийтън, Райна Кабаиванска.

Виктор дел Арбол е роден в Барселона през 1968 г. Бъдещият писател завършва история. Години наред работи в каталонската полиция. Успехът на книгите му кара Арбол да се отдаде изцяло на писането. Опитът му в полицията, срещите с различни хора и техните съдби, оказват голямо влияние върху творчеството му при изграждането на достоверни психологически образи с дълбоко познание за човешкото страдание.

Вашият коментар