Официално „Despacito“ е най-гледаното парче за всички времена, навсякъде. Включително youtube. Включително всичко каквото ви хрумне. От няколко дни си мисля за този феномен и как всъщност му се получи. Но не намирам никъде друго мнение, за това реших, да напиша свое.

Защо „Gangam Style“ бе номер 1 в youtube толкова време? Народността на изпълнителя, тоталната му хахавост… Не бяхме виждали такова нещо. Поизбухна си. Постоя си на върха. Случката със „See you again“ която очаквано или не успя да смачка азиетецът и да задмине успеха му… всички знаем причината. Това е песента на Пол Уокър и тя се превърна в неговия символ, докосвайки сърцата на всички. И не съществува човек на планетата, в чието съзнание да не изплуват думите Пол Уокър в момента, в който песента зазвучи. Човека няма как да се надигне от гроба. Няма как подобна песен да се случи втори път. 

Ами „Despacito“? Там какво? Eдна чиста случайност. Дори Луис Фонси не си е дал сметка, какъв идеален хибрид е сътворил. Във всяко свое интервю той споделя, че не е очаквал такова чудо и че просто е направил една песен, на която хората да си изкарат „fun“. Песента съдържа нещо за всеки (един ще хареса мацката, друг рапъра, трети морето, четвърти латино елементите, друг танците…), а съчетанието на всички елементи е възможно най-доброто. Яката мацка (детайли за нея тук), рап (Daddy Yankee), море, вълни и всички световно известни елементи от Латинска Америка- малките улички, танцуващи латиноси, играещи на карти възрастни, един страхотен Луис Фонси (срязаните ръкави, провокативния татус), убийствен бийт, деликатен рап и ИСПАНСКИ! Мъже, жени, бели, черни, латиноси, американци, европейци, всякакви. Песента е универсална и e невъзможно да не се хареса на всички. Към настоящия момент 3 034 071 702 гледания в youtube. Не версията с Джъстин Бийбър. Оригиналната, испаноезична версия на Луис и Yankee.

Ами от тук насетне? След „Despacito“? След Gangam Style се появи Gentlemen, която бе наполовина успешна. След нея НИЩО. След „See you again“? Рапъра зад песента го е имало и преди и след това, но НИКОГА не се е доближавал до успеха на тази песен и никога няма да го повтори. Причините ТАЗИ песен да успее са… неповторяеми.  Добре, а Луис Фонси, нима не може да „сбърка“ и да създаде следващ такъв хит? Не мисля. Дори ние, в нашата мила България имаме пресен, подобен „случаен“ хит. Всички помните Ера Истрефи. Всички помните как тя избухна в края на зимата 2015/2016 и нейния „Бонбон“ на РОДНИЯ И ЕЗИК смачка балканите, Европа и я изпрати по целия свят. Той също бе случайност. Просто едно щастливо стечение на обстоятелствата. Песента и събра над 423 млн. гледания в youtube! Тя я изстиска до последната капка кръв и в продължение на 1 год. не направи друга песен. Когато дойде време за следващата музика, тя имаше два възможни хода за действие- нещо коренно различно или да копира схемата на „Bonbon“ и да се опита да направи подобна песен. Тя рискува и резултата е на лице. Англоезичната „Redrum“ повече от 5 месеца след премиерата си е събрала едва 26 млн. гледания.

Луис Фонси го очаква подобна съдба за съжаление. Искрено се надявам той да опровергае всички ни и със следващия хит (когато и да се появи той) да влюби сърцата и умовете ни отново. До тогава- нека изживее поредния си успех и всичките му предстоящи такива. „Despacito“ е най-гледаното видео в youtube за всички времена и счупи за 7 месеца рекорд, който предшествениците му постигнаха за по 2г. всеки.

Вашият коментар