Преди да прочетете написаното по-долу, се настройте позитивно. Настройте се шегаджийската. Опитайте се да добавите правилния тон в главата си, четейки редовете по-долу.

Каква нощ! След цялата седмица реклами и подтиквания, дойде заветният 20.07.2017г. и 20:00 часа всички фенове, хейтъри, любопитни и прочие се накачиха на личната фейсбук страница на Гери- Никол и зачакаха.

20:00 пост нямаше- песен нямаше- премиера нямаше. И заваляха коментарите:

„ари ва до коги ща чакам?“

„….. Бъди точна….. „както винаги“……..“

„Аде ве пускаите песента 20:00 отдавна мина“

„E*asi pu*ka ta“

„Айде ма Гергошо 20:45“

Това е само малка, но насочваща извадка от случващото се, при ГОЛЯМОТО чакане. Около 21:00 часа в профила и се появи кратко съобщение, че поради технически причини, песента ще бъде публикувана в 22:00 часа.  Кой разбрал, кой неразбрал, феновете продължиха да си лаят. Мистериозно обаче, няколко минути по-късно, това съобщение изчезна. Какви вълнения, какво чудо, какъв трепет. 22:00 часа обаче песента наистина дебютира и… о бога ми, каква песен 😀 😀 😀

В резюме- песента си има всичко… и дзън-дзън, и коза с шапчица, и прасе на каишка и пуф-паф!

Гери- Никол е най-жестокия и правилен продукт за родната музикална сцена. Тя е олицетворение и събирателен образ на всичко харесвано и мразено от родната аудитория. Тя въплъщава в себе си всичко, което хлапетата искат да бъдат- млади, нахакани, супер модерни, тежкари, актуални, красиви (тук е спорния момент, но за него малко по-късно) и известни. Тя е въплъщение на всичко, което средностатистическия българин на над 20г. НЕ ИСКА да вижда и от което „подпалва моторетката“. Съвсем наскоро гледах видео от Сандански, в което тя раздава автографи на няколко хлапета. Умишлено се мушнах в коментарите за да проследя настроенията и минута по-късно съжалих. „Колко надута е тая“, „Как не се усмихва на децата“, „Кво си вирнала кофата ма“ и т.н.

Да се върнем на продукта- тя е НАЙ-ПРАВИЛНИЯ продукт. За да предизвикваш внимание, за да се отличиш, за да говорят за теб в малка и завистлива България, трябва да си това. Обърнем ли се назад, неминуемо всички ще се сетим само за едно име със сходен успех- това е Азис. Скандали, огнени визии, провокации, извънземен PR, премислени ходове, крещящи визии- всичко това е НУЖНО за да приковеш вниманието в себе си, за да си в устата на всички. Бидейки в устата на всички, строиш интересът и любопитството към теб. Огромна част от гледанията и слушанията на песните и се дължат на любопитни хейтъри, които идват за да видят, какъв скандал е забъркала „запетайката“ този път. А този път, тя отново се е справила брилянтно.

Песента и продължава традицията и каноните, наложени от Криско в българската популярна музика. Както той самият е казал не веднъж- „Аз отдавна не правя рап“! Новият стил, който той наложи и НАСИЛИ всички да харесват е смесица от чалга бийт, хип-хоп елементи, елементарен текст, с лесно запомнящ се припев и много повторения. Много ама МНОГО артисти го последваха. Гери- Никол с „Напрао ги убивам“ не прави изключение. Зад добрия бас, стои един изключителен чалга бийт. Опитайте се да слушате песента. Да отсеете визията, името на изпълнителката… и да остане в съзнанието ви САМО бийта, който пулсира отзад. Примесен с „хрипливия“ речитатив на моменти, първата асоциация, която изплува в главата ми е поп-фолк фурията Анелия. Както и да е.

Един ЖЕЛЕЗЕН коментар, започва да оформя родната музикална сцена и тенденция – Дара ги ражда – „Родена такава“, Тита ги къса „Късай“, Гери- Никол напрао ги убива „Напрао ги убивам“.

Песента е правилната. Визиите са правилните. Текста е правилния. Бийта е правилния. Зад това момиче стои най-правилно мислещия PR екип в България, който ЗНАЕ къде да удари, ЗНАЕ къде да захапе и ЗНАЕ как да презентира, за да закове очите и ушите на всички. Изключвайки леко сгрешения ученически момент в началото, който някак страни от всичко останало. 100 кила е точно копие на другата крайност. Тя допълва идеално картинката. Получава се идеален бълкоч от всичко което хората могат да искат или не искат, харесват или не харесват. Песента има хаштаг Яката дупара, има елемент от танца на Дара от първата и песен, има чалга речитатив на няколко места, има танцуването в чашата, което мигновено напомня на Beyonce и Naughty Girl. Има си една прекрасна коза с шапка, прасе на каишка. Много, различно и приковаващи вниманието визии на Гери- Никол. Класически „Килата бейби“, с неподръжаемия му глас и поведение.

Всички ще говорят за тази песен. Всички ще слушат тази песен. Дали защото ги „дразни яко“ или „ги кефи яко“, това е поредния проект обречен на успех. Самият продукт Гери- Никол е обречен на успех. Очертава се и при нея и при Криско една тенденция- НЯМА ПЕСЕН, която който и да е от двамата да изкара и тя да не се превърне в тотален хит в България. Дори да е пълен shit, дори за нищо да не става, името вече е марка. А марката има продукт- песен. Може би това започва да тежи и тези изпълнители търсят разнообразие. Криско едва за няколко години, успя вече да се превърне и продуцент, да започне да прави други известни. Тита е първото му протеже и вече успя да я лансира зверски. Гери- Никол до няколко години ще е на 20 и няколко и вече ще има позициите, името, възможностите и силата да продуцира. Колкото и безумно да звучи това е факт. Първата и песен бе в колаборация с Криско, което я изстреля на върха. Тя спокойно може да изпее песен с някой и да лансира кариерата му, използвайки своето име- марка. И със сигурност ВЪРВИ към това. Просто и трябва време.

Родния меломан е много всеядно животно. А Криско и Гери- Никол прокарват канони и диктуват музикалните вкусове на хората. Чалгарска държава ли сме- НЕИЗМЕННО е. Такава сме. Но може ли чалгарското звучене да се облече в една поп визия и поп текст/клип…? Може. Криско прокара пътеките. Гери- Никол ще ги утъпка. Колаборацията с килата ще остане някъде в страни, но тя е поредния брилянтен пример за най-правилно водения PR  на изпълнител, за родния БЪЛГАРСКИ пазар.

Аз самият дори не мога да си дам сметка всъщност харесва ли ми това? Или ми харесва-правилния подход и хитрости, за правене на пари и PR? Или харесвам повтаряните схеми от Криско и Азис, които се ДОКАЗВА че работят? Или харесвам да виждам как сама се навира в очите на всички, побърква ги от дразнене и всички се лепят по песните и участията и? Не съм сигурен, но определено харесвам екипа зад нея.

Скоро предстои да започна една рубрика за другите артисти. За качествените музиканти. За разбиращите, пеещите, способните. Тези, които никога няма да бъдат Гери- Никол. Но тези, които могат и НЕ успяват, въпреки всичко, което им се случва.

До тогава- желая истински успех на новото парче (което е необратимо) и- да похейтим и позяпаме сеира заедно. Това го обичаме. На това ни учи Гери- Никол и екипа и. За това тя е там, където е в момента, а ние сме тук за да се учим от нейните ПРАВИЛНИ ходове и позиции.

С уважение!

Димитър Кръстев

2 коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here