Enthusiast_Neveroqtnoto-lekarstvo-na-George_cover-first„Ентусиаст“ поднася на своите малки и пораснали читатели Невероятното лекарство на Джордж“ от Роалд Дал 

В добрите книги трябва да има и лоши герои – разказвач №1 отново разкрива цяла вселена от вълшебства и забавни преживявания 

По традиция и това заглавие от поредицата за деца на световноизвестния писател излиза у нас с оригиналната корица и илюстрациите на любимия му художник – Куентин Блейк. 

Джордж е 8-годишно момче, което живее във ферма заедно с родителите и баба си. Старата жена е раздразнителна и заядлива и се държи лошо с него. Бабите на повечето деца са мили и всеотдайни дами, но не и бабата на Джордж. Тя по цял ден се оплаква, мърмори, цупи, мрънка и роптае за това и онова. Ето защо Джордж решава да направи специално лекарство, с което „да я излекува“. Вместо да й приготви обичайния лек, момчето ѝ поднася вряща, разпенена невероятна смесица, съдържаща какво ли не, която ще изстреля злобната старица на покрива. Тя започва да расте и става по-висока от къщата и е принудена да спи в плевника, защото е твърде голяма, за да се побере в дома си. 

Междувременно Джордж изпробва лекарството върху една кокошка на двора, която става огромна. Бащата на Джордж, господин Кранки, е истински развълнуван от този факт, защото така ще може да осигури повече храна за семейството си. Двамата решават да изпробват невероятното лекарство върху повечето животни във фермата. 

Всичко изглежда наред до момента, в който лекарството свършва и Джордж не може да си спомни точните съставки.   

Историята ще Ви държи в напрежение през цялото време до самия край, разбира се, неочакван. Няма как да не признаем майсторството на разказвач №1. За добрите истории Роалд Дал казва, че се нуждаят от силен сьжет, който непрекъснато да поддържа читателския интерес.  

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот. 

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани. 

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия.  За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here