Enthusiast_Nepokornite-divi_cover-first„Ентусиаст“ публикува „Непокорните диви“ от испанската журналистка Кристина Морато. Жените икони на ХХ в. – Мария Калас, Коко Шанел, Уолис Симпсън, Ева Перон, Барбара Хътън, Одри Хепбърн и Джаки Кенеди в продължение на години изпълват страниците на вестниците и списанията. Морато създава забележителни биографични очерци за тези жени за испанското списание „Ола“. След изключителния читателски интерес към тях едно от най-големите издателства в страната – „Рандъм Хауз Мондадори“ – й предлага да разшири разследванията си и да публикува тези истории в книга. Така се появяват „Непокорните диви“ – заглавие, публикувано в огромни тиражи в Испания и в други европейски страни.

Благодарение на таланта, красотата и ярките им личностни качества, тези забележителни жени се превръщат в истински легенди на ХХ век. Известни, богати и привлекателни, в очите на целия свят изглеждат съвършени. Икони на модата и светския живот, те създават собствен стил и са следвани с възхищение от милиони жени, които мечтаят да приличат на тях. Какво обаче стои зад публичния образ, зад лъскавия имидж? И каква е цената, която се плаща, за да си кралица на сцената, да си любимката на Холивуд, да диктуваш световната мода или просто да оцелееш до любимия мъж?

Как безизвестната американка от плебейски произход и с развод зад гърба си Уолис Симпсън ще стане причина един крал да се откаже от кралството си и да абдикира от престола с едната цел да се ожени за любимата жена? Романтичната история на един представителен и очаровате­лен монарх – крал Едуард VIII, който се отказва от трона на Англия заради лю­бовта си, прилича на истинска приказка, а премиерът Уинстън Чърчил определя историята им като „любовната връзка на века“.

Cristina-Morato_picМорато проследява и вълнуващата история на бедното и почти неграмотно момиче, родено в мизерно ран­чо, посредствената актриса, която опитва да успее на големия екран, говорителката в сълзливи радиосериали – Евита Перон – която в крайна сметка става първа дама, спът­ничка на генерал Перон. И се превръща в „знамето на бедните“ и „дамата на надеждата“ за своите сънародници, които след смъртта й я обявяват за светица.

„Непокорните диви“ разказва и за създателката на една от най-известните модни марки в света за всички времена, която в действителност е момиче със скромен произход, отгледано в сиропиталище от монахини, от които се научило на шев и кройка. Наричат Коко Шанел „боец“ и „самотна бегачка на дълги разстояния“, но това не ѝ пречи да направи революция в модата и с нововъведенията си да помогне за еманципацията на жените. Както и да им „подари“ „малката черна рокля“, от която те не се отказват десетилетия след смъртта й.

Читателите се запознават и с Джаки Кенеди, която създава собствен стил и скъсва с традиционната представа за съпруга на президента, посветена на откриването на болници и ходенето на обеди само за дами. Образована, из­тънчена и модерна, госпожа Кенеди е много по-различна от предишните обитателки на Белия дом. Танцува туист, играе тенис, плува и е превъзходна ездачка, без да престава да бъде майка и образец за съпруга.

Тези легендарни жени обаче носят и едни и същи болезнени рани, които така и никога не зарастват: лишени от обич, изоставени от бащите си, и седемте изстрадват последиците от войната, болката от загубата на децата си, травмите от разводите си. „Опитах се да разкрия най-човешката им страна, тази, която е отвъд успеха, славата и властта, тази, която включва техните слабости, комплекси и страхове, като използвах свидетелствата на хора, които са ги познавали такива, каквито са били“ – споделя Кристина Морато. Чрез „Непокорните диви“ читателят ще открие светлините и сенките на едни непокорни и борещи се жени, които продължават да ни очароват, защото доказват, че приказките за вълшебници съществуват. Макар невинаги да имат щастлив край…

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here