Това е епос, вдъхновил милиони читатели, не на последно място младо момче от Дания, чието въображение било запалено от случките в Средната земя. Сега зрял мъж, режисьорът Николай Арсел бил решен именно той да пресъздаде Тъмната кула на екрана. Растейки с книгите, Арсел е толкова погълнат от историите, че датчанинът сам научава английски. Той си спомня: „Когато бях на 13, почти никакви истории на Стивън Кинг не бяха преведени на датски. Дори и на тази възраст, бях увлечен от малкото книги, които прочетох на датски. Затова започнах да търся романите му на английски и трябваше да се науча да разбирам книжовен английски за възрастни на много ранна възраст. Стивън Кинг е този, който ме научи на английски“.

След като прочита Стрелецът на 17 години, Арсел е толкова възхитен от романа, че дори създава песента „Стрелецът“ със своята банда (и все още я пази на аудиокасета).

Според Арсел начинът, по който Кинг свързва дълбоко личните с вселенските елементи в историята, е причината тя да намира отклик сред милиони читатели. „Историята е толкова малка, колкото 14-годишно момче, което има видения и смята, че е полудяло, и е толкова голяма, колкото героят, борещ се с невероятен злодей в опит да спаси цялата вселена. Простира се от най-интимното до най-епичното“.

И в центъра на историята е Тъмната кула. „Кулата е нещо красиво, нещо вдъхващо страхопочитание и имащо могъщо присъствие. Тя поддържа целия свят. Мисля си, че това е отвъд нашите разбирания“, казва Арсел. „Смятам, че всеки фен на книгите си има своя собствена идея какво всъщност е Тъмната кула“.

Кой по-добре да попитаме какво представлява Кулата, ако не мъжът, отговорен за нейното създаване? „Трябва да си представите една ос или шпиндел, към който са свързани всички тези светове“, обяснява Кинг. „Нали знаете какво се случва с кола, ако откачите оста й – не се движи повече. Кулата е стабилизиращата сила и Стрелците са тази древна група от рицари, чиято цел е да я защитават. Но те са изличени от земята, само един е останал – Роланд. И срещу него се изправя предшественикът на хаоса, който иска да разруши Кулата“.

„Роланд не е каубой. Той е Стрелец и то много опитен“, добавя Елба. „Когато се срещаме с него за пръв път, той е последният от дълъг род защитници на Кулата“.

„Кулата е магнитен вихър, придържащ световете заедно, и ако тя падне, вселената ще бъде връхлетяна от анархичен хаос, мрак и демони, които ще я превземат“, споделя Маконъхи. „Ако Кулата се запази, тя ще продължи да поддържа баланса във вселената. Затова Уолтър иска нейното разрушение“.

Вашият коментар