Cover-GRAVEYARD BOOK-Dave McKeanPRO BOOK  издаде световният бестселър, поднесен със съвършено нова визия –КНИГА ЗА ГРОБИЩЕТО“ на НИЙЛ ГЕЙМЪН

СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ С ИЛЮСТРАЦИИТЕ НА ДЕЙВ МАККИЙН 

НАГРАДА „ХЮГО” 2009 – ЗА НАЙ-ДОБЪР ФЕНТЪЗИ РОМАН 

НЮБЪРИ МЕДАЛ 2009 – НАГРАДА ЗА АВТОР С НАЙ-ЗНАЧИМ ПРИНОС В ДЕТСКАТА ЛИТЕРАТУРА В АМЕРИКА. 

КАРНЕГИ МЕДАЛ 2010 – БРИТАНСКАТА НАГРАДА ЗА ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА МЛАДИ ХОРА

ЗА КНИГАТА:

Нийл Геймън успява да изгради очарователен символ на детството. Книгата започва със страховита сцена – цяло семейство е прободено до смърт от „човек, на име Някойси Джак”, но най-малкият член, едва проходило бебе, успява да избяга. Съвсем скоро момченцето се оказва в близкото гробище, където духовете, които го обитават, решават да го осиновят, за да го предпазят и му позволяват да живее в техния свят.

Детето, Никой Оуенс, е наречено така, защото „прилича единствено на себе си и на никого другиго”

Сюжетът съвсем бързо се насочва към разказването на по-детски и приятелски случки. Геймън, вдъхновен от „Книга за джунглата” на Киплинг, описва как детето броди между надгробните камъни, като задава многобройни въпроси и се натъква на тайните както от

света на живите, така и от този на мъртвите. Всеки път, щом то се отдалечи от обичайната си игра сред надгробните камъни, се натъква на нови опасности и разбира до къде се простират възможностите и силите му и усвоява нови умения, от които се нуждае, за да оцелее, както в пределите на гробището, така и в огромния свят отвъд.

Когато през 2009 г. Американската библиотечна асоциация награждава книгата на Нийл Геймън, The Graveyard Book, с наградата Джон Нюбъри, сюжетът е описан като „възхитителен микс на убийство с фантазия, хумор и човешки копнеж”.  

ЗА АВТОРА:

Нийл Геймън е роден в Порчестър, Великобритания, на 10 ноември 1960 г. Журналист и писател на свободна практика. Решава да се пробва в комикс-книгите. Някои от работите му се появяват като публикации в Time Out, The Sunday Times, Punch и The Observer. Първата му проява, свързана с комиксите, е графичната поредица за възрастни The Sandman. С него Геймън печели всяка значима награда в областта, включително Деветата годишна комикс награда на името на Уил Айснър, наградата Харви, а през 1991 г. и световната награда за най-добра кратка фентъзи история, като по този начин го превръща в първия комикс, печелил някога литературна награда.

Геймън пише както за деца, така и за възрастни.

Съвместно с Тери Пратчет създават шедьовъра «Добри поличби».

Включен е в Речника за литературни биографии, като един от десетте най-велики живи пост-модерни писатели. 

Нийл Геймън е плодотворен създател на прозаични и поетични творби, филми, журналистически материали, комикси, текстове на песни и драматургия. Написал е не една книга, опрелена от New York Times за бестселър. Получил е наградите Хюго, Небюла, Брам Стокер, SFX и Локус. Работи също така и за подкрепа на правата според Първата поправка, получил е наградата Защитник на свободата през 1997 г. от Фонда за официална юридическа защита на комиксите. 

Днес Нийл живее близо до Минеаполис, Минесота. Навършил е 50 години, но някак успява да изглежда така, сякаш има нужда от подстригване. 

ЗА ДЕЙВ МАКИЙН:

Роден на 29-ти декември 1963 г. Maidenhead, Великобритания, Дейв Маккийн е илюстратор, фотограф, създател на комикси, графичен дизайнер, режисьор и музикант.

Малко се знае за детството му, но през 1986 той среща Нийл Гемън в Ню Йорк и това променя завинаги неговия живот.

Дейв отива в Голямата ябълка с намерението да започне работа като художник на комикси за някое от големите издателства, но бързо разбира, че желанията и действителността могат да се разминават драстично. Разочарован, той се лута между мечтите си и истинския живот. И точно тогава съдбата преплита пътя му с младия Геймън. Дуото се организира и издава през 1987 г.графичната новела Violent Cases, последвана от минисериите Black Orchid през 1988 и кориците на Hellblazer за DC Comics.

През 1989 г. той създава рисунките в графичната новела за БатманArkham Asylum: A Serious House on Serious Earth, по текст на Грант Морисън.

Сътрудничеството и приятелството им с Геймън продължава и до днес. Макийн е автор на кориците на The Sandman, илюстрациите на The Wolves in the Walls , Коралайн, Книга за гробището и много други.

Пет пъти е номиниран в „Световна награда за фентъзи” в категорията „художник”, като през 1991 г. я печели, има шест номинации и печели три награди „Спектрум” в категориите „книга”, „комикс” и „реклама”, притежава още много други световни отличия, донесли му през годините славата на един от най-интересните комикс-илюстратори в света. 

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА:

TheTimes: „Едно от удоволствията, които изпитваш, докато четеш Геймън, е способността му да разрушава очаквания и стереотипите за магия, ужас и фантастика”.

TheSundayTimes: „Напрегнат, умело разказан и запленяващ”. 

FinancialTimes: „Пленителна история, запечатваща се в съзнанието като кратко посвещение на надгробна плоча” 

Fortean Times: „Ако ни помолеха да определим The Graveyard Book в жанр, бихме споделили: Това е просто книга на Нийл Геймън – жанрът на превъзхождащите”  

LaurellK. Hamilton, authoroftheAnitaBlake: VampireHunternovels (автор на Анита Блейк: ловец на вампири):„След като приключих The Graveyard Book, единственото, което си помислих беше – дано има още. Искам да видя още от приключенията на Никой Оуенс. И мога да ви кажа – няма по-висока цена от тази за една книга.”

HollyBlack, cocreatorofTheSpiderwickChronicles: „The Graveyard Book е безкрайно изобретателна, майсторски разказана история и досущ като Никой, прекалено умна, за да прикове вниманието само на определена публика. Това е книга за всекиго. Ще я обикнете до смърт! 

WashingtonPost: „Също като хапка черен шоколад за Хелоуин, този роман се оказва богат, горчиво-сладък и изключително питателен”. 

NewYorkTimesBookReview : „The Graveyard Book е Геймън ни се разкрива във върховната си форма. В този роман за чудесата Нийл Геймън върви по стъпките на старрите разказвачи, поднасяйки ни една незабравима омагьосваща история”. 

San Francisco Chronicle: “Въпреки че се цели предимно в по-младите читатели, The Graveyard Book е достатъчно значима, за да задържи вниманието и на възрастните докрай…

През годините Никой преминава през чудесни, страховити, а също и нежни моменти, докато Геймън ги отбелязва всеки път изключително точно с правилните вметки” 

TheGuardian: „Трудно е да се сетите за други по-възхитителни и едновременно с това плашещи триста страници”.

TheGraveyardBookPaulW. Smith: Нийл Геймън, досущ като магьосник и истински рицар на словото, успява да събере „заклинания”, с чието специално очарование пленява еднакво както деца, така и възрастни (...) В много отношения, това е свръхестествено продължение на „Книга на джунглата” от Киплинг. „Между настояще и бъдеще има живот и Никой извървява пътя към него с широко отворени очи и сърце.” Ако все още има такъв, който се съмнява, че магията в разказването на приказни истории е погълната и унищожена от силата на масовия пазар, то The Graveyard Book е книга, която ще разбуни духа ви и ще ви накара да се включите в танца на мрака. Стилът на Геймън е хипнотизиращо притегателен.

Със сигурност Никой Оуенс ще бъде обичан от читателите на идните поколения.

Вашият коментар