„Медиите са тук, за да защитават управляваните, а не управляващите“

Стивън Спилбърг демонстрира огромното си майсторство във „Вестник на Властта“ – вече е в кината до вас. Филмът, който се разпространява благодарение на Лента, част от Нова Броудкастинг Груп, вече участва на наградите „Златен Глобус“, а скоро очакваме и номинациите за „Оскар“!

С този проект Спилбърг ни пренася в изключително интересен момент от историята както на САЩ, така и на света. Годината е 1971-а, войната във Виетнам е към своя неуспешен за Америка край, но не всичко е такова, каквото изглежда. Това е моментът, в който се случва първият голям раздор между печатните медии и политиците!

Мерил Стрийп влиза в ролята на Кей Греъм, по това време вдовица и наследница на издателския бизнес на мъжа си – вестник „Вашингтон Пост“. Животът й е протекъл във висшето общество и компанията на всички бивши президенти и влиятелни политици от Белия Дом – дотогава отношенията им са били приятелски, а доверието градено с години, е фундамент за честното отразяване на новините от страната и света.

До сутринта, в която вестник „Ню Йорк Таймс“ излиза с главна новина за изтичане на огромно количество документи от Пентагона, уличаващи администрациите на всички президенти в лъжи за войната във Виетнам. Действащият президент Никсън налага нечувана цензура чрез Съда и забранява понататъшното публикуване на всякаква информация по въпроса.

Под влиянието на главния редактор Бен Брадли (Том Ханкс) Кей Греъм ще трябва да вземе съдбоносно решение дали да пренебрегне заповедта на Съда и да публикува още от досиетата. Историята е толкова провокативна, че неминуемо правим аналогия със съвремието, което вероятно е и причината Спилбърг да ни покаже този шедьовър. Визията на филма е подсилена с изключителни детайли от едно отминало механично време, преди навлизането на цифровите технологии, и ще се хареса както на съвременниците на скандала, така и на младежите интересуващи се от обществените процеси днес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here