По традиция вчерашната вечер (23.08.2017г.) бе определена за куиър прожекция на поредицата When We Rise на американската телевизия ABC. Ако си пропуснал обзорните публикации от епизод 1 и епизод 2, може да наваксаш, преди да продължиш.

Епизод 3 бе различен. Много различен. Той започва със скок във времето. 10г. по-късно. Спин епидемията е заляла общността. Има много смърт. Много болни. Основна сюжетна линия проследява съдбата на дъщеричката на две лесбийки, които я зачеват с донор. Детето пораства и това, през което преминава e истинския триумф на епизода. Но той оставя много въпроси и много вътрешни мисли, които ще трябва сам със себе си да разрешиш. Всички връзки на такива хора ли трябва да завършат по този начин? Задължително ли някъде там има епична трагедия? Задължително ли всичко трябва да е толкова силно драматично. Епизодът успява да постигне целите си. Той успява да те скапе и смачка, да изстиска вътрешната ти енергия и да те напълни с негативна такава. Да почувстваш безсилието, обречеността, самотата и това, към какво те БИХА могли да те тласнат. Да видиш безумието на слабите хора. Да видиш неспособността на младите да проумеят, какво означава да имаш бебе. Да почувстваш разрушителната сила на това, любимият ти да почине в ръцете ти.

Епизодът е природна стихия, която ще смачка всичките емоции и чувства, която ще изтръгне истински, дълбоко стаявани пристрaстия и влечения. Ще преживееш много. Ще видите всички герои по-големи, по-зрели, по улегнали. По мъдри? Със сигурност ще осъдиш много от тях, за техните решения, със сигурност, ще почувстваш далечни и сухи за теб теми и сюжетни нишки. Но със сигурност ще изгледаш епизода и ще се почувстваш физически и емоционално СМАЗАН!

Гай Пиърс се превъплащава в порасналия главен герой. Неговото изпълнения грабва. Истински и непринудено. И тези ръце. Ох тези ръце. Сцените му с любовника му под душа будят много размисли- актьорът очевидно е почерпил много информация, енергия и вдъхновение, за да пресъздаде едни такива сцени и да не ги попилее.

Епизодът завършва с фундаменталния въпрос и темата за новото поколение, което расте БЕЗ цел!

Традиционната дискусия след епизода повдигна много въпроси. Присъстваше жена, родила детето си с донор, която бе емоционално „размножена“ 😀 (за да не използвам по обраната дума раздвоена) в усещанията си за това КАК този епизод и е повлиял. Повдигнаха се въпроси за образование и ЛГБТИ общност, за исторически личности и тяхната ориентация. Споделяха се мнения, вадиха се теории, даваха се идея. Всички почерпиха максимално от този разговор. Аз самият успях да поговоря с едно от присъстващите момичета, което по темперамент и плам КАТЕГОРИЧНО е моята кръвна група 🙂 Обсъдихме впечатленията от видяното, предишен опит с подобни проекти, тематики. Обсъдихме проблеми, харесвания и нехаресвания. Обстановката НАИСТИНА предразполага към подобни разговори и неволни запознанства. Дори се начертаха и бъдещи планове по време на дискусията- а след „When we rise“ на къде? Ръководството на Фабрика Автономия бе на място и приветства многото идеи, които бяха споделени и прегърнати.

Следващата седмица, 30.08.2017г. , отново от 19:00 часа е прожекцията на последния четвърти епизод на мини сериала „When We Rise“. Мястото отново е Фабрика Автономия. Прожекцията отново е безплатна.

Чувствайте се поканени.

Вашият коментар