Вече е факт новото вълнуващо попълнение в поредицата „Пътешествия и приключения“ на издателство „Вакон“ – мемоарният пътепис „Омъжена за Бутан“ от американската писателка Линда Лийминг.

Едва ли на планетата има друга по-изолирана и по-необикновена страна от Бутан – последната Шангри-Ла. Скътано дълбоко в Хималаите, сред девствени гори и прорязващи небето върхове, малкото кралство пази ключа към щастието и внезапното просветление. Бутанците са усвоили до съвършенство изкуството да живеят в настоящия момент и дори измерват държавния си просперитет не с Брутен национален продукт, а с Брутно национално щастие.

Писателката Линда Лийминг се влюбва в Бутан още с първото си посещение през 1994 г. Тя се озовава в земя на древни манастири, гърмящи дракони и главозамайваща природна красота, където история и митология се сливат в едно. Три години по-късно Линда оставя всичко, на което някога е държала, за да се премести в забравената от времето бутанска столица Тхимпху.

Читателят ще се смее и просълзява с американката, докато тя се потапя в новите език и култура, научава как да се къпе с половин кофа вода, открива любовта в лицето на будистки художник и най-сетне съумява да спре и да помирише цветята. Мнозина от хората на Запад са прекалено заети с трупане на материални придобивки, за да забележат чудесата, които ги заобикалят. Бавните темпове и ограничените ресурси, белязали ежедневието на бутанския народ, обаче помагат на Линда да прозре истински значимото в живота.

Едновременно прост и сложен за разбиране, неземен и земен, Бутан ще развихри въображението ви, а разказът на Линда ще събуди у вас носталгия по страна, за чието съществуване вероятно дори не сте подозирали.

За автора:

Линда Лийминг е писател и журналист на свободна практика, чиито статии са публикувани в „Лейдис Хоум Джърнъл“, „Мандала“, „Гардиън“, „Азия на жените“ („Разкази от пътешественици“, 2005 г.) и много други. Има магистърска степен по творческо писане от Университета на Аризона. През 1994 г. Линда Лийминг посещава Бутан за пръв път, а три години по-късно се премества да живее там. Пише за срещите и преживяванията си в кралството, което я пленява завинаги и я научава да забавя крачка, за да се огледа за магията – защото в Бутан тя е навсякъде. Омъжена е за бутанския художник на тханка Пхурба Намгял.

Отзиви:

„Невероятно мъдра и трогателна книга. Изящната, остроумна проза на Лийминг долавя магията на Бутан – едно място, където щастието е повече от идея. То е начин на живот.“

Ерик Уайнър, автор на „География на блаженството

„Вълнуваща и магична както самата страна, написана проникновено и със сърце, книгата е прекрасна биография и страхотно пътешествие.“

Сюзан Орлиън, автор на „Крадецът на орхидеи“

 

Вашият коментар