ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ | AFTERIMAGE | POWIDOKI, последният филм на великия Анджей Вайда за живота на полския художник авангардист Владислав Стшемински (1893-1952) е в кината от този петък. Блестящото изпълнение в ролята на художника е на Богуслав Линда

Филмът ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ разказва за живота на художника Владислав Стшемински, харизматичен и обожаван от своите ученици преподавател в училището за изящни изкуства. Но животът на художника се променя, когато Сталин поставя ръцете си над Полша през 1945 г. Стшемински отказва да компрометира изкуството си с доктрините за социален реализъм. Преследван, изгонен от университета, той в крайна сметка е изтрит от стените на музеите. С помощта на някои от неговите ученици Стшемински започва да се бори срещу партията и става символ на художествена съпротива срещу интелектуалната тирания. Неговата борба за художествена свобода в тоталитарната система постепенно води до драматични последици в живота му.

ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ се превръща в многопластова, интелектуална битка за ролята на изкуството и свободата на изразяване. Филм за човека и художника, който е разрушен от системата. Филм за това колко опасно е да се слее политическата власт с волята да се оформя съзнанието на хората.

Анджей Вайда си замина от този свят през октомври 2016 г. на 90-годишна възраст, почти месец след световната премиера на ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ.

В продължение на повече от половин век Вайда изработва филмография, която е капсулирала същността на следвоенната Полша и представлява едно от великите завещания на световното кино. Вайда е автор на повече от 40 филма, неговите незабравими филми остават в съкровищницата на световното кино. Той е роден през 1926 г. в Сувалки. Учи в Академията за изящни изкуства в Краков и след това във Висшето училище за кинематография в Лодз. Първата премиера на негов филм е „Поколение“, е през 1955 г. Поставил е над 40 спектакъла в различни театри по света. В периода 1981 – 1989 г. е член на консултативния комитет на профсъюза Солидарност. Анджей Вайда е носител на почетен Оскар (2000 г.) за  цялостен принос в световното кино, както и на европейската награда за филм за цял живот (1990 г.). Лауреат е на още редица престижни награди, сред които Сезар, италианската театрална награда „Луиджи Пирандело“, „Златен лъв“ от Венеция, „Златна мечка“ от Берлин.

За ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ Анджей Вайда казва: „Исках да направя филм за художника от много дълго време. Това е история за непоклатимата увереност на човека и силата на душата на художниците. Изкуство, което изисква по-нататъшно разбиране, но това също е история за човек, обичан от жена „. 

Владислав Стшемински е един от най-важните полски авангардни художници. Той е теоретик, художник, дизайнер на „функционални“ отпечатъци, пионер на полския аванграден конструктивизъм от 20-те и 30-те години на миналия век. Съосновател и преподавател в Държавното висше училище за изящни изкуства в Лодз, което понастоящем носи неговото име. Негово дело е и известната „Стая за неопластично изкуство“ в музея за изкуство в Лодз. Теорията за единството (теория за униизма), която създава е важен принос към историята на изкуството на 20-ти век. Роден 1893 г., Минск в Беларус, умира през 1952 г. в Лодз.

Може да прочетете повече за художника Владислав Стшемински тук на руски език и тук на английски език.

Филмът се разпространява с  подкрепата на ПОЛСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ. 

Фестивални участия, награди и номинации:

Филмът беше избран за полската номинация за наградите „Оскар“ за 2017 г.

Polish Film Festival 2016 – Специална награда на журито за Анджей Вайда

Cameraimage 2016 – Номинация за Golden Frog на павел Еделман

Cleveland International Film Festival 2017 – Номинация George Gund III Memorial Central and Eastern European Film Competition за Анджей Вайда

Montclair Film Festival (MFF) 2017 – Narrative Feature Competition за Анджей Вайда

Вашият коментар