Елизабет и нейните врагове

От неделя, 15 октомври, в 21:10
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Elizabeth I And Her Enemies

Актрисата и супермодел Лили Коул се превъплъщава в ролята на Елизабет I по време на управлението ѝ, от млада принцеса до зряла кралица.

Д-р Сузана Липскомб и Дан Джоунс – млади и актуални историци разказват увлекателна история за ревност, предателство, амбиция и трагедия, наред с пищна драматизация, отвеждаща ни в ключовите сблъсъци, които определят съдбата на Елизабет и Англия. От самия ден на раждането ѝ до смъртта ѝ, короната и живота на Елизабет са постоянно застрашени от враговете ѝ. От отношенията със сестра ѝ Мери Стюарт до отхвърления кандидат-жених – испанския крал Филип II, проблемите, враждите и опитите за убийство на кралицата са анализирани в подробности.

Елизабет I

Неделя, 1 октомври, в 21:00
Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Жанр: История/ драма
Оригинално заглавие: Elizabeth I

 

Драма за Елизабет I с участието на водещи холивудски звезди – носителите на Оскар Хелън Мирън (в ролята на Елизабет) и Джереми Айрънс (в ролята на граф Лестър), и Хю Данси като граф Есекс. Минисериалът в две части ни запознава с късните години от живота на девствената кралица, разкъсвана между чувството си за дълг и повика на сърцето си, нейните обречени любовни афери и проблемите на силната и независима жена, която се бори да оцелее в свят, доминиран от мъжете.
Мини-сериалът е отличен с 3 награди „Златен глобус“ 2007 – за най-добър мини-сериал, за най-добра главна женска роля на Хелън Мирън и за най-добра поддържаща мъжка роля на Джеръми Айрънс.

Вътрешен поглед към кралския двор

От вторник, 3 октомври, в 21:00
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Insider’s Guide To The Royal Court

Исторически погледнато, нищо не води по-бързо до слава и богатство от кариера в кралския двор. Във вълнуващата поредица културният кореспондент Стивън Смит разследва възможностите (и рисковете) за професионално развитие в средновековните, ренесансови и барокови кралски дворове и разказва истории за високи залози и бляскави награди.

Геният на Мария Кюри – Жената, която освети планетата

Събота, 7 октомври, в 17:35
Брой епизоди: 1 x 60 мин
Оригинално заглавие: The Genius Of Marie Curie – The Woman Who Lit Up The World

Първата жена носител на Нобелова награда, Мария Кюри, е необикновена личност, чиято история е все така забележителна в наше време, както и преди век. По време на житейския си път, тя се превръща в сензация, която присъства в новините и клюките и привлича вниманието на журналистите със способността си да печели престижни научни награди и да прави разтърсващи открития. Но как успява да го постигне във време, което отрежда мястото на жената до печката, а не в лабораторията, и да създаде семейство в същото време?

Вашият коментар