Любителите на класическата литература могат да бъдат спокойни. Преди броени дни от печат излезе третия том от трилогията „Тримата мускетари” от Александър Дюма – „Още десет години по-късно – Виконт дьо Бражелон”.

Романът е публикуван за пръв път през 1847 г. В него е описан двора на Луи XIV. Той предлага една романтична версия на загадката около Желязната маска. Героите от „Тримата мускерати” са остарели, но се впускат в последната си битка за справедливост. След 35 години вярна служба, д’Артанян подава оставка като лейтенант на мускетарите. Той е назначен за такъв още от младия крал-слънце Луи XIV. Заедно със своите стари приятели сега д’Артанян е въвлечен в новия дворцов свят – свят на интриги, шпионаж, ревност, коварство. Мускетарите се намесват в легендарната история за двойника на краля-слънце – мистериозния човек зад Желязна маска. И това се очертава да е последната им славна битка рамо до рамо – „Един за всички! Всички за един”.

Както първите две книги от трилогията, така и тази се чете на един дъх! И изобщо едва ли има човек, който да не е чувал за д’Артанян и тримата мускетари. Само сега обаче имате възможност да притежавате и трите книги, посветени на легендарните герои – „Тримата мускетари”, „Двайсет години по-късно” и „Още десет години по-късно”. Последната е преиздадена от издателство „Труд” след повече от 40 години, а преводът е старият – на Любен Велчев.

Трилогията започва с най-популярния от трите романа – „Тримата мускетари”, в който Атос, Портос и Арамис, трима смели и дръзки мускетари от ротата на господин Дьо Тревил, са предизвикани от съдбата в коварна борба за спасяването на крал Луи XIII. Те трябва да провалят замисъла на кардинал Ришельо, целящ да злепостави френския монарх. Към неразделната тройка се присъединява и младият благородник Д’Артанян. Но когато той се влюбва в красивата и опасна шпионка на кардинала милейди Уинтър, мечтата му да стане мускетар изглежда почти неосъществима, а мисията за спасяване на краля — невъзможна…

В „Двайсет години по-късно” са развити характерите на главните герои от първата част на трилогията, които сега са разделени от политическите си убеждения – докато Атос и Арамис подкрепят каузата на принцовете, Д’Артанян и Портос са на страната на Мазарини. Въпреки това неразделните приятели отново се събират и оказват помощ на английския крал Чарлз I. Появяват се и нови герои като Раул (виконт дьо Бражелон), синът на Атос. Действието се развива между 1648 и 1649 г по време на Фрондата.

Първите два романа са налични и в луксозни корица, като част от поредицата „Селекция 500”. Предстои издаването и на „Още десет години по-късно” в луксозната серия.

 

 

Вашият коментар