Enthusiast_Pandemonium_cover-firstЗа радост на феновете „Ентусиаст“ издава втората част от трилогията на Лорън Оливър – „Пандемониум“. Поредицата вече е  международна сензация сред младите читатели. Само за година първата книга – „Делириум“ се нареди сред най-успешните романи за подрастващи в света. През 2011 година той е обявен от „Амазон“ за най-добър роман за тийнейджъри, по който е заснет и филм. За втората му част – „Пандемониум“, която отново излиза в поредицата Enthusiast Teen’s Books, феновете са единодушни, че е невероятно продължение, което ни подготвя за големия финал в „Реквием“.

Лорън Оливър развива идеята за любовта като болест, след като се вдъхновява от есе на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес, посветено на любовта. Действието се развива в утопично общество, в което любовта е обявена за болест и всички тийнейджъри са подлагани на задължителна процедура, която да ги „излекува“ завинаги от възможността да се влюбват, да изпитват чувства и емоции не само към любимия човек, но и към всичко в живота. Процедурата се извършва, когато младите хора навършат 18 години и гарантира, че няма да се разболеят от делириум (т.е. от любов). Специална комисия, назначена от правителството, избира най-подходящия партньор за всеки. Никой няма право да отказва процедурата. Резултатът е общество, чиито граждани не познават любовта.

„Пандемониум“ проследява живота на главната героиня Лена, изправена пред нови предизвикателства. Алекс, в когото Лена се влюбва, вече го няма, а тя попада на място, което е виждала само веднъж преди това – Пустошта. Лена е открита от група на Невалидните – т.е. онези, които са избягали, за да не ги подложат на процедурата, която завинаги ги лишава от възможността да се влюбват, да обичат, да изпитват и изразяват чувствата си. Невалидните преживяват благодарение на храната, лекарствата и помощта на хора от „нормалния” свят. Тук Лена среща приятели, но също така открива, че животът на свобода не е толкова лесен. Тъй като са сред малцината, избягали от „лекарството“ и все още могат да изпитват емоции, тя и новите ѝ приятели решават, че трябва да направят всичко възможно, за да освободят сънародниците си от „затвора“, в който живеят. Тази задача се оказва изключително трудна за осъществяване и те се изправят пред почти непреодолими препятствия.

Enthusiast_Lauren-Oliver_picСтарият живот на Лена вече е зад гърба ѝ и новата кауза изисква пълно отдаване, но да забравиш всичко и да заживееш нов живот се оказва по-трудно отколкото е предполагала. Изправена пред може би най-тежкото предизвикателство в живота си, Лена среща и нова любов, която ще разтърси и без това нестабилния ѝ живот.  Ще трябва да вземе трудно решение, както и да се справи с последиците от него. Но в името на любовта си заслужава да поемеш най-големите рискове. Защото лишените от любов са лишени от всичко.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here