302533

ОТ ТОМАС АХЧИЯН

Всеки се опитва по някакъв начин да разнообрази ежедневието си. Никой не обича да повтаря всекидневно един и същ процес. Няма значение дали ще отиде на кино, ще мине по друг път към работа или прибирайки се, дали ще си купи различни продукти от магазина. В противен случай се губи тръпката и желанието бавно преминава към обратната страна. Нещо подобно се случва и с новият филм „Паркър”

Историята, която се визуализира на екрана се отнася за най-добрия крадец на име Паркър, който планирана обири, които почти никой не би рискувал да извърши. Всички го знаят и изтръпват при споменаване на името му. Единственият негов „недостатък” е факта, че иска абсолютната лоялност от екипа си независимо какво се случва. Именно това негово правило е нарушено от хората с които прави последния си обир. За да добавят финалната предпоставка за своето погребение, те се опитват го убият. Разбира се той оживява и решава да си отмъсти, защото така трябва.

Parker_26

Преди всичко трябва да се има в предвид, че главната роля на филма е поверена на Джейсън Стейтъм. Това предопределя целия филм и на всеки малко интересуващ се от кино и гледал поне два филма с негово участие, му е ясно какво ще се случи в този. Много харесвам този тип филми, защото въпреки, че общата картина е ясна и предсказуема, все пак на зрителя му е интересно как точно ще се случи това. Разбира се в този тип филми има и голяма доза от така наречената „измислица”, която се основава на факта, че в реалния живот такава поредица от събития е много малко вероятно да се случи. В „Паркър” измислицата е огромна – намират се коли на всеки ъгъл, след падания, прострелвания, нож в ръката нашият главен герой оцелява и се оправя не за дни, а часове. В сцените с голямото финално клане на престъпници, които потъпкват моралните закони може да Ви стане смешно. На много моменти филма е абсурден, но това е нормално за филмите с Джейсън Стейтъм. Всъщност въпреки еднообразието от роли, които той има сякаш „Паркър” губи от чара на предишните подобни филми. Определено дава крачка назад. Няма го напрежението, което ни наляга в предните филми.  Събитията се прекъсват от дупки в историята, които пълнят времето. Може би и тук идва един от минусите на филма, а именно дългата му продължителност. Предишните филми бяха с идеалното времетраене от около 90 – 100 минути, но тук вече наблюдаваме близо 120 минути, които започват да отегчават.

Parker_23

Интересен е изборът на Дженифър Лопес, която влиза в ролята на отчаяна брокерка. Смятам, че изборът е доста оригинален. Със сигурност печеливш ход. Лопес разведрява обстановката с екранното си време. От нея лъха свежест и много приятна актьорска игра. Именно усмивките, които поражда у зрителя играта й и смешните ситуации, в които изпада олекотяват тежестта на всичко, което се случва, защото ТО в един момент натежава. Всичко останало е в стил Джейсън Стейтъм и дори няма нужда от коментар.

Всъщност филма е хубав, стига да сте гледали повечето от филмите, които са на екран в момента. Другият вариант да го предпочетете пред останалите филми е единствено ако имате наистина свободна време, което може да загубите. Също, както ако играете покер за първи път и не знаете правилата.