Придобилата култов статус поредица „Петдесет нюанса“ приключи. А световната бестселър поредица на Ел Джеймс плени сърцата и умовете на читатели по целия свят, а кино адаптацията накара ВСИЧКИ да се изчервят и влюбят в романтичния и идеализиран свят на Крисчън и Ана. Хулен, отричан, обиждан, недолюбван, обожаван… филмът никога не успя да се превърна в тотален фурор, какъвто му предричаха, но закова статута си на нещо РАЗЛИЧНО, ЗНАЧИМО и нещо, което ЩЕ СЕ ПОМНИ. След два филма в актива си, ето какво ни носи историята на третия:

Сватба. Романтика. Ревност. Желание. Секс. Приятели. Блян. Мечти. Обрат. Страх. Болка. Скръб. Епилог. И една сцена след финалните надписи, която ще напомпа душите на всички свободомислещи хора.

Не отбелязах сюжета от по-горе в „цитат“, защото той не е такъв. За пръв път в своя рецензия си позволявам да НЕ цитирам официалния синопсис, а да изброя емоциите, чувствата, действия, които символизират отделните етапи от филма. „Петдесет нюанса освободени“ е един от най-светлите, романтични, напудрени, позитивни, забавни и свежи филми, които са се появявали в кината и са АБСОЛЮТНО насочени към масовия зрител. Филмът не се свени нито за миг, да покаже основната си идея- той няма сюжет. Сюжетът е това- връзката им и това, което им се случва, а може би и я съпътства. Да Крисчън и Ана вече са освободени. Няма го бремето на миналото, проблемите, тайните, страховете. Всичко е казано, семейството е на лице и бъдещето е пред тях. А то е розово. Като малкият блян на Ана от началото на първия филм, да получи мъжът на мечтите си. Крисчън продължава да бъде всичко, за което всяка жена може да мечтае. Милиардер, изключително успял, страхотно тяло и излъчване, грижовен, обичащ, извратен, почти съвършен (подчертавам почти, защото всяка романтичка волно или неволно ще закове очи върху косъмчетата в горната част на гърдите му и под пъпа му, които се лепят по езика на Ана, докато го прекарва от там, всяка романтичка ще следи белезите по гърдите му от…….)! Но вече те са семейство и това не е тайна за никого. Всеки видял 1 трейлър, 1 плакат, знае как продължава въпросът от финала на „Петдесет нюанса по-тъмно“. Отговорът на Ана е ДА!

И следва ВСИЧКО, за което едно момиче може да си мечтае: пътешествия, екскурзии, зашеметяващи гледки, любов, романтика, секс, прекрасен ОБОЖАВАЩ те мъж…. всичко всичко. Едва ли има НЕЩО, което липсва в живота им. Той е съвършен. И това е причината филмът да работи така добре. Рядко в холивудските продукции виждаме нещо съвършено. А тук, животът на младата двойка е такъв. Съвършен. Да появяват се пречки има лека интрига във втората половина, има един набързо скалъпен и неочакван обрат. Но това НЕ помрачава основната идея- пълното щастие. А какво става, когато ВСИЧКИТЕ ти мечи се сбъднат? А какво става, когато ВСИЧКО за което някога си помислила, пожелала, бленувала… чисто и просто започнеш да го притежаваш? Тогава какво? Поставяш си следваща цел? Следваща мечта? Всеки , който е способен да помечтае и попърха на крилете на любовта с Ана и Крисчън, ще се зареди и ще пречисти душевните си и емоционални терзания от денят, преди да влезе в кино салона. Тези два часа, по време на прожекцията на този филм, ще ви заредят и ще напомпат оптимизма ви на максимум, че пълното щастие е възможно, че може и на вас да се случи. Колко красиво, силно и зареждащо би било всичко, и ако на тях може да се случи, защо не и на нас?

Джейми Дорнан и Дакота Джонсън  след два филма на тотален крах по отношение на химията помежду си, най-сетне успяват да я създадат. Дали е заради усмивките, погледите, вниманието, нежността или това, че се очаква Крисчън вече да се е пречупил и да се усмихва, но в ТОЗИ филм, за първи път между двамата ИМА химия, има чувства, емоции, връзка.

Джейми Дорнън е запазил чудесната си форма от предходните филми, въпреки, че изглежда значително по-възрастен от първия филм, но е все така привлекателен и съблазнителен.

Дакота Джонсан е дъвка за окото с физиката и това, което показва в този филм. Тя е отслабнала значително. Тя смело се разхожда гола пред камерата или само по ефирни прашки, гордо развяваща гърдите си и този път- ИМА защо. Бедрата и са по слаби и стегнати от всякога, дори е успяла да понамали обема на лицето си. Жената изглежда- красива и земна.

Истинско впечатление прави привлекателния телохранител на Ана, който вадеше очите на жените в залата през цялата прожекция. Актьорът Брант Догърти е достатъчно млад, стегнат и мъжествен, за да бъде достоен конкурент на Крисчън Грей, за женското (а и не само!) внимание.

Всички съпътстващи „премеждия“ пречки и неочаквани събития около младото семейство са причината, да има филма и НЯКАКВА развиваща се история все пак. Това, което ВСЪЩНОСТ интересува и движи зрителския интерес са Ана и Крисчън и ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО им с околните. Сблъсъкът на Ана и архитектката е ЯКАТА РАБОТА и ще разчекне устата ви в неочаквана усмивка. Моментите, в които Ана става силната са толкова забавни и неочаквани за зрителя, че те постигат неминуемо своята цел- да усмихнат. Виждаме достатъчно много от тялото на Ана. Виждаме достатъчно много от тялото на Крисчън. Получаваме дори сцена под душа, която е на границата да прерасне във фронтално гол актьор.

И все пак, финалът е задоволителен, ретроспекцията е вдъхновяваща и зареждаща, а сцената след финалните надписи е осъществената вечна мечта на всяка жена на планетата. Въпреки че ТАМ изниква огромният въпрос- Дакота Джонсън всъщност е толкова дебела, колкото в тази сцена и дигитално смалявана в останалата част от филма, или?

„Петдесет нюанса освободени“ е глътката свеж въздух, вдъхновение, мотивация и желание за преследване на мечтите, от които ВСЕКИ от нас има нужда. И ако загърбите предразсъдъците, че ще гледате порно и секс между двама актьори, а просто отидете и се предадете на филма без задни мисли…. без значение дали сте мъж, жена, хетеросексуален, хомосексуален, бисексуален, от първия, втория, третия или двадесет и третия пол… този филм ЩЕ ви подейства, ЩЕ ви зареди. В него има мотивация и вдъхновение за ВСЕКИ. А онези, които ще излеят помията отгоре му… за тях има едни други отношения. Онези между застаряваща чистачка и амфибия във „Формата на водата“, който е най-номинирания за Оскар 2018г. филм.

Да сме живи и здрави…..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here