“Момчетата Бърджес“ е роман на писателката,носител на награда “Пулицър“-Елизабет Страут.
Двете момчета от семейството Джим и Боб се завръщат в родното си градче в щата Мейн, заради братовчед си Закъри,който извършва нещо дръзко-хвърля свинска глава в местната джамия. Свидетели на съдебната му битка и на крехкостта на сестра си,Сюзън, момчетата Бърджес си спомнят за миналото и за живота си тогава, в родното градче. Джим е по-големият брат, семейство Бърджес живее динамично и започва да се разпада, след като се разкриват тайни и процесът срещу Закъри напредва. Закъри е тинейджър, с малко приятели и семейни проблеми,което без съмнение се отразява на поведението на момчето. Някак не нарочно двамата братя създават леко напрежение помежду си чрез хората,които са  около тях. В родното им градче, местните помнят семейство Бърджес и особено двамата братя. Идвайки отново там ,за Джим и Боб вероятно е грешка, но кой ли би предположил, че нещата ще се заплетат толкова?

Стилът на писане на Страут е достатъчно силен, за да опише ярко главните герои, без да прекалява с поетични описания. Тя много умело се фокусира върху всеки един герой само няколко страници, преди да промени перспективите ни за всички в романа.
Сами по себе си, двамата братя от рода Бърджес са коренно противоположни. Джим е по-изявен,корпоративен адвокат със самочувствие, докато Боб е тих и някак лежерно минава през живота, типично за много разведени мъже на средна възраст. В тази книга, американската писателка не романтизира ежедневието. Тя иска да ни открие
нещата,които ние взимаме за даденост/разводи, тинейджър-бунтар, смърт на родител/ и че тези неща са много по-травмиращи, отколкото си мислим.
“Момчетата Бърджес“ слага в центъра семейният живот и последиците от него. Нещо, в което мнозина са разбрали,че той не винаги тече по мед и масло.

За Елизабет Страут:

Родена през 1956 година в град Портланд в семейство на учен и учителка. Следва право и се премества в Ню Йорк. Там, първоначално работи като сервитьорка и междувременно измисля и пише истории,които биват публикувани в няколко литературни списания. Като адвокат е работила само 6 месеца, преди изцяло да се отдаде на писателска кариера. Печели награда “Пулицър“ с третата си книга “Оливър Китридж“. Първият и роман “Ейми и Изабел“ е направен на филм, с участието на Елизабет Шу. Освен “Момчетата Бърджес“, другите и романи са “Името ми е Луси Бартън“ и най-новият “Всичко е възможно“. Омъжена е за бившия съдия на щата Мейн-ген. Джеймс Тиерни.

Вашият коментар