Пореден „Подземен свят“. Пети за поредицата. Поредна голяма въпросителна- КОЛКО живот има в нея? Втори уикенд за филма в страна и ако ВСЕ ОЩЕ не сте го гледали, дали да му дадете шанс?!

Много се замислях дали в същност да се доверя на още един филм от поредицата? За който първата част бе гледаема. Втората горе долу. Третата бе стъпка назад. Четвъртата беше добра. Тази… и тя е добра. Точно толкова, колкото останалите. Не повече и не по-малко. Поредицата е обречена на посредственост. Няма шанс. Жанрът винаги ще я държи до ниво Добър филм, като максимума, на който е способна. Историята този път?

Дилърът на вампирска смърт Селин (Бекинсейл) се бие до край във вечната война между клана Ликан и вампирската клика, която я е предала. Тя отразява бруталните атаки и от двете страни. С помощта на единствените си съюзници – Дейвид и баща му Томас, Селин трябва да прекрати противопоставянето между върколаци и вампири с цената на всичко, дори на саможертва. Във войната между видовете влизат и хибридите.

Жанрът се изтърка! Народа се оплете във вампири, върколаци, орки, зомбита, живи мъртви и всякакви приказни същества. Факт е, че Подземен свят остана единствения филм в този жанр, от високобюджетните продукции в Холивуд ( Блейд се провали рано). Но това не го прави добър филм. Никога не го е правило. Екшън епизодите НЕ СА достатъчно динамични. Масовките НЕ СА достатъчно наситени. Действието НЕ Е достатъчно бързо. Мотивировките НЕ СА достатъчно достоверни. Филмите си имат от всичко. Имат си митология, причини, екшън, красиви преобразявания на върколаците, но те НЕ СА на достатъчно добро ниво. Никога не са били. Те са ДОБРИ, но са до там. В нито една от частите, дори в оригиналния филм .

Кейт Бекинсейл е остаряла. Тази Селин е различна. Тромава. Бавна. Внимателна. Дори в бойните сцени на моменти ритниците и са премерени и внимателни, за да НЕ нарани каскадьора срещу нея. Леката забежка, посока Дейвид бе на път да избухне в истинска бутафория. Кейт е 12г. по-възрастна от Тео … И СИ ЛИЧИ! Новият „върколак“ е странно решение. Типично за митологията, но странно за възприятията.

Във филмът имаше толкова нелепи сцени, че на моменти успяваха да събудят искрен смях у зрителите. Капка кръв в пръстена на Дейвид, бе ИЗЛЯТА в устите на поне 6 човека, след като бе изпита от Дейвид. Голяма въпросителна бяха върколаците в човешкия си облик, който изкачиха ледената стена пред северната крепост.

Много започнати, приключени, но всъщност НЕДОРАЗВИТИ истории. Любовницата на Мариус. Връзките на семейството на Дейвид със северната крепост и вампирите там. И много ама МНОГО други.

Произхода на Дейвид дойде, като изсмукан от пръстите на сценаристите. Новата кръстоска в любовно отношение между вампир и върколак… дойде като дежа вю, историята със задгробния живот и връщането дойде ОПРЕДЕЛЕНО в повече!

Филмът за пореден път е гледаем. Добра сценография. Верен на митологията си. С премерено темпо. Но за пореден път с едно голямо НЕ ДОСТАТЪЧЕН!

Дали си заслужава гледането на кино- да. По кината в момента НЯМА друг блокбастър, който да си струва повече. Дали очакваме продължението- по-скоро НЕ!

Подземен свят: Кървави войни е в кино салоните в цялата страна на  3D и 4DX.

Вашият коментар