Това е може би най-дълго отлаганата статия, тъй като се въртеше в главата ми със седмици и все не оставаше време, да седна и да събера в една публикация всичките си мисли и разсъждения. Със сигурност ще я излея на един дъх, без корекции, без връщания и без поправки. А, какво по-хубаво от четвъртък вечер (средата на работната седмица) сивото небе, дъждовното време и чаша топло кафе в 21:10 часа? Ами… може би всичко останало. И все пак…..

ani_salich_iuksel_kadrievКакво се случва с родната телевизия? Телевизора се е превърнал в неизменна част от живота на хората на средна възраст, на бабите, на дядовците, но все по- често се наблюдава тенденция при младите да странят от него. И по-точно… разходете се по улицата и попитайте 10 човека на възраст между 25 и 40г. дали гледат новините по телевизията. Поне 8 от тях ще ви отговорят еднозначно. НЕ!!! Какво се случи с родните новинарски емисии? Нали от там трябваше да черпим новини и да научаваме важни и значими неща? Как изглеждат те днес?

Смърт. Пожар. Наводнение. Самоубийство. Изнасилване. Земетресение. Насилие. Грабеж. Черна хроника. Измами. Злоупотреби. Наркотици. Алкохолизъм.

Мисля че успях да изчерпя 99% от темите в новинарските емисии на ВСИЧКИ родни телевизии. Нима е възможно, да включа телевизора, да започне обзора на новините от деня и вече да съм се отказал? Едно време имаше „криминална хроника“ за 2-3 мин се изчитаха тези новини и се свършваше с тях. А сега това са ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ?!?!?!?!? mace2db79b0

Седейки и размишлявайки за това, какви мисли нахлуват в главата ми? Аз съм средностатистически гражданин. Гледам ТОВА. В съзнанието ми ежедневно се затвърждава идеята, че живеем в отвратителна страна. В отвратителен свят. Всичко е сиво. Страшно. Грозно. Мъчително. Слава на бога, че съм жив и оцелявам. Виж какво сполетява другите? Аз все пак взимам някаква заплата, баба ми взима някаква пенсия и оцеляваме някак. Но сме живи и здрави за сега. А може да е друго. Слава на бога! Страшно е. Гледай какво става по света…. А дали нещата не биха могли да бъдат по- мащабни и по-сериозни? Ами ако се упражнява натиск върху медиите за да промиват мозъка на българина и да го държат в оковите на подтисничеството, на заниженото самочувствие, на смирение и подчинение, защото това ТЪРПИМО, е по-добро от ЗЛОТО, което се случва? Да, тези новини точно това постигат- човек се скапва от целия този негативизъм, мислите му почерняват, самочувствието му се срива, той съпреживява и всички бариери и мисли различни от „трайкай си и си живей“ изчезват. Хората се превръщат в мрачни, черни създания, мразещи, плюещи и живеещи за единия ХЕЙТ.

posvetaiunas Класически пример, съвсем наскоро мина конкурсът ЕВРОВИЗИЯ, който отново бе опорочен от ред събития и скандали. Родната участничка, която се представи блестящо бе буквално ИЗЯДЕНА преди финала за косата и, за песента и, за костюма и, за бедната сценография. Хора…. оставете я да диша. Жената се е справила по най-добрия начин и надминала всичките ни очаквания. Започна се големия хейт и клюки- колко и искали за светлинно шоу, започна се с Джамала е мъж, сменил пола си, Украйна се отказва от домакинство, че било много скъпо, петиция срещу победителя…. Хора…. живейте бе. Бъдете добри. Това НЕ СА проблеми. Това е шоу, ентъртеймънт. Защо хабите нерви в тая посока? Потърсете си работа. Сгответе на половинката си. Полейте градината. Направете нещо значимо с това време. Не го превръщайте в начин да излеете негативизма си. В това ни превръща телевизията и това което ни залива от там. Вестници, списание, медии, телевизии, всичкия този негативизъм, който се излива оттам без да усещаме остава в нас и ние го пренасяме в ежедневието ни.

Graphic1-1Дали наистина няма и други новини? Дали наистина не можем да научаваме за нова детска площадка, за нов междуселски път, за успех на олимпиадата, за отличен българин в нещо, за успехи в туризма ни, за постижания на съграждани, за нов музей, за нов изпълнител за ХУБАВИ неща, за ПОЗИТИВНИ неща. Една добра новина носи толкова много… тя вдъхновява, тя пренася емоция, тя води след себе си друга добра новина, тя провокира добро действие. Това е начинът. Хора стойте на страна от новинарските емисии. Четете и гледайте избирателно това, което ви интересува и не позволявайте емисиите да вчерняват и вгорчават живота ви. Може би много от вас си мислят, колко труден е животът им всъщост. Хора- животът ви е прекрасен. Имате близки и приятели до вас. Имате покрив над главата си. Имате доходи, имате подкрепа. Дори имате компютър и интернет и сте в този сайт и четете тази статия. Това означава, че нещата са добри. Разходете се в парка. Погледайте слънцето. Вдъхнете въздуха. Усетете го. Спортувайте доколкото ви е възможно. Докоснете реката. Откъснете си листо от близкото дърво. Вие сте живи, всеки ден се събуждате и всеки ден си лягате и ви се случват неща. Няма по-голямо богатство от това.

People in the Parks - Honorable Mention - Jocelyn DavisТова с което ни заливат е отвратително. Приемете за своя кауза позитивното начало и ще погледнете на света с други очи. Вие можете. Вие сте млади. Целият живот е пред вас. Предстоят толкова много неща да ви се случат. Толкова прекрасни емоции да преживеете. Не мразете- обичайте. Ценете времето си. То тече и изтича……Използвайте всяка минутка и оставяйте нещо след себе си. Станете утре и оправете леглото си, за да го види мама. Сгответе любимата гозба на любимия човек. Кете 1 цвете на съпругата. Подарете техно джаджа на внучето си. До толкова сме изгубили контакта един с друг и сме се потопили в инерцията на дните, технологиите, идеята че „сме затрупани с проблеми“, че „нямаме време“…. а нещата са коренно различни. Вместо да отделите 2 часа на любимата сапунка- излезте навън, вижте се с приятели, поговорете. Заключили сме се в домовете си, като в непристъпни кули и контактуваме един с друг през компютри и телефони и научаваме за външния свят от телевизионния екран и компютрите.

А светът е там. Той е прекрасен и е изпълнен с чудеса. Които ни очакват. Просто трябва да му се покажем. Да му се предадем. Да изпъдим негативните мисли от главите си и да не се предаваме на сивото и спънките в утрешния ден. Той ще премине и ще дойде следващия.

Обичайте се и живейте с мисълта, че светът се движи от доброто. Странете от негативното и лошото, съхранете съзнанията си. Останалото само ще дойде.

Аз намерих начин. Аз успявам. Възможно е….. Можете го и вие!

ИЗПОЛЗВАНИТЕ СНИМКИ В ПУБЛИКАЦИЯТА СА ОТ СВОБОДНИ ИНТЕРНЕТ САЙТОВЕ И НЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА WWW.CINEBOOM.EU

1 коментар

  1. Напълно съгласен съм. Точно това си мислих от известно време – пуснеш новини и само се говори за смърт, убийства, катастрофи – разбира се… Пълен ужас, пълен абсурд. Човек си мисли, че е нарочно….

Вашият коментар