Един от акцентите на седмицата на испанското и иберо-американското кино тази година ще бъде документална кинопоредица от филми на режисьора Хосе Луис Герин в „Червената къща“ в гр. София.

В простолюден знаков за Барселона квартал, застрашен от ново строителство, започва строеж на жилищен блок. Искахме да видим изграждането на една сграда отвътре, затова се вмъкнахме там, още докато мястото беше площадка, на която децата играеха футбол. На същия този терен потърсихме начин да заснемем филм, да обхванем всички случки по време на строителството и историите, възникнали наоколо, да се влеем в живота на хората от квартала, нарушаван от оглушителния трясък от срутване на сгради.

Вторник, 6 юни, от 19 часа
Martes 6 de junio a las 19:00

Документален филм – честване на „Тихият човек” на Джон Форд. Филмът е своеобразно отдаване на почит пред творчеството на Форд, в който, без да следва похватите на традиционния документален филм, той тръгва по стъпките на една чужда киноматографична фикция ипредлага портрет на общество, което го вълнува силно.

Четвъртък, 8 юни, от 19 часа
Jueves 8 de junio a las 19:00

СНИМКИ В ГРАДА НА СИЛВИЯ

Испания, 2007, 67 мин.
Субтитри на български език

Филмът е направен въз основа на черно-бели неми снимки и в този случай разказва за
малките разлики между един и друг кадър… Между снимките има време, което изтича, загадка, която се изплъзва…

Четвъртък, 8 юни, от 19 часа
Jueves 8 de junio a las 19:00

СПОМЕНИ ОТ ЕДНО УТРО

Испания, 2011, 47 мин
Субтитри на български език

В утрото на 21 януари 2008 г. един цигулар, който живее в квартала на режисьора Хосе Луис Герин, се самоубива, скачайки гол от прозореца на жилището си. Единственото, което узнава за него, е, че е готвел нов превод на „Вертер” на Гьоте. Следвайки ежедневните си спомени, Герин тръгва да изследва улиците и да търси истории.

Петък, 9 юни, от 19 часа
Viernes 9 de junio a las 19:00

ДВЕ ПИСМА ДО АНА

Субтитри на български език
Испания, 28 мин
драма

Изкушен от изчезналите в Античността рисунки, споменати в класическите текстове, особено в „Естествената история” на Плиний Стари, Хосе Луис Герин прави есе в епистоларна форма, в което образи, думи, светлини и сенки свързват кино и живопис. Този аудиовизуален проект служи за пролог на инсталацията „Дамата от Коринт”, създадена от Хосе Луис Герин за Музея за съвременно изкуство „Естебан Висенте” в гр. Сеговия през 2011 г.

Вход свободен до запълване на залата
Entrada gratuita hasta completar aforo
На една от прожекциите филмът ще бъде
представен от режисьора Хосе Луис Герин

Вашият коментар