Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за Българияпубликуваха обща декларация за подкрепа на десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд. Събитието ще се проведе утре от 18:00 ч. с начална точка Паметника на съветската армия. Официалните лица изразяват подкрепата си към всекиго, който активно участва или съдейства за организирането на тазгодишния София Прайд.

 „Никой не трябва да се страхува от дискриминация, независимо дали е въз основа на етнически произход, религия, увреждане, сексуална ориентация или пол. Това е подчертано и в Хартата на основните права на Европейския съюз. Все пак, дискриминацията продължава да съществува в различни ситуации на ежедневието. Прайд движенията по света и конкретно„София Прайд“ са жив знак за толерантност и срещу хомофобията, изпращайки важно послание до хиляди гей мъже и лесбийки в цялата страна – „не сте сами“, пише в общата декларация на официалните лица.

Дипломатическите мисии на Австрия, Бразилия, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Кралство Нидерландия, Кипър, Люксембург, Обединеното кралство и Северна Ирландия, Нова Зеландия, Норвегия, Съединените американски щати, Финландия, Франция, Хърватия, Швеция, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България насърчават българите да се присъединят към шествието „София Прайд“ и да приемат ЛГБТИ хората като равноправни граждани, без предразсъдъци или дискриминация и да насърчават равенството към тази общност.

„В навечерието на предстоящото ротационно председателство на Съвета на ЕС, благодарим за подкрепата  на редица посланици ипредставители на дипломатическата общност на ЕС в България. По този начин официалните лица потвърждават ангажимента си към ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешкитеправа и равенството и ни се иска българските политически лидери да намерят смелостта да направят същото,“заяви Лилия Драгоева от организационния комитет на София Прайд.

София Прайд 2017 не се ползва с подкрепа от българските власти и официални лица. Изпратените близо 60 писма до институции, българските членове на Европейският парламент и действащите политически партии с покана за официална подкрепа и участие в София Прайд 2017 са оставени без отговор. Сред получателите са президентът на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, омбудсманът Мая Манолова и министър-председателят Бойко Борисов.

Нито една българска политическа партия не е заявила подкрепата си за София Прайд 2017.

Вашият коментар