„Последната територия” на Момчил Николов е романът на годината на фонд 13 века България”!

Романът успя да изпревари творбите на Мария Станкова, Васил Георгиев, Георги Бърдаров и Христо Карастоянов.

На 11 май, деня на Св.Св. Кирил и Методий, в литературен клуб „Перото” се проведе церемонията по връчването на наградите Роман на годината на фонд „13 века България”, най-авторитетната литературна награда в България.

Фаворит на журито (в състав проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов ) заслужено стана една от най-значимите книги в последното десетилетие – „Последната територия” на Момчил Николов.

Мащабният социален и антиутопичен роман, който изд. „Сиела” публикува през октомври 2016 г., бе отличен в конкуренция с „Екс орбита” на Васил Георгиев, „Аз още броя дните” на Георги Бърдаров, „А Бог се смее” на Мария Станкова, „Камбаната” на Недялко Славов и „Послепис” на Христо Карастоянов.

Издателство „Сиела” благодари на Момчил Николов за доверието и се гордее с отличието му. Сред огромния читателски отклик от излизането на романа до момента, „Последната територия” се утвърди като един от най-обичаните и обсъждани романи за изминалата година. Самият Момчил развълнувано благодари на журито: „Не се надявах, имах сериозна конкуренция, но се радвам, че наградата се дава за добра литература”.

„Последната територия“ е отнел няколко години сериозни проучвания на писателя, на което дължим и солидната научна основа в книгата. Това е  е поредният роман на автора след „Hash Oil” и трилогията „Кръглата риба“.

Историята е вдъхновена от проучванията на Карл Юнг, а действието на романа е разположено в Барселона, град-лабиринт сам по себе си, който сам по себе си допълва тези 700 страници прескачане от реалното в свръхреалното, от живота към смъртта, от действителността в съня.  И все пак в края всичко е ясно и страховито реално.

Вашият коментар