ИК Колибри ни кани на предпремиерна прожекция на филма „По действителен случай” на режисьора Роман Полански на 26 януари, петък, от 10:30 ч. в столичното кино „Одеон”. Филмът е с продължителност 100 минути.

Копродукция на Франция, Белгия и Полша, този напрегнат и провокативен психологически трилър е създаден въз основа на едноименния роман на Делфин дьо Виган, която нашумя у нас с драматичната автофикция „Силна е нощта”. „По действителен случай” беше представен в България в рамките на CineLibri 2017 и предизвика голям зрителски интерес.

Сценарият е дело на Оливие Асайас („Личен купувач”, „Облаците на Силс Мария”) и Роман Полански („Горчива луна”, „Пианистът” „Деветата порта”), оператор е Павел Еделман („Пианистът”, „Катин”). Главните роли са поверени на френската актриса Еманюел Сене, съпруга на режисьора, и Ева Грийн („Мечтатели”, „Казино Роял”) – двете представляват умопомрачителен тандем. През 2017 г. „По действителен случай” спечели наградата ФИПРЕСИ на международната критика от филмовия фестивал в Стокхолм.

Роман Полански безспорно е един от най-талантливите съвременни кинорежисьори, известен продуцент и актьор. Нестихващите скандали около личния му живот само потвърждават това. Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок – заради характерната употреба на черен хумор, съспенс и сюрреализъм. Полански е виртуоз в жанра „параноичен трилър” и обича да разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и преднамерен свят.

Удостоен с наградите „Рьонодо” и „Гонкур” на гимназистите, романът „По действителен случай” (в превод на Росица Ташева) е брилянтна мистификация. Делфин дьо Виган разказва историята на писателка, обзета от смущение заради неочаквания си успех. Един ден тя се запознава с красивата и властна Л., двете постепенно се сприятеляват, но от приятелка и утешителка Л. се преобразява в демонична фигура и обсебва живота на писателката.

Филмовата адаптация ще се разпространява в киносалоните в столицата и страната от 2 февруари 2018 година. Информация за всички предстоящи прожекции ще бъде достъпна на www.cinelibri.com, във фейсбук страницата на фестивала и в страниците на съответните киносалони.

Трейлър с български субтитри: https://www.youtube.com/watch?v=by-idebO8xk

Филмът в IMDB.com: http://www.imdb.com/title/tt5893264/?ref_=nv_sr_1

Очакваме ви на предпремиерата на 26 януари от 10:30 ч. в кино „Одеон”. Прожекцията ще бъде съпроводена с кратко представяне на филма, предвидени са специални изненади и комплименти от организаторите на фестивала. На място ще можете да си набавите и сензационната автобиографична книга „Роман за Полански” в превод на Галина Меламед.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here