Enthusiast_Po-dumite-shte-gi-poznaete_cover-first3 ноември, вторник, София, в Книжен център „Гринуич“ журналистката Ива Йолова представи сборника си „По думите ще ги познаете“, издание на „Ентусиаст“. За първи път в една книга са събрани биографични очерци за именити българи, представители на различни сфери на българското изкуство. В нея са включени 49 вълнуващи истории за майсторите на словото и изкуствата, които ги разкриват такива каквито малко хора са имали възможност да ги видят. Пречупена през историята на отделния творец, тази книга разкрива психологията, страстите, греховете и надеждите на времето, в което живеем. В изданието са поместени снимки и материали от семейните архиви на героите, както и от личния архив на авторката.

Enthusiast_snimka-4„За мен е важно, че тези текстове, които са плод на дългогодишната работа на Ива Йолова, излизат в книга. Книгата е най-трайната медия. Всичко, което излиза в книга се чете и след нас и остава като ценна палитра на нашето време“, сподели издателят на „По думите ще ги познаете“ Виктория Бисерова. Неслучайно изданието беше публикувано в навечерието на Деня на народните будители – като напомняне, че историята и нейните светли личности трябва да се помнят и знаят, за да научим повече и за самите себе си и че в културните ни среди трябва да има градивна приемственост.

Enthusiast_snimka-1Книгата представи журналистът и писател Димитър Шумналиев. Самият той и с талант на художник разказа свои интересни спомени, които обединяват писането и рисуването. Точно това прави Ива Йолова – тя по своеобразен начин рисува словесни портрети на своите герои, за да разкаже какво се крие отвъд творчеството им. „Тя ги вади от кабинетите и те заживяват в друга среда, придобиват други значения. Вече излязла от кабинета, творбата, срещайки се с публиките, със значенията, които обществото ѝ дава, придобива друг живот“,  каза Шумналиев.

Авторката има привилегията да познава лично голяма част от героите в книгата. С някои я среща професионалната ѝ практика на журналист, с други изгражда близки приятелства. Извън своите значими обществени роли, звездите на българското кино и театър, скулпторите и именитите художници, писателите и поетите са показани такива, каквито са – без маски и грим, хора с различни съдби, но обединени от всеотдайността и обичта към таланта. „Това е една изключителна заслуга на Ива, защото тя снима, сканира, запазва за нас, за времето, образите на 49 български майстори“, сподели още Димитър Шумналиев.

Ива Йолова разкри мотивите си за написването на книгата, както и любопитни факти от работата по нея. „Ще попитате защо точно 49, а не 50 например? Защо точно тези 49? Първият възможен отговор е, защото най-често съм ги срещала по пътя си на журналист, а по-късно и на приятел. Защото така съм ги отделила като стойност в моята собствена нравствена стълбица. Защото мнозина от тях вече ги няма, а искам да се помнят. Защото тези, които са сред нас, искам да бъдат чути“, разкри авторката. Специално за гостите на събитието Ива Йолова прочете емблематични строфи и думи на герои от книгата – на Валери Петров, Константин Павлов, Христо Фотев, Иван Динков, Йордан Радичков, Никола Анастасов, Ивайло Петров, Виктор Пасков, както и цитати от интервюта със Светлин Русев, Калин Донков, Антон Дончев, Любен Зидаров, Румен Скорчев и други.

Enthusiast_snimka-5Събитийната зала на Книжен център „Гринуич“ се оказа тясна, за да побере потомците на вече покойните знаменитости, както и представители на съвременното изкуство, колеги журналисти и близки на авторката. Сред гостите на премиерата бяха: академик Светлин Русев, Любен Зидаров, Игор Чипев, изкуствоведът Филип Зидаров, поетът Калин Донков, актьорът Никола Анастасов, поетесата Валентина Радинска, писателят Николай Стоянов, живописецът Иван Димов, съпругата на Константин Павлов – Мария Павлова, на Иван Динков – актрисата Белла Цонева, на Ивайло Петров – Офелия Петрова, Пенка Михайлова, позната сред приятелите на Виктор Пасков с името Яник, художниците Донка Павлова и Динко Стоев, и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here