Заповядайте на премиерата на последната част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ – „Залезът на боговете“, която ще бъде отбелязана с изложба на художника Петър Станимиров. Откриването е на 10 октомври от 18:30 часа в СБХ. От 10 до 30 октомври на „Шипка“ 6 можете да видите илюстрации от четирите части на авторската фентъзи поредица по либретото на Вагнеровата опера. Магическият текст е дело на Елена Павлова. За книгите ще говори Гергана Рачева.

„Пръстенът на нибелунга“

Вдъхновен от старогерманските митове и скандинавските саги, Вагнер създава знаменитата си оперна тетралогия, превърнала се в културен архетип с многостранно влияние в модерното изкуство.

Непреходната тема за битката между светлината и мрака, доброто и злото, свободната воля и предопределението поставя извечния въпрос за силата на любовта и значението на изборите, които правим в живота си.

Завладяващо разказана и зрелищно илюстрирана, историята за вълшебния пръстен и неговото проклятие ще бъде празник за любителите на фентъзи жанра от всички възрасти.

„Пръстенът на нибелунга“ на издателство КИБЕА е първата създадена в България поредица с използване на технологията добавена реалност.

Свалете на телефон или таблет безплатното приложение KIBEA (за Android и iOS), насочете мобилното устройство към фантастичните илюстрации в книгите, раздвижете ги и надникнете отвъд тях.

Това приложение е за всички читатели – приключенци, които държат в ръцете си един от четирите тома на „Пръстенът на нибелунга“ от издателство КИБЕА. 

За автора:

Елена Павлова е българска писателка и преводачка, авторка на 24 книги-игри от близкото минало (под псевдонимите Кристофър Макдауъл и Върджил Дриймънд). Тя е многократна носителка на различни награди за разкази, 2 пъти призьор на конкурса за роман на ИК „Аргус“ и веднъж е избирана за български писател, представител на НФ-общността на „Еврокон“. 

За илюстратора:

Петър Станимиров е български илюстратор, художник на комикси в списанията „Дъга“ и „Чуден свят“, издател на книги-игри. Носител е на редица награди, сред които „Гравитон“ за принос в бългаската фантастика, награда за най-добър класически комикс от 10 международен салон на комикса в Белград, награда за най-добра корица от „Книга за теб“, както и за най-добър художник за 2014 в областта на фантастиката (Еврокон).

Петър Станимиров е член на сдружение „Проектът Дъга“.

Председател е на секция „Комикс“ към Съюза на българските художници.

Рейнско злато. Книга I

Разгърнете книгата и открийте световното дърво Игдразил, богове, джуджета, великани, нимфи, дракони и Рейнското злато, от което е изкован пръстенът, носещ гибел на своя притежател. В действието се преплитат също любов и омраза, жажда за власт и алчност… като хуморът е в здравословна доза.

Валкирия. Книга II

Дъщерите на Йорд, валкириите, съпровождат до Валхала с летящите си коне героите, паднали в битка. Но смъртта на храбрия Зигмунд ще накара девите воини да се опълчат на всемогъщия Вотан.

Честта и любовта са поставени на изпитание, магията прекроява съдби, а вълшебният пръстен проблясва в мрака, очаквайки своето време.

Зигфрид. Книга III

Зигфрид, героят със свободна воля, безстрашно стиснал в ръка изкования наново в огън и магия меч Нотунг, пронизва в гърдите дракона Фафнир и взема вълшебния пръстен, от който зависи съдбата на боговете и хората. Запленен от красотата на Брунхилда, той е готов да й даде не само сърцето си. И само Йорд, богинята на Земята, знае какво предстои на вселенското дърво Игдразил, прораснало през всички светове и понесло чудесата им през морето на Времето.

Залезът на боговете. Книга IV 

Сбъдва се древното пророчество: Рейнското злато освобождава човешките съдби, а боговете, изгубили своята власт над тях, са обречени на гибел. Дървото на живота Игдразил изгаря в чутовен пожар, руините на Валхала се разлитат в мрака на всемира. Но Мидгард, светът на хората, оцелява, защото такава е волята на храбрия и благороден Зигфрид Драконоубиеца. В дълбините на тайна пещера, някъде сред водите на Татко Рейн, танцуват три красиви речни нимфи и пазят до днес безценното му съкровище – вълшебна тиара и всемогъщ златен пръстен. 

Вълнуващите образи, описани от Елена Павлова и нарисувани от Петър Станимиров, пресъздават шеметно приказния свят на средновековния немскоезичен епос.

Вашият коментар