Синът на поета Пеньо Пенев и дъщерята на художника Никола Николов се срещнаха в „12 квадрата“1

Владимир Зарев и проф. Ивайло Мирчев представиха книгата на премиера в „Перото“

Писатели, художници, музиканти, издатели и журналисти се събраха в литературен клуб „Перото“ на премиерата на уникалния албум „12 квадрата“ (издание на „Персей“) със стихове и рисунки на двама автори – поетесата Ива Николова и художникът Владимир Пенев.

Възхитителното слово на писателя Владимир Зарев и вълнуващата реч на художника проф. Ивайло Мирчев приковаха вниманието на ценителите в залата и накараха двамата автори да стоят нащрек от онова, което биха се побояли да изрекат за себе си дори наум.

Гостите на творческия тандем се питаха дали специално е било търсено съвпадението пред публиката да застанат двама Владовци и един Иво и една Ива. А издателят Пламен Тотев откри и още една закономерност – че и четиримата са поколенческо продължение на големи български творци – Владимир Пенев като син на поета Пеньо Пенев, Ива Николова като дъщеря на художника Никола Николов, Владимир Зарев като син на литературния историк акад. Пантелей Зарев и проф. Ивайло Мирчев като син на художника Никола Мирчев. И четиримата си помислиха, че сигурно те са ги събрали оттам, от небето.

2Още повече, че приятелството между Владо Пенев и Иво Мирчев датира от първите им студентски години като възпитаници на акад. Светлин Русев. Владо Зарев и Ива Николова пък са свързани с литературно приятелство още от младите си години. Двамата следят ревностно творческите си изяви и много държат на мнението на другия за новите им произведения.

Сред вълната от прекрасни цветя беше и кошница от министъра на културата Вежди Рашидов, и букет от омбудсмана Мая Манолова, и много обич и топлота на приятели и колеги на двамата автори.

12 стихотворения с 12 рисунки е побрало изданието, което има и библиофилски тираж с оригинали – една неповторима никъде рисунка на Владимир Пенев и едно написано на ръка стихотворение на Ива Николова. Дизайнът на книгата е дело на художника Стефан Чурчулиев. Масовият тираж в бяло вече може да бъде намерен в книжарниците, а библиофилският в черно – купен от авторите.

Вашият коментар