Project1_Layout 1Съюз на писателите и Издателство „Колибри” Ви канят на премиерата на книгата СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I от Анжел Вагенщайн на 28 април в зала 7 на НДК!

Чуй сега, братко мой: ще ти разкажа съня си за Бориса, ще ти го изпея, ще ти го изплача. Тъй го сънувах, тъй го разбрах, тъй и започвам…

Така започва „летописът за Бориса”, дело на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн. Една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история несъмнено е Борис I. „Разпнат между грях и святост” е великият езически хан, по-късно християнски княз Борис-Михаил. Именно той превръща България в една от най-могъщите държави на своето време.

Текстът на „Съновидение за св. Борис I“ вдъхновява филма „Борис I” (1985) на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов в ролята на българския владетел.

Anjel-Wagenstein-photoАнжел Вагенщайн едва ли се нуждае от представяне. Роден в Пловдив през 1922 г., той прекарва детството си в Париж, където родителите му емигрират по политически причини. Като участник в Съпротивата е инквизиран жестоко и осъден на смърт от фашистките власти. Сценарист е на около 50 игрални, документални и анимационни филми, носител е на престижни награди от кинофоруми и на най-високи национални и международни литературни отличия. Знаков за творчеството му е неговият белетристичен триптих „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“ – изкусно съчетание на ерудиция, съкровеност, мъдрост и мощна повествователна енергия.

Освен в България, романите на Анжел Вагенщайн са публикувани в Германия, Русия, Франция, Чехия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия и Израел.

pokana_mail_N_Layout 1
Премиерата на книгата ще се състои в присъствието на автора на 28 април в зала 7 на НДК, пети етаж, от 19:00 часа.

С участието на проф. Чавдар Добрев, Иван Гранитски, Тодор Коруев

Ще четат актьорите Джуни Александрова и Вели Чаушев

На рояла – проф. Снежана Барова

ОЧАКВАМЕ ВИ!

„Съновидение за св. Борис I“ (224 стр., твърди корици, цена: 20 лв.) е написано както на език, вдъхновен от оригиналните исторически източници, така и на съвременния литературен български, което му придава специфичен привкус на старинна хроника. Една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история несъмнено е Борис I. „Разпнат между грях и святост” е великият езически хан, по-късно християнски княз Борис-Михаил. Именно той налага православието и славянската писменост и превръща България в една от най-могъщите държави на своето време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here