660_099da71e59f752d3a47f9710bed63a7a„Машината, която убива тайни, не е просто „Уикилийкс” или фотокопирната машина, на която са преснимани „Документите на Пентагона”, нито анонимната мрежа „TOR” или дори интернет. Това е живата идея, продължаваща да се развива в съзнанието на всички онези, които имат за цел да заличат институционалната потайност в света”, пише Анди Грийнбърг в книгата си „Уикилийкс – машината, която убива тайни” (на български с логото на „Милениум”). Авторът разказва за борбата на киберпънкарите, уикилийкърите и хактавистите за освобождаване на информацията и така да предотвратят манипулациите на управляващите.

Цяла глава в „Уикилийкс – машината, която убива тайни” е посветена на България и сайта „Биволъ”. Грийнбърг пътува до нашата страна, за да добие по-добра престава за скандалните грами на бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю, в които Бойко Борисов е посочен като част от организираната престъпност.

„Уикилийкс” извади на светло нова вселена на разсекретяване чрез криптографско прикриване на издайника, източил шифрованите файлове на агенции и корпорации. Поколения хакери и радикални активисти от САЩ до Балканите от десетилетия усъвършенстват тези технологии, за да заличат световните институционални тайни. „Машината, която убива тайни” е историята на всички идеалисти, анархисти или екстремисти, които показаха какво представлява активизмът и до какви социални промени може да доведе”, казва авторът.
След като „Виза”, „Мастър Кард”, „Пейпал” и Банк ъф Америка налагат финансово ембарго на „Уикилийкс” и поставят сайта в състояние на едва мъждукащо съществуване, последователите и съмишленици на Асанж стават по-предпазливи. „Тяхната крайна цел е, според Пиетросанти, да разширят движението за изтичания от сегашните петдесетина подражатели на „Уикилийкс” до мрежа от стотици или хиляди „звена за изтичания”, управлявани от всеки, от американски корпорации, които са законно упълномощени да пускат вътрешни сайтове за сигнализиране, до радикални активисти, които се надяват да предадат своите материали на издатели, като използват „ТOR”, за да останат напълно анонимни”, казва авторът на „Уикилийкс – машината, която убива тайни”.

Преводач на книгата е Гриша Атанасов.

На 29 септември Анди Грийнбърг пристига в България.

На 30 септември Анди Грийнбърг ще участва в пресконференция, а на 1 октомври ще е премиерата на книгата му в столичната книжарница „Хеликон“ в сутерена на хотел „България“ от 19 часа.

Заповядайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here