late_quartet_ver3От този петък зрителите ще могат да гледат един от последните филми на носителя на Оскар Филип Сиймор Хофман. На екрана му партнират Кристофър Уокън, Катрин Кийнър и Марк Айвънър, които влизат в ролите на негови колеги в световноизвестен струнен квартет. 

Когато обичаният от всички челист на квартета научава за фаталната си диагноза, внезапно бъдещето на групата е поставено на карта: потискани емоции,  борба за надмощие и кипящи страсти заплашват да разклатят приятелство и доверие, градени години наред. В навечерието на празничния двайсет и пети концерт, по всяка вероятност последен в кариерата им, единствено близостта помежду им и силата на музиката са в състояние да съхранят наследството им. 

Вдъхновен от Струнен квартет в до диез минор, оп. 131 на Бетовен, „Последен квартет” прави реверанс към камерната музика и културата на Ню Йорк. Неслучайно няколко реномирани културни институции, които ревниво се пазят от камери, позволили на създателите на филма да заснемат ключови сцени в сградите им. Показателен пример е манхатънския музеен и научен център Фрик Кълекшън (Frick Collection), известен с изящната си колекция от картини и скулптори на европейски майстори. Режисьорът Ярон Зилбърман, номинираният за Еми оператор Фредерик Елмс и актьорите Кристофър Уокън и Катрин Кийнър са единственият филмов екип, допуснат в залите на музея в 75-годишната му история.