Snimka1-Приключи втората работилница по творческо писане за младежи в „Албена“

Водещи сценаристи и продуценти разкриха тайните си по темата „Как се става сценарист?”

От 16 до 21 септември тази година в „Албена“ за втора поредна година се проведе „Работилница по творческо писане“, насочена към младежи с интереси в писането. Темата на второто издание беше „Как се става сценарист“. Водещи български продуценти и теливизионери влязоха в ролята на лектори и разкриха на участниците работещата формула как се пише успешен сценарий.

В звездния екип от „преподаватели” тази година се включиха Любен Дилов-син, Мирон Крумов, Ваня Щерева, Борислав Колев, Димитър Митовски, Калин Сърменов, Евтим Милошев и Иван Спасов. Те разказаха на студентите спецификите при работа по реалити проект, забавно предаване, кино и сериали, рекламен филм и документалистика.

Работилницата включваше освен лекции и много практически упражнения, а по традиция имаше и финална задача, която тази година беше на тема „Албена: Oasis for holidays“. Най-добрите от участниците получиха стажове във водещите продуцентски къщи и телевизии: БНТ, „Дрийм Тийм Продакшънс“, „Междинна станция“, „Камера“ и „Глобал Филмс“. Провокирани от своите ментори, участниците предложиха разнообразни проекти: от адаптирани и оригинални авторски проекти до документален, игрален филм и сериал. Ваня Щерева лично посъветва някои младежи да се насочат към литературното писане, а Любен Дилов-син се амбицира веднага да потърси реализация на два реалити проектите още за следващия сезон. 

Snimka4-В програмата бяха заложени теми, които обхващат целия процес – от производство на един сценарий и представянето на проекта за продукция, до адаптацията на световните формати и избор на хората в сценарния екип. Цялото обучение бе практически насочено и цели да подобри и надгради уменията на присъстващите. Лекторите споделяха опит и умения, като освен лекционна част имаше и мултимедийни презентации, включващи и прожекция на документалния филм „Стоичков“ с автор Борислав Колев, a Любен Дилов-син представи пред студентите за първи път пилотният епизод на сериала “Секс, лъжи и TV. Димитър Митовски разказа за работата на сценаристите на терен и допусна групата да наблюдава наживо снимачния процес на четвъртия сезон на сериала „Под прикритие“.

И тази година се включиха 20 участника, подбрани сред най-добрите, включилите се в конкурс за сценаристи по-рано тази година. Целта на форума и тази година е участниците да имат възможността да се срещнат с популярни лица от бранша и да опознаят практиката, да придобият опит от поставените задачи, а чрез финална задача да приложат натрупаните умения.

Повече за първата работилница по творческо писане 2012 г.

През юли 2012 г. поетите Владимир Левчев и д-р Йордан Ефтимов бяха лектори на панела за поезия, а дългогодишния главен редактор на сп. Playboy и настоящ на сп. Biograph Георги Неделчев сподели опита си в публицистиката. Курса по писане на сценарий беше под ръководството на главните сценаристи на хитовия сериал „7 часа разлика” Милена Фучеджиева и Любен Дилов-син. Носителят на наградата ВИК за 2005 г. Емил Андреев разкри опита си в един от най-атрактивните художествени жанрове – краткия разказ. А най-успешната жена романист у нас Людмила Филипова, автор на 7 бестселъра, заедно с доц. д-р Иван Иванов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” имаха нелеката задача да дадат практически знания на студентите как се пише в най-популярния жанр – романът.

Работилницата по творческо писане завърши с изпълнение на творческа задача на тема „Сподели лятото“, по която писаха всички участници. Те имаха възможност да избират дали да пишат в категориите поезия или проза, а критериите, по които ги оцениха бяха интерпретация на идеята, оригиналност, работа по стила, композиция и структура, грамотност и чувство за хумор. Всички показаха изключителни умения и много интересни интерпретации на темата.

Вашият коментар