По случай Международния ден на детската книга Издателство ЕМАС представя две нови заглавия от вече добре познатия Феридун Орал. Световноизвестният художник и автор е сътворил множество прекрасни истории, а сега на българския пазар излизат „Червенокрилото кукумявче“ и „Как змейчето прояло отново оризова каша“.


Феридун Орал

Някъде далеч, в голяма гора, живеели семейство кукумявки с червени крила. Една нощ малкото кукумявче останало само и се размечтало да си има другарче и да може да лети (защото кукумявките започвали да летят едва когато почервенеели крилата им). И изневиделица на дървото се появило мишле – ето ти другарче!
И започнало мишлето като истински приятел да мисли как да помогне на кукумявчето да му почервенеят крилата и да литне. Окичило ги с макове, увило ги с ябълкови обелки… Докато не помогнала сама неволята.


Феридун Орал

Всяка сутрин мама змеица слагала на своето змейче купичка топла оризова каша за закуска. Но един ден нейното пораснало вече дете решило, че кашата вече не е за него и трябва да намери нещо по-добро, нещо различно. Така започнало пътешествието на малкия змей през поля и гори в търсене на нещо ново, за да стигне накрая…

Къде ли? Е, това ще узнаете от новата книжка на турския художник Феридун Орал.

Феридун Орал е сред най-големите имена в илюстрацията в световната литература. Неколкократно негови произведения са обявявани за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература в Базел. През 2012 г. художникът бе номиниран за най-престижната награда в света на детско-юношеската литература – медала „Х. Кр. Андерсен“. Феридун Орал вече е познат на малките български читатели с топлите истории „Червената ябълка“, „Къде ми е петнистото мишле?“ и „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“, публикувани от издателство „Емас“.

Орал предава своите послания с малко текст, но пестеливият му, нежен рисунък красноречиво „разказва“, очарова и завладява децата, а жизнерадостните му герои, обикновено представители на животинското царство, неизбежно предизвикват усмивка. Любимите му теми са силата на приятелството, колко важна роля в живота имат взаимната помощ и проявяването на разбиране към другия. По повод Международния ден на детската книга издателство „Емас“ представя още две книги, пренасящи в уютния свят на турския художник – отново с разкошни цветове и твърди корици.

 

Вашият коментар