Над 200 изложители и големи отстъпки от цените на Коледния панаир на книгата в НДК

„Милениум“ готви хитови издания специално за форума!

indexНай-новите и най-атрактивни заглавия на книжния пазар, големи отстъпки, празнично настроение и перфектни подаръци за Коледа ще намерите на Софийският международен панаир на книгата в НДК от 13 до 18 декември, по-известен като Коледния панаир на книгата. Това ще бъде 44-то издание на най-големия литературен форум у нас, организиран ежегодно от асоциация „Българска книга“.  Над 200 изложители от страната и чужбина ще превърнат Двореца в притегателно място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти.

За четвърти път по време на Панаира ще се състои и вълнуващият Софийски международен литературен фестивал, в който ще вземат участие над 60 наши и чуждестранни автори. За разлика от предишните издания на феста, когато фокусът беше поставян върху литературата на даден регион, сега, за пръв път водещ ще бъде не тесният „географски“ принцип, а тема, която засяга всички ни и изисква сериозен диалог – „Миграция, идентичност и принадлежност“.

Както обикновено издателствата ще направят реверанс към своите читатели с големи отстъпки от цените. От 10 до 70 % ще са те на щанд 101 – на издателство „Милениум“. Тъм ще откриете едни от най-вълнуващите и атрактивни нови книги, много от които излизат от печат непосредствено преди Панаира на книгата.

Едва ли има съвременен човек, който ще остане равнодушен пред предупрежденията, отправени към глобалния свят, от Марк Гудман в книгата му „Киберпрестъпления“. Авторът е посветил живота си на това да проучва бъдещите престъпни изобретения, които са резултат от напредъка на технологиите. Той разсъждава върху възможните деструктивни приложения на роботиката, изкуствения интелект, социалните мрежи, виртуалната реалност, триизмерния печат и синтетичната биология. „Когато всичко е свързано, всеки е уязвим. Технологията, която приемаме в ежедневието си без да се замисляме, може да ни изиграе лоша шега“, пише Гудман. „Киберпрестъпления“ не просто представя престъпните нововъведения и нашите уязвими места, но и предлага път към победата над милиардите заплахи, които ни дебнат.

vera_frontЛюбимият роман на Путин излиза на български. Шедьовърът „Вера“ е обявен за книга №1 в Русия от списание „Огоньок“

Най-популярният руски роман в последната година вече е на българския пазар. Това е шедьовърът „Вера“, обявен от списание „Огоньок“ за книга №1 в Русия за 2015 г.

Според популярното издание това е любимото произведение на президента Владимир Путин, който в интервю за „Огоньок“ разказва, че е чел „Вера“ три пъти поред и си е взел автограф от автора.

Модерната руска проза досега оставаше в периферията на книгоиздаването у нас. Рядко и някак срамежливо се отпечатваха книгите на Елена Чижова, Виктор Пелевин, Людмила Улицка и Захар Прилепин. И то главно, защото преди да бъдат преведени у нас, станаха широко известни в Западна Европа и Америка.

Александър Снегирьов е сред най-новите и оригинални гласове в руската литература. Роден е през 1980 г. в Москва. Учи архитектура, завършва политология, активно сътрудничи на списанията „Знамя“, „Октябрь“ и „Новый мир“. Автор е на седем романа, четири от които са лауреати на най-престижните руски литературни награди.

Романът му „Вера“ е финалист на „Руски Букър“  за 2015 г. и е обявена за национален бестселър. Трудно е да бъде жанрово определен, защото прескача от историята в иронията, през психологическите дебри на подсъзнанието и социалните проблеми на съвремието. Най-отличителната му черта е уникалният авторов стил – по думите на критичката Наталия Кочеткина, това е „сгъстена, кинематографична, емоционална проза, без нито един излишен герой, без нито един излишен ред, без нито един излишен епитет“.

„Вера“ е роман за душата, колкото и лишено от съдържание и окарикатурено да е това определение в нашия подигравчийски, скептичен и обръгнал на всичко век. В галерията от образи в този роман всеки читател неизменно ще открие части от себе си и от свои роднини или познати. Историята на Вера е „история на много и различни жени“, признава авторът в интервю пред българския в. „Ретро“ и допълва:

„Носих ги всичките до сърцето си повече от три години“.

Всеки малък детайл създава цял нов образ, гради социален типаж с десетилетна история. Снегирьов с еднаква лекота разказва за селячката от колхоза и за преситената от луксозния живот столичанка, прескача от Втората световна война до бежанската криза. Този роман е като картина на Йеронимус Бош – ала наситена с безкрайна любов и с тънка ирония.

„Авторът е надарен с онова рядко остроумие, което веднага отличава добрата литература от наистина прекрасната. „Вера“ е книга, която бихте искали да четете отново и отново, за да запаметите някои моменти и да ги цитирате при нужда.“ – с тези думи председателят на журито Ксения Друговейко връчва премията „Национален бестселър“ на Александър Снегирьов.

На български книгата излиза с логото на „Милениум“, във виртуозния превод на Таня Чипева и с изящната корица на Капка Кънева.

 

Вашият коментар