Срещата с Ей Джей Фин, Теодора Димова, Алек Попов, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев – първата голяма среща на „Варна Лит“ 2018

С боксов мач, волейболен турнир, обявяване на победителите в конкурса „Писмо до мен“ и среща с едни от най-добрите съвременни разказвачи започна второто издание на литературния празник.

„Варна Лит“ 2018 – второто издание на международния литературен фестивал, който обединява писатели, журналисти, художници, музиканти, театрали и общественици, и тази година ще зарадва варненци с разнообразна програма.

Още първият ден на най-цветния фестивал предложи един по-различен поглед към литературата. Програмата стартира с приятелска боксова среща между писателя и организатор на „Варна Лит“ Захари Карабашлиев и ученика Ивайло Ивайлов, внук на легендарния Ивайло Маринов, придружена от разговор за ролята на бокса в намирането на себе си, за взаимоотношенията с другите, както и за приликите между спорта и изкуството да разкажеш история.

След това отборът на писателите се изправи пред учениците от СУЕО „Ал. С. Пушкин“ в своебразен волейболен турнир, в който безапелационни победители се оказаха младите читатели.

В 17:00 ч. пък Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ се превърна в дом на най-оригиналните истории, вперили поглед към бъдещето. Предизвикателството бе отправено към децата на Варна, призовани да опишат своята представа за света след десет години, и резултира в над сто текста. Отличените десет писма в конкурса „Писмо до мен“ бяха прочетени от Алек Попов, Весела Фламбурари, Георги Тошев, Дамян Дамянов, Захари Карабашлиев, Иво Иванов, Нуша Роянова, Светослав Иванов, Теодора Димова и Юлия Спиридонова.

В 19:00 ч. стартира панелът „Разказване и измисляне“ с участието на автора на бестселър №1 в света Ей Джей Фин, Алек Попов, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев и Теодора Димова.

Петимата автори обсъдиха с публиката в над двучасова дискусия значението на историите като начин да свържат хората навсякъде по света и за вдъхновението като възпламенител на творческия процес и разкриха на почитателите си бъдещите си проекти.

„Варна Лит“ 2018 продължава до 2 юни, като програмата на фестивала включва:

  • Разказване и истина. Среща с авторите публицисти Светослав Иванов, Георги Тошев, Иво Иванов, Венсан Винел;
  • Представяне на „Българите: Забравените постижения“ от Делян Момчилов;
  • Премиера на новата книга на Теодора Димова – „Зове овцете си по име“;
  • Среща на Радостина Николова с деца в Регионална библиотека „П.Р. Славейков“
  • Среща с Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, създателки на сайта maikomila.bg;
  • Концерт около огъня със Стефан Вълдобрев, с участието на Симеон Лютаков;
  • Концерт на Михаела Филева и деца от шлагерно студио „Да“;
  • Прожекция на филма „Възвишение“ и среща с Виктор Божинов и Явор Гърдев;
  • Подводно четене на Първа буна;
  • Среща с Петя Кокудева.

И това съвсем не е всичко! Търсете по-подробна информация на www.varnalit.com.

Нека една добра история започне сега! Добре дошли във Варна!

Сдружение „МЛФ Варна Лит“ организира фестивала с подкрепата на Общински Фонд „Култура“ на Община Варна, частни дарения и неправителствени организации, бизнес и др.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here