purvi_kontakt_poster_bgМного е трудно да пишеш за филм, като „Първи контакт“. С една дума- философски. МНОГО! Всяка напудрена дума, помпозен израз или префърцунесто изречение, ще предизвика гнева на читателя. За това ще се постарая да бъда максимално обран и внимателен.

Филм с 93% одобрение в rottentomatoes.com НЯМА КАК да не предизвика вниманието ми и въпреки не особено претенциозния си трейлър… реших да му дам шанс. Историята:

След като извънземни екипи кацат по целия свят с необичайните си кораби, експертката-лингвист д-р Луиз Банкс е наета от военните, за да разбере дали пришълците са дошли с мир или представляват заплаха.

Arrival 02Ако трябва да започна със сравнение, то би било чисто и просто „Соларис“ на Стивън Содърбърг от 2002г. Усещането е същото. Излязох объркан от прожекцията. Незнаех дали харесвам филма. Продължавам да се колебая. Филмът е изключително професионален и научно обоснован опит да се покаже нагледно, ако извънземните все пак дойдат, КАКВО и КАК трябва да се случи. Какъв трябва да бъде първия контакт. Колко внимателен и колко от далече. Това е логичното, научното и правилното дори според зрителя, което БИ ТРЯБВАЛО да се случи при първи контакт с чужда раса.

Началната и финалната сцена на филма са едни от най-човешките, истински и силни, показвани някога на екран. Не мога да си спомня за последната, НАИСТИНА силна начална сцена, която до такава степен да е успявала да ме развълнува. „Първи контакт“ успя. Чак след финала на филма, успях да си дам сметка и да направя връзката между двете сцени. А тя е интелигентна, хитра и остроумно представена.

Актьорските изпълнения са на задоволително ниво. И Форест Уитъкър в ролята на полковника е подобаващо отчетлив и изпълнителен. И Джеръми Ренар в ролята на доктора е правилния избор за този поддържащ персонаж. Но Ейми Адамс е перлата на историята и филма. Тази актриса с това безизразно лице, нехарактерни черти, ОТСЪСТВИЕ на грим и много, много човещина в погледа успява да ни покаже човешката страна на историята. Изключителна роля и точното изпълнение. Въпреки че Джоди Фостър или Джулиан Мур биха се справили по-добре…

Arrival 03Визията на извънземните е оригинална. В страни от клишетата, в страни от общоприетото. Новаторско. Различно. Някои може би биха си спомнили за „Войната на световете“ на Стивън Спилбърг, но тук нещата са  много, много по мистични и внимателно представени. Адмирации към Денис Вилньов и екипът му, за което.

Научната обосновка и логическото мислене, при установяването на контакта са сърцето на историята. Култов е момента, в който героинята на Ейми Адамс успява да обясни, ЗАЩО не са готови да зададат въпроса: „Защо са дошли на земята и какво искат от хората?“.

Пропагандата за американския героизъм и успехи и китайската суровост идват в повече. Това вече сме го гледали, че всички световни умове се раждат в САЩ и че Китай е една глупава нация, която може да се бие.

Ако трябва да изтъкна негативи, може би няма да успея. След финала на прожекцията обаче, в мен останаха да пулсират много въпроси:

  • как ТОЧНО са дошли
  • СПОЙЛЕРИ!!!! Също така и да разбера как точно изглеждат!!! КРАЙ НА СПОЙЛЕРА!!!!
  • връзката между първата и последната сцена от филма, точно „ТАЗИ“ ли е?
  • съставът на „метода им за комуникация“
  • как успяха да разгадаят езика им

first-trailer-denis-villeneuves-arrivalВ края на филма равносметката е една- историята си струва. Изпълнението е изключително. Действието е на границата на това, да бъде мудно. Изпълненията са добри. Но общото впечатление е едно- излязох объркан от прожекцията и несигурен в това как се чувстват.

„Първи контакт“ със сигурност няма да ви разочарова и ще ви покаже нещо различно от всичко за извънземни, което сте гледали до момента. Просто се настройте подобаващо философски, гледайте внимателно и попивайте събитията. Хитрият сценарий ще свърши останалата работа.

Филмът е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

 

Вашият коментар