Премиерата Багряна Д Габе Б ПеневНона Йотова реабилитира Багряна в делото Вапцаров – на премиерата на „Обич безумна и свята“

В къщата музей „Вапцаров“, където бе представена книгата „Обич безумна и свята“, фокусирана върху любовните истории на Дора Габе и Елисавета Багряна и любовния им триъгълник с Боян Пенев, бе реабилитирана Багряна относно участието й в съдебното дело срещу Никола Вапцаров. В книгата за пръв път се публикува документ, реабилитиращ Багряна относно участието й като свидетел в процеса. Тя е призована да даде показания за творчеството на Вапцаров и нейното прословуто кимване с глава дълги години й носи упреци, че не е помогнала на поета и едва ли не тя е произнесла смъртната присъда над него. В началото на 60-те години, когато се разшумява около това, Багряна сама обяснява случая в писмо до вестник „Народна армия“. Това писмо бе открито от Нона Йотова в архива на баща й – писателя Кръстьо Кръстев, който по онова време е главен редактор на вестника.

„След полагане на клетвата председателят на съда ми каза – на въпросите, които ще ми се зададат, да отговарям само с „ДА“ или „НЕ“. Законно ли е било това ограничение, не знам, но така беше.

Не мога, сега, след двадесет години, да повторя точно, дума по дума, зададените ми въпроси, но по смисъл бяха такива: 1. Познавате ли поет Никола Вапцаров? 2. Вие лично цените ли поезията му като художествено постижение? Представлява ли тя принос в българската литература?

На трите въпроса отговорих гласно „Да!“, което потвърждавах и с обичайното си кимване с главата“ – пише Елисавета Багряна в този документ.

Нона Йотова показва документа от БагрянаНона Йотова показа оригинала на това писмо, а Националният литературен музей извади от архивите си реликви: ръкописът на Багряна „Сказка за Бретан“ (където изживява страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата, писалището, на което Боян Пенев написва монументалната си „История на новата българска литература“, непознати снимки и вещи на Дора Габе, сред които и прочутият й парфюм.

Вашият коментар