На премиерата на „Размерът има значение 2. Наръчникът“, мнението на психотерапевта:
Затлъстяването е епидемия. Спасението не е в диетите, а в любовта към себе си
 

В невероятна атмосфера на съпричастност, споделена болка и радост, вдъхновение и усещане за надежда и промяна, премина премиерата на книгата „Размерът има значение 2. Наръчникът“ на Александра Иванова снощи. Десетки читатели, последователи, жени и (по-малко) мъже, които искат да се избавят от наднорменото тегло, изпълниха залата на ресторант „Дон Домат“ на ул. „Триадица“ в столицата в 19 часа. С присъщата си непосредственост Алекс разговаря с тях от първия момент и остана дълго след официалната част на събитието, за да отговаря на въпроси, да споделя, да изслушва и да се радва на успехите на тези, които разказваха за своя път към промяната. Много от дамите до късно си разказваха безброй истории за провали и вдъхновения по пътя на търсенето на здравето, хубавата фигура, самочувствието. Премиерата се превърна в истинска мотивираща среща на съмишленици, които дават сили един на друг.

„Тематиката на книгата не ми е чужда, защото в нея има нещо, което е отвъд пазенето на диета и регулирането на теглото. Ние живеем в един несправедлив свят, защото човек расте до 20 години, а някой е пропуснал да каже това на задника и на корема! – започна шеговито Любен Дилов-син, предизвиквайки бурен смях. Той беше първият от официалните гости, които представиха „Наръчникът“. – Цял живот се борим със себе си, със собствените си демони, със слабостите си, с безхарактерността си. И всеки един текст, който ни води по пътя на това да се изправим срещу себе си, е прекрасен текст! Важен! Няма значение за какво става дума – за духовно израстване или за преборване с излишните килограми. Затова всеки автор, който посяга към тази проблематика, заслужава насърчение, заслужава подкрепа, заслужава разгласа. А в случая, Александра избра един много хитър начин за популяризиране, защото всеки, който е пробвал нейната система, става неин рекламен агент и то най-яркият. Нали на приказки трудно се вярва, а като погледнеш снимките и живите примери, виждаш наистина драстичните и въздействащи промени. Браво, Алекс, успех на това стряскащо за мъжете заглавие „Размерът има значение“, то не разколебава, напротив, това е прекрасна провокация, защото най-добрите провокации на този свят, са тези, които устройваме сами на себе си. Успех!“

Изключително интересни и стряскащи данни за мащабите на проблемите, свързани с храненето, разкри Детелина Стаменова. Тя е психотерапевт – специалист по хранителни разстройства.

„Аз съм тук не защото книгата е за отслабване, такива книги излизат непрекъснато, а защото в нея има нещо много по-важно и особено! Но нека първо ви разкрия мащаби на приблема.

Затлъстяването и наднорменото тегло са епидемия, която беше обявена като такава от Световната здравна организация. В Европа все повече хора работят за това тези разстройства да се признаят за огромен проблем. Според проучванията само след 12 години над 10 % от населението на нашия континент ще бъде с наднормено тегло, а в някои държави – дори 90 %. В България данните са за около 25 % от хората. Затова говореното за затлъстяването и наднорменото тегло не е приумица, нито пък основното по темата е желанието ни да изглеждаме добре. Това е чисто здравословен проблем, който в годишен европейски план коства между 59 и 70 милиарда евро от държавните бюджети. И тази сума за борба със затлъстяването не е съвсем реална, защото в нея не се отчитат средствата, които отиват за лечение на многото заболявания, тясно свързани със затлъстяването. Това са сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, някои видове рак. Най-простият начин, по който можем да разберем имаме ли проблем с теглото и затлъстяване, е измерването на обиколката на талията. Когато тя надвиши 88 см (при жените) и 102 см (при мъжете) – има проблем. За съжаление между 30 и 60 % от хората, които правят опити да отслабнат и успяват, след това връщат своето предишно тегло.

Затова съм тук – да кажа, коя е голямата тайна, която Алекс разкрива в книгата. За да отслабнем трайно, трябва да обърнем внимание на себе си. Тя говори за времето, което човек трябва да отдели лично на себе си. Да си даде различна, духовна храната! Това да се оглеждаш в огледалото е една много силна психотерапевтична практика, чрез която ние се преоткриваме. Това да се поглезиш с купуването дори само на една фиба също е част от промяната. Така насочваме погледа си навътре към личните си чувства, а не към смилането им като едно метаудоволствие, каквото е храната, защото много хора започват да ядат от стрес. Голяма част ядат от невъзможност да преработват емоциите си – и то не само тези, които изпитваме днес, но и тези, които са възникнали през първите две години от живота им, защото корените на преяждането са много стари.

Всъщност това е големият смисъл на книгата! Изключително важно е колкото може повече да хора разберат, че за да изглежда и да се чувства добре човек, не е въпрос на храна и хранене, а е въпрос на любов! Чрез „ритуалите на щастие“, които Александра предлага – да се вгледаме в себе си, да се поглезим с малка покупка, да се зарадваме като посетим изложба, театър, кино – човек овладява това, което Екзюпери нарича „изкуството на малките крачки“. Не можеш да се стремиш да свалиш 100 кг за един месец. По-верният подход е всеки ден да обръщаш внимание на себе си и да се харесваш. Това е ключът на отслабването! Затова ти благодаря много, Алекс!“

Изключително интересно и вдхъновяващо беше присъствието на Нели Янева, една българка, постигнала невероятен резултат със системата от „Размерът има значение 1“, и един от най-успешните последователи на Александра. Дребничка на ръст, тя е свалила най-малко 45 кг през последната година и дори не знае колко още, защото много дълго време, когато е била пълна, изобщо не е искала да се качи на кантар. С разказа си, тя мотивира всички в залата, да повярват още по-силно, че всичко е възможно, и да пробват системата на Александра Иванова.

„Най-важно при мен беше генетичната обремененост. В нашето семейство всички са пълни и си мислех, че съм обречена и аз да съм такава. – сподели Нели. – Никога не съм била слаба, дори като ученичка. Но когато прочетох за системата на Александра, прецених, че тя няма негативни ефекти за тялото. Не е като повечето диети, които предлагат отслабване на всяка цена, без да ги е грижа какви руини ще останат от организма ни след това. Това ме запали по системата, описана в „Размерът има значение (Размерът на талията)“. Годините ми не са малко, на 54  съм. Спрях приема на всякакви въглехидрати и през първите седмици от режима все още не смеех да се кача на кантара и не знам колко килограма съм била преди да започна. Но когато почувствах, че започвам да отслабвам, и се претеглих за пръв път, бях 105 кг. Това беше преди около година. А сега съм 65 кг и тренирам повече от всички във фитнес залата, защото имам енергия за това, така се чувствам добре и в душевен мир със себе си.“

Днес Нели Янева с радост обяснява как точно е отслабнала, на всички, които изумени я питат как е успяла, след като се убедят, че изобщо това е тя. Защото много са хората, които не могат да я познаят – и клиентите в нейния магазин, и съгражданите й в неголемия гр. Любимец, където всички се познават, че дори и роднините й. През първите месеци, в които тя се променила до неузнаваемост, много от тях я подминавали често на улицата, без да могат да я познаят. „Къде е другата жена, която работеше тук?“, я питали дамите, които пазарували дрехи от нея от години, и трудно успявала да ги убеди, че друга жена няма, а това си е същата жена, но отслабнала с над 45 кг.

„Винаги съм се движила, защото имам тромбофлебит, но нямах никакви резултати по отношение на теглото, докато не включих метода на здравословно хранене на Александра Иванова, – изясни Нели Янева. –  Сега наистина имам нужда да увеличавам движението все повече, както пише и в книгата, и когато не съм на фитнес, ходя по 5 км всеки възможен ден.“ 

Това, което описвам в книгите си, е моят собствен опит. В продължение на 10 години пробвах какво ли не, но просто ставах жертва на продавачите на надежда. Преживявах страх, болка, ужас, докато не натрупах опитност и не намерих метода, който разработих и представих в „Размерът има значение 1“. „Размерът има значение 2. Наръчникът“ трябваше да се появи, защото бях затрупана от въпроси от читателиките по време на нашите срещи, семинари, във фейсбук и исках да им отговаря подробно и да им поднеса един лесен начин да следват метода – по дни и седмици, в продължение на деветте месеци, в които могат да постигнат оптималния резултат. Да, аз самата отслабнах с 42 кг за такъв срок от време и задържам тази форма вече трета година. Изпълнена съм с енергия и движението за мен е удоволствие и потребност. Ставам рано и с кучето в гората тичам и се разхождам по 12-14 км.“, разказа Александра Иванова и обяви, че вече планира следващата книга от трилогията си, която ще се казва „На какво не ме научи мама“. В нея тя ще сподели своята житейска философия, а за постигане на здраве, хубава фигура и самочувствие ще продължи да разговоря със своите читатели и последователи на специални срещи, както и в групите си във фейсбук.

Мнението на психотерапевта Детелина Стаменова :

Причината да се съглася да бъда днес тук не е просто това, че винаги, а това е от 100 години, съм била с позитивно отношение и впечатление от Александра, а защото с двете си книги тя не просто описва един начин на хранене – което би превърнала двете й книги просто в книги за диета – което не е лошо, но е често срещано, а по друга причина – и тя е, че в Наръчникът тя дава истинския ключ към успешното сваляне на ненужните килограми. Какво имам предвид, ще кажа след малко, нека преди това да ви въведа в темата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Причините за затлъстяването и наднормено тегло биха могли да бъдат търсени както по социални признаци, така и заради специфични психологически характеристики (като задържане на емоции, депресия, тревожност, професионално прегаряне, травматични стресови периоди и т.н.). Статистиките сочат, че българските деца са на пето място по затлъстяване в Европа. “При малките от една до 4-годишна възраст има затлъстяване 5%. От 5 до 18 години наднорменото тегло е 30%, а затлъстяването е 10%. Най-голям процент затлъстяване и наднормено тегло – 20%, има при момчетата, които са в началото на пубертета“[1]. Това е сериозен социален проблем, защото наднорменото и свръхнорменото тегло са най-голямата причина за разходи в здравеопазването по данни на Световната здравна организация. Затлъстяването носи голям риск от заболявания като вторичен диабет, сърдечно-съдови заболявания и определени форми на рак. Здравните последствия варират от повишен риск от предсрочна смърт до сериозни хронични състояния, които намаляват цялостното качество на живот[2]. Хората със затлъстяване често страдат от по-лека или тежка форма на депресия. Затлъстяване е тежката форма, а наднорменото тегло е това, което наричаме „пухкав“ и няма да използвам думата „килограми“. Проблемите започват при талия 88 см при жените и 102 при мъжете. Или ако сте се мерили на тези кантари, които мерят процента мазнини в тялото – затлъстяването е при по-голямо 25% съдържание на мазнини в тялото на мъжете и 30% на жените. Наднорменото тегло и затлъстяването не са просто въпрос на вкус – да, има хора, които генетично са по-едри – такива са били и родителите им, и бабите, и дядовците им – това влияе много и за тях е невъзможно да променят структурата на телата си или както се казваше в един виц „понеже не мога да сваля килограми решавам да положа усилия в увеличаване на ръста си“. Но пък тези хора водят понякога битката с това да приемат телата си в един свят, който в момента обича слабите. Искам да обърна внимание на тях и да кажа, че понеже едва ли ще порастнат на височина, биха могли също да използват Наръчника , заради онази причина, поради която съм тук и която ще кажа след малко.

Всъщност наднорменото тегло и затлъстяването са огромен европейски проблем. Миналата година група евродепутати алармираха Европейската комисия, че като континент и икономическа общност сме изправени пред риска само след 13 години над 50% от гражданите да са затлъстели, като в някои страни се прави прогноза за 90%. В момента за последствията от затлъстяването се изразходват в Европейския съюз над 70 милиарда евро годишно в здравеопазването или като преки загуби от намалена продуктивност. Вероятно сумата е дори по-голяма, защото не се отчита изцяло влиянието на свръхтеглото в болести като диабет 2 и сърдечносъдовите болести. В момента 23% от жените са с диагноза затлъстяване, и 20% от мъжете в Европа. Затлъстяването при мъжете обикновено е в областта на корема, то е много по-опасно от това при жените, при които обичайно е в областта на ханша и бедрата. В България това са 1,258,000 човека[3]

Причините за тази епидемия за комплексни и започват от в детството, в емоционалното награждаване на децата с храна за постигнати успехи и се задълбочава в училище, където децата не са стимулирани да се движат, а главната задача е да стоят по чиновете. Днес хората средно приемат една трета повече калории дневно в сравнение с преди 30 години, храната също е различна, но причините имат и своя психологически аспект.

Психологическите изследвания[4] сочат, че след време 30 до 66% от хората на диета си качват повече, отколкото са свалили по време на диетата в следващите 4-5 години, като не се отчита и значително подобрение в здравно отношение. Самото сваляне и качване на килограми води до рискове за здравето. Проблемите пред хората, които свалят килограми са два: първият е промяната на навиците за хранене и вторият е, че правилото на постепенно увеличаване на порциите се включва постепенно, почти невидимо. Хората, които правят диети, но са склонни към емоционално хранене (провокирано от стрес или самота), има по-голяма вероятност да са в цитираните 30-63%, сочи друго изследване.

Храната често е заместител на общуването с Другия. Значимите хора в живота ни са извор на емоции, удоволствие и неудоволствие и когато тя не може да бъде осъществена, човек прибягва към вкусното или към глада. Много често хората със затлъстяване преяждат болестно. Че причините са психологически се показва и в Международната Класификация на Болестите (МКБ-10), къдено болестното/психогенно преяждане беше включено в графата на хранителните разстройства. Причината за това поведение? Много често това действително е отговор на емоционална травма в детството и заради това „смисълът“ на това „защо преяждам“ може да бъде търсен в моделите на повтарящите се житейските трудности и осъзнаването на използването на храната като средство за емоционална регулация..

Поставянето на грижата за себе си на първо място, като това включва емоционално и здравно поставяне на първо място е нещо, което дори и възрастните трябва да овладеят. Това е бавен процес, в който често пъти са въвлечени и психотерапевтите, които помагат на хората да овладеят това, което аз наричам, цитирайки Екзюпери „изкуството на малките крачки“. 

В Наръчникът на Александра се говори за удоволствие, щастие, за храна, за време за себе си, за действия, свързани с „храненето“ на сетивата, не на стомаха. В нейната диета, освен сок от лимон и салата зеле и моркови има, поставено напълно наравно с движението и храните ритуали за щастие, ароматерапия и вглеждане в огледалото, храната за душата под формата на изкуство и общуването. Спиране на препускането от задача в задача, оглеждането, разпознаването на чувствата и емоциите, Александра говори за всичко това.

Иска ми се да вярвам, че читателите на Александра няма да пропуснат тази част от книгата, която е за душата, защото тя ще определи пътя им и той никога няма да се има знак за обратен завой…

[1]    Данни от сайта на Националния център по обществено здраве и анализи

[2]    По данни на СЗО, публикувани на сайта на организацията

      http://www.who.int/nutrition/topics/obesity/en/

[3]    Данни на БАСОРД

[4]    http://www.detelinastamenova.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Вашият коментар