От CINEBUM.EU

 

Ето ги отново като двойка на голям екран след като играха съпруг и съпруга в „Планината Броукбек”.

Той е млад, сексапилен, притежава дар слово и е най-добрият продавач-консултант във фирмата си. Жените припадат по мекият му глас и дълбоките му сини очи, мъжете го уважават заради репутацията му на Казанова. Той е Джейми (Джейк Джиленхол) и е уволнен веднага след като е хванат в крачка да прави секс с колежка.

Нека началната сцена на филма не ви обърква, че гледате още една глупава романтична комедия с микс от изтъркани лафове и блудкав саундтрак (при все, че първата песен която ще чуете е на Spin Doctors – Two Princes и заедно с карираните ризи на Ан Хатауей малко по-късно във филма ни помага много лесно да се настроим на честота 1996).

Маги (Хатауей) пък е очарователна, има хубави гърди, по които всички се захласват (дори и само да са чували за тях), свободомислеща, разюздана и май не държи много на сериозните връзки. Ще се окаже обаче, че има много сериозна причина тя да поддържа такова амплоа.

СПОЙЛЕР

Маги е болна от паркинсън – болест, която в напреднал стадий става доста грозничка и тотално променя болния, който се нуждае от много грижи от близките си. Това ще се окаже голяма дилема за Джейми, който е свикнал да си е самодостатъчен и да не се обременява с други хора.

СПОЙЛЕР

Джейми и Маги се запознават в един лекарски кабинет, харесват се, започват да се виждат все по-често и по-често с условието, че просто правят секс, докато не се влюбват. Звучи ви познато, нали? Сигурно се сещате за „Просто секс,” чийто сюжет наподобява много тази ситуация и на когото, въпреки участието на носителката на Оскар Натали Портман, давам средна оценка 5. „Любов и други опиати” ще се превърне много бързо от сладката романтична комедия, в която виждаме толкова често голите тела на Хатауей и Джиленхол (което никак не е зле 😉 ), в истинска човешка драма на трудния избор, която съм сигурна, че ще ви разплаче на финала.

Много интересно е решението на режисьора Едуард Зуик („Последният Самурай” и „Кървав Диамант”) да избере комедия за платформа. Обяснявам си го с факта, че е попаднал на интересен сценарий, който е решил да драматизира.  И определено за най-силните драматични моменти от филма допринася Хатауей . Тя направо блести в тази си роля, отдава й се невероятно леко и вече си личи понатрупаният професионализъм. Интересното е, че до нея млади и не-чак толкова утвърдени актьори като Джиленхол, изглеждат в известен смисъл като деца. Това си пролича дори и на Оскарите от тази година, когато артистичната Ан трябваше да си дели сцената с вдървения Джеймс Франко.  Ще чакам някой наистина провокативен проект с по-възрастен колега, за да видя таланта на Ан да се развие като този на Натали Портман, за да я видим номинирана за главна женска роля.

Колкото за Джиленхол – ами той просто е перфектен, за да плакнеш очи по него, но според мен няма скоро да направи някоя запомняща се роля като тази на Джак Туист в „Планината Броукбек”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here