ДИМИТЪР КРЪСТЕВ, Благоевград

Има си причина, поради която филми излезли през януари имат репутацията на „ЯНУАРСКИ ЗАГЛАВИЯ”! Разбира се би било клиширано да кажеш, че това е време, в което студията си изхвърлят проектите, които ужасно малко хора биха харесали, но честно да си призная е слабо вероятно да има друга причина за това реноме. От време на време изскача по някое скрито бижу, насочено към ограничен пазар, което просто няма да донесе кой знае какво в боксофиса, без значение кога е насрочена премеирата му.

Но след това, на екрана се появява нещо като „ Просто секс” и осъзнаваш, че …. НЕ, студията наистина използват това време от годината за да се отърват от не доходоносни заглавия. И тъй като ужасно много филми са наблъскани в първата четвърт на тази година, е много вероятно да видиш най-лошия филм на година още със започването и. Тази година едва месец след началото и вече имаме солиден кандидат за първото място.

Ема (Натали Портман) и Адам (Аштън Кътчър) се познават от години. Те са се опитвали да изградят връзки с други. До ден днешен Ема се опитва да се пребори с пълната си невъзможност да контактува с други хора на повече от „Здравей”, „Как си” ниво. Но когато поредното гадже на Адам го напуска,  заради един образцов гражданин- БАЩА МУ (Кевин Клайн)- всички различия между тях изглежда внезапно изчезват, освен една: невъзможността на Ема да се адаптира към други хора. Това е НЕОБРАТИМО. Навместо това, те решават просто да бъдат приятели с облаги: убедени, че могат всичко да оставят така без никакви объркващи, емоционални ангажименти.
След катастрофата „Моята супер бивша” си мислех че Айвън Райтмън („ Ловци на духове”) е направил най-глупавия филм в кариерата си. И в същност, може би наистина е. Но „Просто секс” упорито му диша във врата.
Случйно превърналата се в сценаристка Елизабет Мериуедър и съсценаристът и Майкъл Сеймъник изглежда са се опитали да създадат хаплива комедия за бъдещите, с емоционална дълбочина, която не страни от секса а дори го фетишизира, поставяйки го в правилния контекст насред взаимоотношенията между по-възрастни и по-млади. С това му се иска на филма да се занимава, но за съжаление резултатът е УЖАСЯВАЩО далече от това и резонира в груби, сексуални, непрестанни шеги. През началните 10 мин. Ема прави една АБСОЛЮТНО НЕ НА МЯСТО шега, за секс за една вечер по време на погребението на баща и. А това дори не е най-лошото, имайки навпредвид сцената, която се появява точно преди това, когато Ема и Адам се запознават като тийнейджъри.
Тайната на комедията е правилното време, а сценаристите изглежда си нямат и идея що е това. Да това би трябвало да бъде секс-комедия, но би трябвало да има баланс за да може да се постигне максимален ефект от шегите. Ако всяка реплика прекрачва границата на добрия тон, а всяка сцена се превръща в безсрамна сексуална ситуация, филма бързо спира да бъде интересен и става просто- поносим.
Това вероятно не е по вина на режисьора. „Просто секс” е в същност прилично сглобен като едно цяло, представяйки ни и най-невероятните си теми по начин, по който да им повярваме (въпреки че са досадни). Докато повечето потдържащи роли са на място, Клайн е УЖАСНО погрешно избран за бащата на Адам, в едно разклонение на главната история, което приключва така безсмислено, както би трябвало… J Това би трябвало да бъде доказателство за това как един живот на ежедневен секс те оставя с малко, до нищо в ръце и ни запознава с типа човек, на който би му отивал подобен наин на живот. Но в повечето случай, това е извинение за „тоалетен хумор”, на гърба на старата слава на знаменитости, които не са вече в първа младост. Портман носи на ролята си максимумът с който би могла да я дари, играйки против стереотипите и карайки ни да си мислим, че се е наслаждавала на всяка минута докато е снимала филма. Тя успява да пресъздаде повечето истински забавани моменти, въпреки че е в тотален асинхрон със техническата част на продукцията. Химията между нея и Кътчър не е лоша и Райтмън я опазва за по-голямата част от филма, като при други обстоятелства гледайки ги няколко часа на екран заедно не би било лоша идея.
Извод: Ако искате да се научите как НЕ ТРЯБВА да се прави Секс комедия, наемете си някой ден „Просто секс”, защото за кино определено не си струва….

Вашият коментар