Riddick - poster A4 RGB

Слаб премиерен ден – малко под $8 млн.приходи в САЩ. Смесени ревюта, мрачни прогнози за слаб премиерен уикенд от около $20 млн….

На кой му пука? Никой не вярваше, че след ИЗКЛЮЧИТЕЛНО слабият от към качества и приходи „Хрониките на Ридик“ изобщо ще има следващ филм. В премиерния си уикенд той направи $25 млн. в САЩ и за целия период от разпространението си след това ЕДВА успя да ги възстанови. Но Дизел взе нещата в свои ръце и 9г. по- късно „РИДИК“ е факт.

Новата глава от фантастичната сага, която започна с хитовете „Пълен мрак“ и „Хрониките на Ридик“, отново събира режисьора Дейвид Туи и екшън-звездата Вин Дизел (поредицата „Бързи и яростни“).
Антигероят Ридик е оставен да умре на изпепелена от Слънцето планета, която изглежда необитаема. Скоро обаче той се оказва в битка за оцеляване срещу извънземни хищници, по смъртоносни от всеки човек, когото е срещал. Единственият му изход е да задейства сигнал за тревога, който бързо привлича безскрупулни ловци на глави, дошли за своя жадуван трофей.

Първият кораб, пристигнал на привидно мъртвата планета, носи на борда си нова порода агресивни наемници. Вторият е управляван от мъж, за когото преследването на Ридик има по-личен характер. Остават броени часове до разразяването на буря, в която никой не може да оцелее, но ловците нямат намерение да напуснат планетата без главата на Ридик.

Riddick_22

Какво в същност е „Ридик“? Филмът се състои точно от три действия:

1) Оцеляване на героя, след като бива захвърлен на непознатата планета

2) Пристигане на корабите с ловците на глави и заформянето на голямото клане

3) Голямо клане

rain-riddick1Историята е с една идея по- заземена от фантасмагориите в „Хрониките на Ридик“. Действието върви бързо и нито за момент, на екрана не се случва нещо просто ей така – раненият Ридик, извънземното кученце, адаптирането му за да оцелее…. Целият филм е далеч по-събран и концентриран. Не губи своята идея за футористична утопия, жълто-кафявият тон е запазен от дизайнера на продукцията. А Вин Дизел е гръбнакът. Ако трябва да си представя КОЙТО и да било друг в ролята на РИДИК, филмът се проваля мигновено. Дизел с неговата харизма и обаяние на лошо момче е въплътил героя в себе си. След изключително успешния „Бързи и яростни 6“, зрителите бяха жадни за още от мистър Дизел. И го получават с пълни дози. Вин присъства почти в целия филм. Дори в сцените в които не е на екран, действието се движи от идеята, че той е някъде наоколо.

Паралелно с присъствието на Ридик, зрителя получава един враждебно настроен нов свят- водни змиорки, хиено- подобни кучета, приличащи на скорпиони извънземни същества и прочие. Филмът ни предоставя солидна доза екшън, малко мистерия, един наистина идеен нов свят и много, много Вин Дизел. Ако някой очаква нещо по-различно – сбъркал е филма. Ако очаква това – да заповяда.

rsz_riddickmarch

Сносен сценарии, задоволителна (спрямо нуждите на филма) актьорска игра, добри визуални ефекти и подобаваща музика, правят от „Ридик“ приятно кино преживяване. Ако харесвате Дизел, ако сте почитатели на „Пълен Мрак“, дайте шанс на „РИДИК“. Той няма да ви разочарова….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here