Ricarite na praznata chasha_malkaИздателство „Труд” традиционно предлага на своите читатели някои от най-интересните, осъждани и четени български автори. В този дух имаме удоволствието да ви запознаем с Костадин Костадинов и „Рицарите на празната чаша“. Той пък от своя страна ще ви отведе в Църнокучево, където ще ви представи неговите жители. Всеки един от тях е особен, различен, оригинален, дори чешити. Техният живот е разполовен от 1989 г., а всичко, което им се случва сега, не би било толкова интересно, ако не се съпоставяше с миналото.
Темата за комунизма е засягана многократно у нас след 1989 г., обсъждана и дискутирана от всевъзможни гледни точки. Този период е служил като основа за много и различни романи. Костадинов също използва това време, за да изгради образите на своите герои. Използва и още нещо – алкохолизма на обикновения човек, намерил спасение, забавление и утеха само в чашата. Авторът пресъздава всичко това с една хумористична сериозност, която едновременно те кара да се смееш до сълзи, но и да се замислиш за нещата, за които пише. Самият той твърди, че всяко съвпадение с лица и събития е случайно. Признава обаче, че по-голямата част от героите не само съществуват, но и носят същите имена. Но не това е причината книгата да звучи истински и реалистично, така сякаш седиш и наблюдаваш отстрани героите и случващото се. Лекия изказ, увлекателния разказ и неподправения местен диалект са тези неща, които карат рицарите на празната чаша да оживяват пред читателите.

Можем ли да живеем без комунизъм? Това е въпросът, който задава книгата. И не му отговаря, защото е скромен литературен опит, а не партийна програма и не си поставя целта да надскочи стремежа на обществото, който не е нито твърде висок, нито твърде далечен. Да седим, потънали в пиянството на безхаберието, само и само за да леем крокодилските сълзи на самосъжалението – това е завоеванието на комунизма, от което не искаме да се отървем, въпреки високата цена, на която ни бе продаден този сурогат на живот.

Рицарите на празната чаша, 232 с., цена: 11.99 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here