Poster R.I.P.D BG

Оm ТОНИ МИХАЙЛОВ

…само още един шанс…щях да й кажа, че я обичам повече от всичко на света. По ангелската й усмивка разбрах, че тя усеща намеренията ми. Сякаш умът ми предаваше меча си съвсем доброволно на владетеля, който направляваше нейния. Неравностойна и предсказуема битка. Приказка с неочакван край, ням разказвач, затворена книга. Как се стигна до тук? Оставащо време до смъртта: 43 ч. 55 мин. Часовникът се разтресе, звъненето прониза ушите ми. „Време е за работа!” – прошепна тя и ме целуна. Досада и умора командваха движенията на тялото ми. Двойното кафе ме върна към нормалния живот. Оставащо време до смъртта: 30 ч. 27 мин. След дълго дежурство, потеглих към дома. Какво работя ли? Простете ми! Не съм на себе си след случилото се. ЦРУ осигуряваше прехраната за малкото ни двучленно семейство. Тя беше заспала на дивана, очаквайки да се върна навреме. Пейджърът ми наруши тишината. Погалих я преди да се върна в затвора на безкрайния работен ден. Оставащо време до смъртта: 24 ч. 11 мин.Осем жертви. Много оръжия и пари в брой. Стени, обагрени в ярко червено. Дрога. Обстановката издаваше провалена сделка. Търсих следа, която да ме отведе до виновниците. Мисълта за почивка се изпари, заканвайки се с пръст, че никога повече няма да се върне. ЦРУ беше на крака, градът тънеше в кръв, заглушаваща болезнените му крясъци. Оставащо време до смъртта: 10 ч. 33 мин. Виковете на началника ме събудиха. Получен е сигнал от анонимен информатор. Аз и партньорът ми тръгнахме към мястото. Заловихме двама с малко евтина стока. Остана по-трудната задача – да ги накараме да пропеят.

RIPD_5Проклетите дребни риби не говореха английски. Единият бръщолевеше нещо на испански с опулени очи. Въпреки странният и дразнещ ушите акцент, успях да разбера: „Ще си имаш работа с Дявола!”. Звучеше като клетва на набожник, но в следващия миг проумях. „Дяволът” беше прозвището на главният виновник за пролятата кръв и разпространената дрога. Точно него издирвахме. Оставащо време до смъртта: 13 мин. 42 сек.С партньорът ми наблюдавахме склада, в който се предполага, че се извършват сделки и се помещава цялата стока. След минута пристигнаха две коли с угасени светлини – знак за предстояща покупка. Изчакахме малко, за да стартират преговорите. След сигнал от партньорът ми, проверих пълнителя на оръжието си и го последвах. Оставащо време до смъртта: 13 секунди Идваше подкрепление. Държах на мушка „Дявола”. Вече виждах края на работния ден. Изведнъж, партньорът ми насочи оръжие към мен. Гледах го в очите с недоумение и разочарование. Той натисна спусъка. Куршумът прониза сърцето ми. Видях безжизненото си тяло. Единствената ми мисъл в този момент беше за нея. Тя ме очакваше, неподозирайки, че няма да се върна. Отново беше заспала на дивана. Погалих я за последен път. Ако имах още един шанс…само още един шанс…щях да й кажа, че я обичам повече от всичко на света.

RIPD_4Съдбата затваря вратите и за главния герой в новия филм на Робърт Швентке РПУ: ОНЯ СВЯТ”. Ник (Райън Рейнълдс) е обикновено ченге, грижещо се „лошите момчета” да са на топло. Живее в скромна къща с красивата си половинка Джулия (Стефани Зостак). По време на поредната мисия, Ник и партньорът му Хейс (Кевин Бейкън) се натъкват на огромно количество злато. „Може да си вземем по малко, пък и не е необходимо да казваме на никой!”. Минута за размисъл. „Защо пък не, по дяволите!”. Златото се гали в корените на портокаловото дърво, посадено в задния двор. Минута за размисъл (втора част). „Не е редно, нито нужно!”. Ник е извън играта. Хейс е бесен. Тежък ден, а? Сигнал от сигурен източник. Този път издирваният престъпник няма как да се измъкне. Животът има странно чувство за хумор, нали? Към Ник е насочено оръжие. Предполагам, че се досещате кой натиска спусъка?! Ченгето е мъртво. Или поне така си мисли. Добре дошъл на оня свят, Ник! Точно тук драмата отстъпва мястото си на гениалната комедия. Ченгето е на непознато за него място. Отговорът на въпроса, който го измъчва от броени минути е даден. Намира се в РПУ „Оня свят” (Rest in peace department). Затворен, прокълнат, осъден? Не! Просто втори шанс с право на избор. Какво означава това? РПУ „Оня свят” се грижи за свежестта и чистотата на Земята, изтребвайки така наречените „смъртници”. Те изглеждат като всички останали, но издават присъствието си. Мястото им е на оня свят, а не сред живите. Остра и неприятна миризма, мигаща лампа, гниеща врата – имаме си „смъртник” на свобода. Целта им е да завладеят цялата вселена.

RIPD_3Кой ще ги спре? Друга възможност? Ник може да се изправи пред „небесния” съд и да се надява на милосърдие и човещина, имайки предвид, че живота му бе изпълнен с доста черни точки, уведомяващи за нередности. Е? Така си и мислех! Мъртвото ченге вече е служител на божественото полицейско управление. Значката е на мястото си. Време е за действие. Ник е новобранец сред починалите блюстители на реда и му е нужен партньор. Името му е Ройсифъс, накратко – Рой (Джеф Бриджис). Не излиза без каубойската си шапка, огромният му пистолет е зареден с патрони тип „душегубец”, а дългата му бяла брада допълва запомнящия се образ на шериф от ХІХ век, чиято душа служи на закона досега. Да, особняк е, но е един от най-добрите в работата си. Ник се вписва бавно и мъчително, мислейки за Джулия. Какво ли е да наблюдаваш собственото си погребение? Опитът за контакт носи още болка, разочарование, сълзи и неуспех. „Тя не ме помни!”. Рой, обясни му! „Хората по земята ни виждат по различен начин!”. Любопитно, нали? За да не бъдат разпознати, служителите на РПУ „Смърт без почести” приемат, така да се каже, друга форма. Ник е стар китаец, въоръжен с гърмящ банан в ръка, а Ройсифъс е дългокрака, русокоса красавица. Не, не се шегувам! Тръгвайки по следите на следващия „смъртник”, нестандартната двойка се натъква на злато. Звучи ли ви познато? Има нещо гнило в отношенията между небето и земята. Неподозирайки с какво се захващат, мъртвите ченгета продължават да ровят там. Където намирисва. Предстои важно откритие. Нашият свят е застрашен от оня свят. Погледнете нагоре. Със скоростта на светлината приближава обект, приличащ на човешко тяло. What the hell?

RIPD_6Седмица след като буквално детронирах Робърт Швентке (случаят „БСП” 2), той се завръща, за да (пре)потвърди уменията си. Професионалистът с изтънчен вкус, неподражаем усет и завидно чувство за хумор представя качествена екшън-комедия, заслужаваща внимание. Какво ме кара да мисля така? Впечатли ме обратно течащият поток на режисьорската мисъл, ако мога така да се изразя. Гледайки филма на Швентке, останах удивен от процеса на надграждане. Ако си представим, че режисьорската работа е задача с едно решение и един единствен алгоритъм до достигането му, то германецът, в противоречие с математическата логика, открива нов път, водещ до идентичен резултат. Чудо? Не, опит! Надграждането се изразява и в точната дозировка на отделните елементи – „златната среда” се оказва напълно постижима цел. Получената избухлива смес, наречена РПУ: ОНЯ СВЯТ упоява с приятен, лек аромат, напомнящ на градина, съдържаща необходимите филмови билки. От всяка минута на лентата лъха елегантен хумор. Осезаемо и вписващо зрителя 3D, признавам. Надявам се да не казвам това за последен път. Преди да стигна до актьорската игра, оценката и финалните надписи на рецензията, искам да отворя малка скоба, ако ми позволите, разбира се. Ако пишех статия за премиерите през последните няколко месеца, щях да я озаглавя „Щурмът на филмираните графични романи”. Киносалоните се предават след поредната обсада и изпълняват вражески нареждания без миг колебание. „Робството” на обширните зали не свършва дотук. Предстои операция „смъртоносен чук”, ръководена от Тор.

RIPD4Ще се развее бяло знаме, но то ще бъде, заради удар в гръб – чуват се дивашките викове на „екранизираните романи”. Кръвопролитните сражения ще продължат и в рамките на следващата година. Най-слабият противник през изминалите месеци се оказа „Човек от стомана”. Заточен в малките зали, филмът изхаби сравнително бързо мунициите си. Ще спра дотук и ще се върна в миналото когато му дойде времето за годишен отчет и равносметка. Обратно към РПУ: ОНЯ СВЯТ”. Няколко думи за актьорската игра. Джеф Бриджис е във вихъра си. Зрителите ще видят заслужилия овации актьор в нова светлина. Нестандартен, но точно по мярка образ. Перфектно петзвездно изпълнение, обогатено и обработено от Бриджис. Смея да твърдя, една от най-добрите му роли досега, след запомнящия се Лебовски. Не чувам аплодисменти! Райън Рейнълдс е на необходимото ниво и доказва, че избора на филмовия екип да го направи партньор на Джеф не е грешка. Малко по-настрана стои Кевин Бейкън, но все пак попада под светлините на прожекторите. Не успява да блесне според очакванията. Общият резултат, който достига РПУ: ОНЯ СВЯТе  9,0/10. Много добра работа! Швентке успя! Докато вървят финалните надписи, ще спомена основният, коментиран в продукцията проблем. Накратко, идеята за „втория шанс”. Показан е идеален (нереален) вариант, който провокира зрителя. Купища съвети поддържат здрава мисловната конструкция и пренареждат забравени, дори скрити чувства. Хората казват, че всеки заслужава „втори шанс”, но дали е толкова лесно да го грабнеш и просто да го използваш? А ако нямаш възможност дори да го поискаш? Твърде е късно! Освен, ако не сключиш сделка с оня свят. Минута за размисъл.

Предишна рецензия:

„БСП – БЕСНИ СТРАШНИ ПЕНСИИ” 2 – Бягай, старците пристигат! (отново)

Очаквайте:

Реликвите на смъртните: Град от кости /
The Mortal Instruments: City of Bones (23.08.2013г.)

2 коментари

Вашият коментар