8 големи майстори от цял свят бяха наградени тази вечер за изваяните от тях ледени фигури в третото издание на „Русе айс фест“.

В словото си при откриването на фестивала, кметът Пламен Стоилов заяви, че по традиция Русе е градът на първите неща и сега с ледения фестивал на закрито, който се случва за първи път не само в България, а и на Балканите, градът добавя още една премиера към стотиците, с които е известен.

Фестивалът отвори врати от 17 часа с работилнички, в които деца рисуваха върху лед и си изработиха ледени бижута. Община Русе беше предвидила и специална програма- огнено шоу, церемония по награждаване на лауреатите и концерт на квартет Belcanto.И тази година имаше истински леден бар, а непосредствено до него и специално място за снимки, селфита и цели фотосесиина огроментрон.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Ледена приказка“ с мотиви от „Замръзналото кралство“, а организаторите планират той да бъде достъпен за зрителите до 15 февруари. Ледената експозиция на закрито (на площад „Свобода“ до хотел „Дунав Плаза“) се разполага на площ 144 кв.м.

В третото издание на международен фестивал на ледени скулптури Русе Айс Фест’2016,Наградата на Кмета на Община Русе спечели ДЕЙВИД АНГЕРОН, който пристигна от столицата на Белгия, Брюксел, и извая най-топлото място в ледената приказка – огън от лед.

В категорията специални награди е и Наградата на фондация „Русе град на свободния дух“. Тази година тя беше връчена от зам.-кмета по европейско развитие и председател на Управителния съвет на Фондацията д-р Страхил Карапчански и бе присъдена на ФЕРЕНЦ МОНОСТОРИ от Будапеща, Унгария, който сътвори ледено излитане – реално усещане за вълшебство и лекота.

Трета награда в състезанието по ледено скулптиране на международен фестивал Русе Айс Фест ’2016 спечели ФЕРГЮС МУЛВАНИ -скулптор от Дъблин, Ирландия, снеговата светлинна творба.Наградата му бе връчена от г-жа Даниела Шилкова, заместник-кмет по икономика, инвестиции и собственост на Община Русе.

Журито на Русе Айс Фест ’2016 отреди второ място за ледената скулптура на ДАНИЕЛ КЪНЧЕВ, гордостта на всички русенци, който направи своя дебют на лед на третото издание на фестивала с изключително смела творческа изява – ледената кралица.Наградата връчи г-н Иван Григоров, заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе.

Победител в третото издание на Русе Айс Фест ’2016 и носител на най-високия приз, първа награда, е НАТАЛИ ЧИСТЯКОВА, скулптор от френския град Бордо, която извая ледена виелица.Наградата й бе връчена от кмета Пламен Стоилов.

Наградата за фаворита на публиката тази година е за НАЙЛ МАГИЙ, от Амстердам, Холандия. Творецът, който видя Замръзналото кралство в дълбочина и ни показва неговата ДНК – верига. Наградата му връчи отново кметът Пламен Стоилов.

И този път с бурни аплодисменти на сцената бяха посрещнати ИРИНА ТАФЛЕВСКАЯ и  РУСЛАН КОРОВКОВ, които са консултанти в настоящото издание на Ледения фестивал, както и са познати на русенци от участията си в миналогодишните леден и два пясъчни фестивала в Русе.

Вашият коментар