На 26 януари 2017 г.в рамките на престижния международен фестивал в Ротердам се състоя световната премиера на филма “И после светлина” на сценариста и режисьор Константин Божанов. Филмът е копродукция между България и Белгия и е подкрепен от Националния филмов център. Българската Национална Телевизия е копродуцент.

“И после светлина” е включен в основния конкурс на фестивала и заедно с още седем ленти се състезава за наградата Хивос Тайгър (Hivos Tiger Award). Това е вторият игрален филм на режисьора Константин Божанов,  след “Аве”, с участието на Анджела Недялкова и Ованес Торосян, който имаше премиера на филмовия фестивал в Кан и спечели редица международни награди.

„И после светлина“ e поглед в сложния вътрешен свят на един емоционално нестабилен и социално отчужден младеж, Павел, който тръгва през Европа с надеждата да открие идола си, енигматичния художник Арно, който живее в усамотение във Франция. Самотен и лутащ се, Павел се опитва неуспешно да се сближи с персонажите, които среща по пътя си– път, който го отвежда към познание за самия себе си.

Филмът е заснет в България, Белгия и Великобритания през есента на 2015 г. Участват актьори от различни европейски държави, като и българските актриси Маргита Гошева (“Урок”, “Слава”), Елица Матева и Станислава Николова. В малка роля ще видим и Ерсин Мустафов от групата JEREMY. В главната роля на Павел – момче от български произход, израстнало в Лондон, е ирландската изгряваща звезда Бари Кьоеган, когото предстои да видим през лятото в новия филм на Кристофър Нолан “Дюнкерк”. Участват и датските актьори Ким Бодниа и Туре Линдхард – звезди от хитовия датско-шведски сериал “Мостът”, френската актриса Солен Риго и белгийката Лубна Азабал, участвала в номинираните за Оскар за чуждоезичен филм “Изпепелени” (“Incendies”) и “Раят сега” (“Paradise now”).

Екипът зад камерата е основно български. Оператор е Ненад Бороевич, художник е Сабина Христова, художник костюми Жасмина Василева, звук – Момчил Божков.

Българската премиера на “И после светлина” ще бъде в рамките на София Филм Фест, където филмът е селектиран в международния конкурс.

 

Кадър от премиерата на филма в Ротердам:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here