UntitledssИзлезе на българският книжен пазар световноизвестният бестселър „ЕКЗОДУС” на американския писател Леон Юрис.  На 19.03.2014, в препълнената голяма зала на Еврейския културен дом, зала „Ерусалим“ на Н.Ч. „Емил Шекерджийски” в столицата, се състоя представянето на новото издание на романа „ЕКЗОДУС”, от американския писател Леон Юрис, издател „БАЛМС БУК”. Водеща бе Ирен Леви. За книгата говориха писателят и общественик Емил Кало и преводачът Валентин Кръстев. Развълнувани от прочетените от актьора Ицко Финци откъси от книгата, гостите се насладиха на музикалното изпълнение на талантливата цигуларка Марта Танева.

Събитието бе почетено от зам. министър Джейхан Ибрямов, областния управител на Перник Михаил Михайлов, актьорът Калин Сърменов, г-н Савино Батанов, проф. д-р. Хени Лорер, комисар Георги Ванев, Владимир Тодоров председател на БАЗК, нотариус Петьо Петров и нотариус Адриан Балчев и още много други представители на деловите среди и изкуствата, като художниците Стефан Чурчулиев, и Селма Тодорова, автор на корицата на книгата, и др. Присъстваха  представители на чуждия бизнес в България, инвеститори и бизнесмени от Испания Алберт Марко президент на „Камара на испанската промишленост и търговия в България“, Андрей Арничело от Румъния международен икономист и представите на полския бизнес в България.

 „ЕКЗОДУС“ е световен бестселър, пресъздал историята за възкръсването на Израел по един невероятен начин, на фона на една голяма любов. Превърнал се в литературен феномен с международно значение – роман, чийто сюжет се развива възходящо, разказващ за едно от най-драматичните геополитически събития на 20 век.

Едно от безспорните качества на този роман е въздействието му, сграбчващо сърцата на най-широк кръг от читатели. Тайната на това въздействие е в искреността и симпатията на автора при описването на основните действащи лица, с които е той населил романа си и в хуманността на идеите, които внушава. 

в. „Крисчън Хералд“:  „Един от най-завладяващите романи на века … роман, който трябва и не може да не бъде прочетен!“

Леон Юрис е роден в Балтимор през 1924 г. Заради проблеми в семейството постъпва в армията на 17 години. Участва в редица бойни действия, след което започва да работи като журналист. Световна слава му носи „Екзодус”, публикуван през 1958 г. В него той разказва по неповторим начин събитията предшестващи създаването на държавата Израел и войната за независимост. Книгата е преведена на много езици (50) и продадена в над 7 млн. тираж. През 1960 г. „Екзодус” е филмиран, като главната роля се изпълнява от Пол Нюман. През 1971 г. е представен и мюзикъл на Бродуей. Романът изиграва огромна роля за националното осъзнаване на евреите в СССР, след като е публикуван на руски през 1973 г. Юрис умира в Ню Йорк на 21 юни 2003 г.

Можете директно да закупите книгата от издателя БАЛМС БУК

Вашият коментар