djihad_picture_frontНова книга, която разнищва един от най-стихийните проблеми на нашето време излиза на пазара, тиражирана от издателство „Милениум“. „Свещеният Джихад. „Ал-Кайда“, „Ислямска държава“ и терорът“ на Иван Първанов представя и анализира ислямският тероризъм от неговата поява до наши дни, ясно и увлекателно излагайки всички факти, въпроси, хипотези и съмнения.

Какви са причините за появата на глобалния джихад и защо днешните „воини на Аллах“ насочват оръжие и срещу едноверците си? Кога, къде и как се ражда идеята за новата свещена война и кои са виновниците за нейното разпалване? Американците ли създадоха „Ал-Кайда”, Осама бин Ладен, „Ислямска държава”? Наистина ли джихадът е едно от неотменните задължения на всеки истински мюсюлманин, или това е измислено, за да оправдае атентатите на радикалните ислямистки екстремисти? Отговори на тези и много други въпроси дава актуалната документална книга „Свещеният джихад“.

Иван Първанов е писател-документалист и журналист. Интересите му са в областта на най-новата световна и българска история. Вълнуват го образите и ролята на световните диктатори, атентатите и тероризма по света. Автор е на „диктаторската“ поредица: „Кремъл – власт и смърт“, „Децата на диктаторите“, „Любовниците на властта“ и „Мавзолеи, гробници и мумии“.

Повечето от книгите, посветени на „Ислямска държава“, които излязоха до сега на нашия пазар, представят явлението само за себе си, откъснато от цялостните процеси на ислямисткия джихад. Премиерния том се отличава с това, че авторът представя „Ислямска държава“ като логичен завършек на нещо, започнато още през 60-те години на миналия век, когато в Египет се заражда идеята за свещения джихад. Той започва труда си с появата на тази идея. Представя нейния „баща“ – учителят Сайед Кутб. Разказва за човека, който за пръв път въплъщава идеята в практика – аятолах Хомейни, лидерът на Ислямската революция в Иран. След това разглежда организацията „Ал Кайда“ и нейните лидери Осама бин Ладен и Айман ал Зауахири и предлага отговори на десетки въпроси и загадки, на които повече от двайсет години никой не е дал категоричен отговор. Разглежда феномена Арабска пролет, който е свързан с цялостната идея за свещения джихад. Чак тогава идва ред на „Ислямска държава“, „която е кулминацията на ислямизма в световен план поне засега“.

Иван Първанов анализира проблемите из основи, от всички гледни точки и позиции. Дава отговор на въпроса какви са външнополитическите отношения между страните в Близкия изток. Върви по кървавите следи на ислямския тероризъм навсякъде по света. Говори за ислямизацията на Балканите и Европа.

Думите на автора на места звучат апокалиптично: „Днес, деветстотин години след първия кръстоносен поход, свещената война отново е обявена и е в стихията си. Този път обаче тя не е само между мюсюлмани и християни, между кръста и полумесеца, а бушува и вътре, в самия мюсюлмански свят. Близкият изток е превърнат в ужасно бойно поле, върху което тече и се смесва кръвта на невинни жертви от различни етноси.“

Когато се спира на бежанския проблем у нас, Първанов подчертава: „Парадоксът е, че на нас, най-бедната страна в ЕС, се пада тежката участ да спасяваме останалите, като приемаме и част от върнатите от тях бежанци. Държавата, която не може да осигури нормален жизнен стандарт на собствения си народ, сега трябва да се грижи и за чужди граждани. Въпреки това през 2014 г. България е своеобразен рекордьор и се нарежда на първо място в Евросъюза по брой одобрени молби за бежански статут. От подадените 7 345 молби 7 000 са приети, което прави 94%. Германия е на пето място – с 42% одобрени молби, Италия е с 58%, Великобритания – с 39%, а Франция – само с 22%.“

Какъв изход предлага изследователят на съвременната история? „Единственият правилен път за унищожаване на джихадистите е като постепенно бъдат отблъснати и изолирани от своите единоверци – когато самите мюсюлмани разберат тяхната същност и им обърнат гръб. За да се случи това, мюсюлманската общност в своята цялост трябва да бъде убедена да повярва на останалия свят и да позволи да бъде интегрирана в него. Това обаче трябва да стане по напълно естествен начин, без да се правят каквито и да е опити за нарушаване или унищожаване на традиционните ислямски норми и традиции. Пътят никак няма да е лек, още повече докато наред с ислямистките терористични организации съществуват и цели държави като Саудитска Арабия, които продължават да бъдат прът в колелото на модерното развитие на ислямския свят.“

Вашият коментар