Вижте кой спечели копие на романа от Месец на книгата 2: Филмови адаптации ТОЧНО ТУК

Enthusiast_Ujniachki_cover_firstИздателство „Ентусиаст“ представя „ЮЖНЯЧКИ“РАЗТЪРСВАЩА ИСТОРИЯ ПО СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР СЛУГИНЯТА“ от Катрин Стокет

„Южнячки“ е продукция, замислена още с появата на световния бестселър „Слугинята“. Известният режисьор Тейт Тейлър е близък приятел на авторката Катрин Стокет и е сред първите прочели ръкописа. Така се заражда идеята за екранизация. Предвижда се тя да бъде реализирана веднага след публикуването на книгата. Особеното внимание, с което Тейлър подхожда към екранизирането на романа и прякото участие на авторката Катрин Стокет в продукцията, превръща филма „Южнячки“ в първокласно изживяване, което обогатява и допълва историята от „Слугинята“ с брилянтни актьорски изпълнения и автентично визуално пресъздаване на епохата – шейсетте години на XX век в южния щат Мисисипи.

Скоро след премиерата на „Южнячки“ в САЩ през лятото на 2011 г. филмът заема първо място в боксофиса три поредни седмици. Базиран на една от най-обсъжданите книги през последните години – „Слугинята“ от Катрин Стокет, оглавила класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, филмът „Южнячки“ e провокиращ и вдъхновяващ поглед към случващото се в малък американски град, когато негласният кодекс на поведение е нарушен от три необикновени жени – Скийтър, Ейбълин и Мини. В главните роли на героините от романа се превъплъщават номинираната за „Оскар“ Вайола Дейвис („Яж, моли се и обичай“), Брайс Далас Хауърд („Здрач“), Ема Стоун („Оглупели от любов“ и „По приятелски“) и Октавия Спенсър („Грозната Бети“).

„Слугинята“ е вълнуваща история за три обикновени жени, които са на път да направят една необикновена стъпка… Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка ѝ вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.

Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят.

Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.

Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани…

„Също както отношението ми към Мисисипи, така и чувствата ми към „Слугинята“ са доста противоречиви. Притеснявам се, че вероятно съм прекалила по отношение на границите между черните и белите жени. Като малка ме учеха да не повдигам подобни неудобни въпроси, защото е невъзпитано и неловко да се говори за това, а и те може да ни чуят“, споделя Катрин Стокет. Тя пише книгата си в Ню Йорк, въпреки че действието в нея се развива в Мисисипи. „Разстоянието помага да видиш събитията по-ясно. В центъра на шумния и забързан град за мен беше истинско облекчение да се потопя бавно в спомените си“, разкрива Стокет.

5_author_image_1За Катрин Стокет

Катрин Стокет е родена и израства в Джаксън, Мисисипи. След като завършва Университета на Алабама със специалност Английска литература и творческо писане, тя се премества в Ню Йорк, където се занимава с издаване и маркетинг на списания в продължение на девет години. В момента живее в Атланта със съпруга и дъщеря си. Тя споделя, че е написала „Слугинята” в опит да се пребори с носталгията по родния дом и чернокожата детегледачка – Демитри, която се е грижила за нея в детството й.  Именно тя се превръща във вдъхновението, подтикнало я да напише тази история.

„Убедена съм, че никой от семейството ми не е питал Демитри какво е да си чернокож в Мисисипи и да работиш при бяло семейство. Никога не ни е хрумвало да зададем този въпрос. Все пак това беше част от ежедневието, а не въпрос, върху който да се замисляме.

От много време съжалявам, че тогава не съм била достатъчно голяма и разумна, за да задам този въпрос на Демитри. Тя почина, когато бях на шестнайсет години. Оттогава се опитвам да си представя какво ли щеше да ми отговори тя. И затова написах тази книга…“, споделя за читателите Стокет.

„Слугинята” е дебютен роман на Катрин Стокет. В редица интервюта авторката споделя, че е писала книгата в продължение на пет години. За нещастие ръкописът е бил отхвърлен от над 50 литературни агенти, преди да намери свой издател. В последствие се оказва, че романът оглавява класацията на Ню Йорк Таймс седмици наред за най-продавана книга в Америка за 2009 г., а тиражът ѝ надвишава 2 млн. копия. 

Може да научите повече за книгата и Катрин Стокет  на http://www.enthusiast.bg  или на личния сайт на автора: http://www.kathrynstockett.com.