14991229_1175667985854233_3460123148739129817_oВъпреки, че „Смелата Ваяна“ е най-новата притурка в дългия списък с мюзикъли за принцеси на Дисни, новият филм е много различен от предшествениците си. Например главната героиня и сценографията не приличат ИЗОБЩО на филм за принцеси на Дисни.

Големият въпрос е НЕ дали да гледате филма, а КАК да го гледате? Той се предлага по родните екрани на 3D и на 2D, но дали да си спестите няколко лева, лишавайки се от 3D-то или по-скоро ако го направите, ще се лишите от красотата на усещането? Ние сме тук за да помогнем!

Вписва ли се? – 5 от 5 точки

Анимационните филми са в общи линии причината за да съществува 3D-то днес. Това е категория, в която един филм АКО попадне, можете да сте сигурни, че той ЩЕ има и триизмерен показ. „Смелата Ваяна“ е фантастична история за магически и мистични същества и локации, която сама по себе си предразполага за изключително силна 3D презентация. Един от главните герои е променящия формата си полубог, който в оригиналната версия се озвучава от Дуейн Джонсън. 3D е необходимо за да почувствате напълно ДОРИ само това.

Плануване и усилия – 5 от 5 точкиmoana_ver11

Ясно е, че от самото начало идеята за 3D показ на „Смелата Ваяна“ е бил в съзнанието на ВСИЧКИ. Когато продуцираш компютърно генерирана анимация, не чакаш да превърнеш филма в триизмерен след това. Всичко се прави едновременно. Това е нещо, което е на преден план в мислите на кино творците. Въпреки, че филмът се придържа към класическото 2D в много отношения, дори то е на правено по начин, който да отвежда триизмерните моменти една идея по-напред.

Ефект „Отвъд екрана“ – 4 от 5 точки

Често „изскачането“ на елементи отвъд очертанията на екрана, се възприема като ефтин трик. Ако има шанс нещо да премине очертанията и да падне в скута ти – филмът ще го направи. „Смелата Ваяна“ не прекалява с този похват, употребата е само там, където наистина може и наистина е необходимо. Така филмът успява да ви уплете в мрежите си и да ви направи част от него.

moana_ver12Дълбочина на образите – 5 от 5 точки

Както повечето триизмерни филми днес, това е категорията в която всичко сияе. „Смелата Ваяна“ е изключително красив филм във визуално отношение. Епичните гледки на океана изглеждат ослепително и се превръщат в безкрайни, благодарение на 3D-то.

Яркост на екрана – 4 от 5 точки

Анимационните филми обикновено НЯМА за какво да се притесняват, когато се стигне до тази категория. Тропическата сценография на „Смелата Ваяна“ е толкова силна, че ни поднася ярко синьо небе, слънце и природно светли сцени. От друга страна, това означава, че сцените, които се случват през нощтта, в открито море, без нищо което да свети (освен луната)… са малко по-трудни. Но филмът се справя с лекота с това. Мракът никога не е толкова тъмен, че да не може да видиш какво се случва.

Крайна оценка – 23 от 25 възможни точки

Гледайте „Смелата Ваяна“ в кината на 2D и 3D. Разпространява Форум Филм България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here