Вече във втората си седмица по родните екрани и точно преди големият БУМ наречен „Бебе Бос„, тази седмица господстващата анимация се нарича „Смърфовете: Забравеното селце“. Големият въпрос отново е на дневен ред – дали да заложите на 3D прожекция или пък ако имате възможност да избирате, да не си спестите допълнителните пари и да ги вложите за нещо по-разумно? Ние сме отново на линия за да ви посъветваме с поредната публикация в една от най-четените ни рубрики.

Вписва ли се? – 5 от 5 точки

Дори в трейлъра си „Смърфовете: Забравеното селце“ изглежда така, че ще бъде един истински бюфет от визуални вкусотии. Филмът не губи възможностите си да направи анимационните творения по сините герои на Пейо, едно истинско очеизбождащо приключение. Не само, че има конкретни кадри, които чудесно се възползват от 3D-то, но тези ефекти са употребени по най-мекия и деликатен възможен начин.

Плануване и усилия – 5 от 5 точки

Екипът зад 3D конвертирането на „Смърфовете: Забравеното селце“ са наясно, че компютърно генерираната анимация прави 3D процеса много по-лесен, за вкарване в правилния път. С няколко съвсем леки грешчици в цялостната си презентация, триизмерността на филма изглежда много добре. Заглавието в нито един момент не пропуска да бъде визуално зашеметяващо преживяване, паралелно с развитието на една силна и кохерентна история. Това не е просто 3D направено междудругото. В селото на Смърфовете е пълно с 3D живот.

Ефект „Отвъд екрана“ – 5 от 5 точки

Без съмнение това е най-впечатляващия аспект на „Смърфовете: Забравеното селце“ – филмът е натъпкан до пръсване с елементи и всичко което може да ви хрумне, които непрекъснато „напускат“ очертанията на екрана и се „приземяват“ в скута на зрителя. Магическата енергия на сините герои, всевъзможни парчетии и дори цели моменти на екшън епизоди преминават отвъд прожекционния екран и се „случват насред залата или пред лицето ви, което е фантастично. Нещата са толкова впечатляващи, че дори изражението на смърфовете и особено техните носове успяват да се подадат от екрана навън…

Дълбочина на образите – 4 от 5 точки

Докато сме на темата за лицата на Смърфовете… филмът има изключително много дълбочина и детайли по лицеизраза на всеки от малките човечета. За да предостави на филма добре разпределено време за детайли на героите… много лесно е в „Смърфовете: Забравеното селце“ да разграничиш отделните индивиди в една масовка от сини герои. Сцени с много герои на едно място са трудно осъществими в 3D, тъй като разстоянието между отделните персонажи е много трудно да бъде постигнато, когато са наистина много. Само че НЕ и в този филм. Всички герои лесно се открояват и демонстрират истинска дълбочина на образите. Ако има недостиг, то той се крие в бекграунда. Там дълбочината не е толкова осезаема и остра, колкото би могла да бъде. Но с много усилия в разделялнето и внимание към детайла, визуалните ефекти пленяват окото.

Яркост на екрана – 3 от 5 точки

За филм с толкова ярка цветна палитра, „Смърфовете: Забравеното селце“ се оказва, доста тъмен, по отношение на яркостта си. Има много голяма разлика при поставянето на 3D очилата пред очите ви. Ярките и искрящи цветове преминават с две стъпки назад. Въпреки, че това може да варира за различните кина, в зависимост на степента на изхабяване на съответния кино прожектор. Но освен всичко това, общото впечатление е за значителни пропуски по отношение на яркостта.

Крайна оценка – 22 от 25 възможни точки

„Смърфовете: Забравеното селце“ успява да употреби 3D-то в своята презентация по най-добрия възможен начин. Да някои части от пъзела не се сглобяват, както на нас би ни се искало. Но дори вземайки това под внимание и особено отмитите цветове, поради недогледаната яркост, визуално филмът успява да подпали екрана и плени сърцата ни. Ако имате възможност да избирате и се колебаете – недейте. 3D форматът и по-скъпия билет са правилният избор за ПО-добро преживяване.

Вашият коментар