smurfovete 2Премиера в България: 16.08.2013г.
Световна премиера: 31.07.2013г.
Жанр: Анимация, Приключенски, Комедия
Продължителност: 105 минути
Формат: 3D
Сценарист: Дж. Дейвид Стем, Джей Шерик, Дейвид Рон, Кари Киркпатрик, Дейвид Н. Уайс
Режисьор: Раджа Госнел
В ролите: Ханк Азария, Нийл Патрик Харис, Джайма Мейс, Брендан Глийсън
Разпространители: Александра филмс / Sony Pictures

В продължението на култовата хибридна игрална и анимационна семейна комедия СМЪРФОВЕТЕ, злият магьосник Гаргамел създава две нови пакостливи смърфоподобни същества, наречени Палавниците, чрез които той се надява да открадне магическият смърфски еликсир. Когато разбира, че само истински смърф може да му даде това, което иска и единствено тайното заклинание на Смърфиета може да превърне Палавниците в истински смърфове, Гаргамел отвлича Смърфиета и я отвежда в Париж, където той вече е спечелил адмирациите на публиката като най-великия магьосник. Всичко зависи от Татко смърф, Смърфът Мърморко и останалите смърфове, които трябва да открият приятелите си – човеци Патрик и Грейс Уинслоу и всички заедно да я спасят. Смърфиета винаги е смятала, че е по-различна от останалите смърфове и намира за интересна новата си връзката с Палавниците Векси И Хакъс. Ще я убедят ли останалите смърфове, че тяхната любов към нея е истински синя?

Columbia Pictures и Sony Pictures Animation представят съвместно с Hemisphere Media Capital, една продукция на Kerner Entertainment Company, филм на Раджа Госнел – „Смърфовете 2“. Продуцент  Джордан Кернер. По героите и произведенията на Пейо, сценаристи Дж. Дейвид Стем & Дейвид Н. Вайс и Джей Шерик & Дейвид Рони Кери Къркпатрик. Изпълнителни продуценти са Езра Суърдлоу, Бен Харпър и Пол Нийсан. Оператор е Фил Мео, BSC.  Художник на продукцията е Бил Боес. Монтаж Сабрина Плиско, A.C.E. Специални визуални ефекти Sony Pictures Imageworks. Костюмите са дело на Рита Раяк и Вероник Маршесо. Музиката е на Хетор Перейра.

 

ЗА ФИЛМА

В касовият хит Смърфoвете от 2011 г. на Columbia Pictures / Sony Pictures Animation, високите три ябълки герои доказаха, че не случайно се радват на успех вече повече от петдесет години. От първата си поява на страниците на белгийския комикс през 1958 г., Смърфовете на Пейо забавляват деца и възрастни по целия свят, оживявайки в комикси, книги, телевизионни сериали, филми, видеоигри, концерти, фигурки (над 300 милиона продадени) … и накрая, завладяха и световния филмов бокс офис. Филмът е истински глобален феномен с приходи над 560 милиона щатски долара. „Независимо дали живеете в Бразилия или в Китай, в Русия или в Париж, в Белгия или в Ню Йорк … независимо как ги наричате: Смърфове, los Pitufos, i Puffi или les Schtroumpfs … всички обичат смърфовете, – казва продуцентът Джордан Кернер. – Със Смърфовете, а сега и със Смърфовете 2, ние се стремим да направим филми, които прекрачват всички географски граници, защото темите, които са залегнали във тях, са общи за различните култури.“

„Това са герои, които живеят в детството на всички хора, – обяснява Кернер. – Те се помнят и са почитани в сърцата на поколения зрители и читатели. Така че вярвахме, че е наше задължение да представим на публиката героите, които тя познава и обича, в сегашно време от емоционална и комедийна гледна точка. Работихме в изключително тясно сътрудничество с дъщерята на Пейо Вероник Кълифорд (и съпродуцент на филма) върху развитието на историята. Бях много щастлив да се заемем с работата върху втория филм, защото обичам героите, обичам да виждам как растат и се променят, и отчаяно искам да знам какво се случва с след края на филм с любимите Непохватния Смърф, Очилатия Смърф, Мърморко, Татко Смърф, Смърфиета и Гаргамел“.

А истината е, че след като нашите очарователни сини приятели отхапаха парче от Голямата ябълка (Ню Йорк) в първия филм, сега се впускат в ново космополитно приключение, което ги отвежда до Града на светлините – Париж, Франция!

„Най-вълнуващото нещо за мен като режисьор, бе да поставя това огромно приключение из целия Париж, – казва Раджа Госнел, който отново е начело на филма. – Доколкото ми е известно, снимахме на места, където никой досега не е снимал – на сцената в Парижката опера, из подпорните сводове на катедралата Нот‘р Дам. Освен голямата любов към смърфовете, като добавим и чудесата, които сътвориха Джордан и ко-продуцента Рафаел Бенолиел с властите в Париж, за да снимаме на места, за които мислех, че никога няма да получим разрешение – какво повече може да иска един режисьор?“

В началото на филма Смърфиета е в селото на смърфовете, заобиколена от своите братя и Татко, но се чувства самотна. В края на краищата тя все още не е наясно със своя произход. Както всички знаят – Смърфиета е създадена от Гаргамел като част от един от неговите коварни планове – но Татко използва любовта и магическо заклинание, за да я превърне в истински син смърф. Това е било преди много време, но все пак тя не е чувства съвсем уверена в себе си. „Тя започва да се пита различни неща: от къде е дошла, дали е на мястото си, – казва Кейти Пери, която озвучава Смърфиета. – В известен смисъл тя сякаш се превръща в тийнейджър, който задава въпроси в търсене на себе си. Всички ние сме минавали през тази възраст. Тя наистина се опитва да разбере дали е истински смърф. Била е създадена от Гаргамел, така че у нея е останало нещо калпазанско, което е забавено за дълго, дълго време. И все пак важното е не откъде си дошъл, или кой те е създал, а какво си избрал да бъдеш и кой път следваш в живота“.

„Донякъде тя мисли за Гаргамел като за свой роден баща, но Татко Смърф я е отгледал – той е този, който винаги се е грижел за нея. – казва Раджа Госнел. – Така че сега става дума за това кое е по-силно: гените или възпитанието.“

Тези въпроси излизат на преден план, докато Гаргамел крои поредна зловеша схема да отвлече смърфове. „Грагамел създава брат и сестра на Смърфиета – калпазаните Лепка и Шматко“, – разказва Кернер. – Те също като Смърфиета са създадени от буца глина. Гаргамел иска да ги превърне в истински сини смърфове, за да може да извлече от тях смърфската есенция, която ще му позволи да стане най-могъщият магьосник и да властва над целия свят. „

Единственият начин Гаргамел да се добере до заклинанието е като отвлече Смърфиета и я доведе до Париж. „Ако не същетвуваха лоши хора, нямаше да има нужда от герои, – казва Госнел. – А кой би могъл да бъде по-добър злодей от Гаргамел? Той е лош, но в същото време е смешен. Може да прави мрачни заклинания, но винаги обърква нещата. Сигурен съм, че всеки от нас е изпитвал жал към него – той е толкова страстен в това, което прави, и е много забавно да гледам как нещата винаги свършват зле за него“.

Той възлага на Лепка и Шматко задачата да отвлекат „сестра им“ Смърфиета. Те двамата не са истински сини смърфове,  а калпазани. „Лепка не  е лоша – тя просто е поела грешен път, – казва Госнел. – Гаргамел е единствения родител, когото тя познава, и разбира се онова, което е научила от него не е особено добро. Тя има за цел да манипулира Смърфиета, да я подмами да се почувства част от семейството, като калпазан. Но нещо странно се случва и планът на Лепка тръгва в различна посока.“

Когато в селото разбират, че Смърфиета е била отвлечена, Татко не се колебае и сформира група, с чиято помощ да я върне. Той избира най-добрите смърфове: Храбрият Смърф, Очилатият Смърф  и Силния Смърф. Но, разбира се, „тромав“ гаф принуждава Татко да се задоволи с „Б“ отбора, а именно – Кокетния Смърф, Непохватния Смърф и Смърфът Мърморко. Дотук добре. Но Татко е скрил още един трик в ръкава си: той ще се обърне още веднъж за помощ към старите си приятели, семейство Уинслоу. Нийл Патрик  Харис и Джейма Мейс се завръщат в ролите на Патрик и Грейс Уинслоу за още едно смърфоприключение, като този път към тях се включва доведеният баща на Патрик, Виктор Дойл (Брендън Глийсън).

„В първия филм героят на Нийл бе уплашен от отговорността да има дете – той искаше да бъде добър баща, но беше малко нервен, – посочва Кернер. – В този филм се срещаме с пастрока на Патрик и се оказва, че Патрик е изправен пред същите въпроси, които са разяждат Смърфиета – дали гените са по-важни от възпитанието. Патрик никога не се е разбирал със втория си баща, но скоро разбира, че семейството е до голяма степен въпрос на избор. Радваме се, че успяхме да направим това задълбочен семеен филм с голяма доза емоция и смях“.

ЗА СМЪРФОВЕТЕ

Своенравната СМЪРФИЕТА не е чувства блестящо – днес е рожденият й ден, а това винаги я потапя в размисли и поражда някои неудобни мисли, че може би тя не е наистина на 100% синя. Което е вярно, тя е творение на Гаргамел, но Татко Смърф използва магия, за да я направи истински смърф. Така че, когато Гаргамел я отвлича в навечерието на рождения й ден, и я запознава с новосъздадените й брат и сестра – каплапазаните, тя започва да се привързва към тях. Татко сформира спасителен отряд, но дали тя ще избере семейство, което познава или новите си роднини?

Номинирана за девет награди Грами певица Кейти Пери залага специфичен нюанс в гласа на Смърфиета – комбинация от енергичен и чувствен тембър.

„Беше забавно да се върна към героинята си, – казва Пери. – Имах нужда няколко дни за подготовка, защото Смърфиета не говори с нормалния ми глас, а моя глас, подправен с щипка захар“.

Пери казва, че е доволна от възможността да работи в съвместни сцени с Кристина Ричи. „Хубаво е да се знае, че тя играе моята лоша близначка, –  казва Пери. – Аз наистина много научих от нея, и като човек, и като актриса – тя има зад гърба си толкова много невероятни филми.“

„Изпълнението на Кейти е невероятно, защото тя е в състояние да опише и двете страни на Смърфиета – във всеки един момент открива точния характер, –  казва Кернер. – От една страна е закачливата, забавна, сладка Смърфиета, която всички в селото обожават. От друга страна пресъздава драматичната й история – отвлечена и отделена от смърфовете, тя смята, че никога вече няма да видя семейството си. Цялото това чувство за изоставеност, самота и страх е предадено чрез гласа на Кейти. Тя е наистина прекрасна – изключителна комедийна актриса с брилянтен инстинкт и невероятно забавна.“

ТАТКО СМЪРФ, разбира се, е мъдър и мил родител за 100-те си деца (99 момчета и едно момиче). Той прави всичко възможно всяко едно от тях се чувства сигурно и обичано и да запази селото като най-щастливото място за живеене. Когато Смърфиета е отвлечена от Гаргамел, всички се втурват да я спасяват! Татко обича всички свои деца еднакво, но не може да отрече, че връзката с дъщеря му е специална. Тя винаги се чувства, сякаш не принадлежи напълно към смърфовете и дори Татко не е съвсем сигурен как да й докаже, че тя е истински син смърф.

Комедийната легенда Джонатан Уинтърс е гласът зад внимателния и мъдър Татко Смърф. Актьорът почина тази година на 87 годишна възраст.

Дори след героичното пътуване до Ню Йорк, НЕПОХВАТНИЯТ СМЪРФ в края на краищата не е усвоил някакви нови, грациозни движения. Но няма проблеми – той знае, че най-ценното е от вътре. И макар да не изглежда подходящ участник за спасителна мисия (в действителност той е в Париж благодарение на двата те си леви крака) може пък в края на краищата да е най-добрият избор.

Антон Йелчин дава гласа си на невинния Непохватен смърф със златно сърце. Той казва, че да се върне отново в звукозаписното студио е като да се върне у дома. „Вече бяхме свършили трудната част от работата в първия филм. Бяхме решили какъв герой ще бъда, как ще звуча – така че сега остана просто да се забавлявам, – казва Йелчин. – Вторият път бях свикнал с начина на работа – при озвучаването може да се сменят репликите, анимацията може да се промени, а това дава свобода пред микрофона за импровизации.“

„В първия филм Непохватният смърф е открива, че освен тромав, той може да бъде и героичен, – продължава Йелчин. – Мисля, че този филм се основава на това – той все още прави всичко, за да оправдае името си, но сега вече мисли за себе си като герой. Забавно е да играя с тази идея – персонажът ми е много чувствителен и нежен, едновременно смешен и глупав. Споменах ли, че е герой? Много ще се разстрои, ако не го кажа.“

СМЪРФЪТ МЪРМОРКО винаги ще открие тъмно петънце и в най-излъскания сребърен прибор, но в новата спасителна мисия всичко това е на път да се промени. В пристъп на негативност, той търси вдъхновение и гордо се преименува на Положителния смърф! Сега, когато  чашата е наполовина пълна, той открива колко много може да допринесе оптимистичното отношение – но дали слънчевото настроение ще се задържи, когато настъпят трудностите?

Джордж Лорес е гласът, който улавя цялата сприхавост на Мърморко.

„Всички харесват сърдитковците, – казва Лопес. – Останалите смърфове са толкова щастливи, че е забавно да се види един смърф, който се опитва да развали настроението им. Дори когато се оплаква, аз все още го обичам. Но в този филм той се уморява от това свое поведение и ще се опита да бъде положителен. Не че се получава, но все пак се опитва.“

Запознайте се и с КОКЕТНИЯ СМЪРФ, определено най-красивият в селото – или поне той ще бъде първият, който ще ви го съобщи. Разбира се, той си има чар и външен вид, но определено не е ценен член на спасителния екип. Ако го търсите, единственото място където ще  го откриете пред огледалото. Но дори Кокетният смърф може да ви изненада, като разкрие вътрешната си дълбочина и смелост точно, когато имате най-голяма нужда от него. Или пък не.

Английският комик и репортер на „The Daily Show“ Джон Оливър озвучава Кокетния смърф. „Тази роля започва и свършва със суета, така че реално няма особено взаимодействие между Кокентния смърф и останалите герои – освен ако нямат огледална повърхност, – казва Оливър. – Той е звездата в неговия собствен свят и единственото му умение е нарцисизма – но ако то може да помогне за спасяването на някой, ще е чудесно.“

„Да играя някой, който е толкова егоистичен е интересно, – продължава Оливър. – Първото нещо, което научаваш като дете е, че не трябва да бъдеш егоист, а да си споделяш неща, за да бъде добре и на другите хора около теб. Кокетният смърф е срещу всичко това. За него никой не е толкова добър, колкото самият той. Това е доста забавно – докато около теб навсякъде се случват необикновени неща, да се впечатляваш единствено от собственото си лице“.

С кратки появявания във филма участват Шакил О’Нийл, Джими Кимел, Шон Уайт, Марио Лопес и Кевин Лий.

ЗА ГАРГАМЕЛ

Той се завръща, за да се впусне в поредното преследване на сините създания! Невероятно е, че отблъскващият и неприятен Гаргамел сега е световна суперзвезда, на която се възхищават безброй фенове, намиращи парижкото му шоу за поразително, а злият магьосник – за очарователен. Независимо от цялата слава и богатство, той все още отчаяно се стреми това, което наистина иска – да залови всички смърфове и да стане най-мощният илюзионист в света! Създаването на калпазаните и отвличането на Смърфиета е само началото на един подъл план, който може да бъде билетът му към абсолютната власт.

Ханк Азария отново влиза в образа на този зъл магьосник. „Той е нещастен, ядосан, тъжен човек, а смърфовете са толкова щастливи, че той го прием като лична обида, – казва Азария. – Той ги мрази заради това колко са щастливи. И тъй като е зъл магьосник, който е обсебен от смърфовете, естествено е именно те да стоят на на пътя му за осъществяване на мечтата да бъде най-могъщият магьосник в света. „

За Азария ролята на Гаргамел е без аналог. „Това е като да си в друг свят, наистина е странно, – споделя Азария. – Усещам се сякаш съм малко луд по време на снимки, понеже през цялото време крещя, викам и гоня неща, които ги няма на сцената.“

Котаракът Азраел е единственият „специален човек“ в живота на Гаргамел. „Мисля, че е наистина смешно, че той има това силна връзка с котка, която е по-умна от него, – казва Азария. – Котката знае по-добре от него какво прави, и когато Азраел мяука, Гаргамел може да изрече какво казва котката. Намирам това за много забавно.“

Казват, че дрехите правят човека. И със сигурност това никога не е било по-вярно, отколкото за Гаргамел. Азария прекарва часове на стола за грим всяка сутрин, за да получи необходимия външен вид, а гардеробът добавя подплата на корема и гърбицата под наметалото. Движенията на тялото, позата, всичко в него се променя толкова драстично, че е трудно да разпознае къде е Ханк.“

ЗА КАЛПАЗАНИТЕ

Когато става въпрос за унищожаване на смърфове, мисленето на Гаргамел е едно: ако не можете да ги победите, направете си ги. В края на краищата, той вече е правил нещо такова: взел е глина и е добавил вълшебство. „Смърфиета е направена от буца глина, която Гаргамел пусна в своя котел и и вдъхна живот, за да може да проникне в селото на смърфовете. Но Татко Смърф видя доброто в нея и чрез магическо заклинание я превърна в истински син смърф, – казва Госнел. – Затова сега Гаргамел създава калпазаните Лепка и Шматко, и единственото, от което се нуждае, е тайното заклинание на Татко Смърф, за да превърне своите калпазани в истински смърфове. От тях той ще може да черпи неограничена смърфосубстанция.“

ЛЕПКА е сестрата, която Смърфиета никога не е имала – до сега. Но за разлика от Смърфиета, тя не е толкова мила и е решена да бъде калпазанка и да изпълнява заповедите на Гаргамел. Не е лесно с баща като него – Лепка израства лоша, подла и твърдо решена да присламчи Смърфиета  към тях … но когато двете се срещат, се оказва, че Лепка не може да бъде толкова зла, докато си мисли.

Кристина Ричи озвучава Лепка с глас, изпълнен със сарказъм и нахалство. „Когато мислех за изборът на актриса за Лепка, не забравях, че става сума за сестрата на Смърфиета, – казва Кернер. – Разбира се едната е блондинка, а другата – брюнетка, едната е перфектна, а другата – крайна и груба, но ние искахме гласовете има да подсказват, че са от една порода. Кристина вложи страхотно чувство за хумор, с чист, ясен глас и дълбоко дрезгав смях. Тя е страхотна в пресъздаването на палави персонажи, а взаимното им сътрудничество с Кейти даде наистина страхотен резултат.“

Ричи споделя, че Лепка и Шматко просто търсят нещо, от което всяко дете се нуждае. „Те нямат семейство и любов, – казва тя. – Те не са лоши, а са просто самотни деца. Когато отвличат Смърфиета, и двамата се опитват да спечелят „бащина“ любов. Но в същото време ми харесва, че трябва да бъда калпазанка.“

Разбира се, Лепка е само половината от подлия план на Гаргамел. „Лепка е мозъкът на операцията, – казва Кернер. – а брат й Шматко, е необузданата енергия и мускули.“

ШМАТКО е мил, сладък, хиперактивен калпазан, който лесно се влияе от лошата му сестра Лепка. Той напомня донякъде на безумен циклон от енергия, който е лош само на думи.

Джей Би Смуви озвучава непослушния Шматко. „Бях голям фен на смърфовете като дете, – казва Смуви. – Това беше в дните, които трябваше да се събудя преди брат ми, ако исках дистанционното за телевизора да е у мен. Така че с голям ентусиазъм приех да играе Шматко и ето ме – част от историята на смърфовете.“

За персонажа си той казва: „Той е като сбъркан експеримент. Шматко обича да се забавлява и да лудее. Със сестра си правят номера на Азраел, правят номера на Гаргамел, правят си номера и един на друг. Той е ентусиазиран, игрив, любопитен и забавен. Той е Шматко!“

ЗА ХОРАТА

Изминали са три години откакто Патрик и Грейс Уинслоу за последно видяха сините си приятели. Но когато калпазаните отвличат Смърфиета и я водят до Париж, Татко Смърф, Непохватния смърф, Мърморко и Кокетния смърф посещават семейство Уинслоу, защото им трябва помощта им, за да спасят Смърфиета.

Човек би си помислил след като е станал баща на сина си Блу, Петрик Уинслоу ще се успокои и ще се отпусне по течението. Е, можеше и да е така, ако не бяха проблемите му със собствения му баща, Виктор Дойл. Двамата се сблъскват непрестанно с твърдоглавието на другия в продължение на десетилетия. Патрик си спомня детството по един начин, и никога не му е минало през ума, че Виктор може да коренно различна перспектива. Въпреки тези неразбории, смърфовете включват семейство Уинслоу (и Виктор!) в спасителната мисия, за да избавят Смърфиета.

Нийл Патрик Харис се идентифицира с героя си, Патрик Уинслоу, защото и самият той е баща. Да бъде част от от поредицата за смърфовете е възможност за Харис да споделите опита си относно семейството. „Много се забавлявах да работя в първата част на Смърфовете  – казва Харис – и бях много горд от крайния резултат. Сега, когато съм семеен човек и баща, мисля, че е добре да има роли във филми, които са подходящи за възрастта ми.“

Харис смята историите на Патрик и на Смърфиета като паралелни пътища към идеята за семейството. „Историята задава въпроса за съществуването на Смърфиета, кое е нейното семейството, на кого да вярва, от кои е тя?, – обяснява Харис. – Това става основен въпрос за всички нас, по различен начин в рамките на филма.“

Както Смърфиета се занимава с нейните неизяснени чувства към своя произход, така че също Патрик трябва да се установи връзка с човека, който го е отгледал – Виктор Дойл. „Бащата на Патрик ги е изоставил, когато той е бил малко дете и Виктор е негов втори баща. Те никога не са се разбирали поради редица причини, – казва Харис. – И така, докато Виктор не идва и се присъединява към смърфоприключението. Патрик не се чувства като син на Виктор и всъщност не иска да бъдат заедно. Но постепенно разбира, че семейството са онези, които ви обичат и се грижат за вас, а няма значение от къде са и кои са. Това е един голям урок за всички.“

Джейма Мейс е в ролята на Грейс. Актрисата споделя, че е израснала обсебена от смърфовете, благодарение на майка си. „Тя им е голям фен и бе тази, която ме накара да ги гледам, – спомня си Мейс. – Когато бях малка, всяка събота сутрин слизах надолу по стълбите и си мислех: „Иха, това е моята сутрин, ще мога да гледам това, което искам… О, не, мама пак гледа смърфовете“.

Отношенията на Грейс със смърфовете са я е направили по-добра майка. „Според мен Грейс е може би с най-земен характер от всички персонажи. – обяснява Мейс – Тя е добра майка, грижи се за семейството си и мисля, че това е защото толкова много обича смърфовете. Смятам, че нейните майчински инстинкти разцъфнаха, след като се запозна с тези очарователни прекрасни сини същества „

За Мейс е особено приятно да се работи с Нийл Патрик Харис. „Работата с Нийл е фантастична. Той е прекрасен и грижовен, толкова е забавен извън снимачната площадка.. и на снимачната площадка, – казва Мейс. – Идват му невероятни идеи, и наистина мисли за това, което прави. Чудесно е да се работи с него. „

Виктор Дойл е приветлив, импулсивен, неорганизиран и с голямо сърце – точно обратното на сина си (доведения си син!), Патрик Уинслоу. Изглежда, че няма значение какви са намеренията на Виктор, действията му в повечето случаи се оказват погрешни, поне в очите на Патрик. Пропастта е твърде широка между тях двамата… докато не са принудени да загърбят вражда си, за да помогнат за спасяването на Смърфиета.

Брендън Глийсън, който е в ролята на Виктор, казва: „Чувствам се привилегирован да бъда част от този свят – вълшебен, млад, оптимистичен, забавен  и вълнуващ. Виктор има много голямо сърце. Той изпълва пространството в цялата стая. Това, което ме накара наистина го харесвам е, че той е добър баща, независимо от чувствата на Патрик към него.“

„Бащинството е най-доброто нещо, което някога ми се е случвало в живота ми, – казва Глийсън. – За доведените бащи предизвикателството е още по-голямо. Но този филм разкрива, че любовта е безусловна и че хората в едно семейство ги е грижа един за друг. Мисля, че това е наистина безценно.“

Скоро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here